SUTRA DOČEK MOŠTIJU ALEKSANDRA NEVSKOG U MANASTIRU U UGLJEVIKU (foto)

Datum:

Share post:

Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku proslaviće slavu u utorak, 12. septembra i dočekati dio moštiju svetitelja koje će donijeti delegacija iz Rusije.

Programom je u 8.30 predviđen doček episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, episkopa Konstantina iz Ruske pravoslavne crkve i dijela moštiju Svetog Aleksandra Nevskog.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova, potom litija i slavska trpeza.

Prema podacima eparhije zvorničko-tuzlanske, Hram svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku podigli su ruski vojnici za svoje duhovne potrebe u okviru mirovne misije u BiH. Hram je osvještan 1997. godine, a izgrađen je po ugledu na ruske crkve brvnare.

Ikonostas za hram izradio je ruski umjetnik Venijamin Mihajlovič Sibirskij, profesor na katedri živopisa Moskovskog Surikovog instituta.

Pored Hrama je sagrađen manji zvonik u ruskom stilu sa sedam zvona, koja je priložio tadašnji gradonačelnik Moskve Jurij Mihajlovič Lužkov, preko episkopa Krasnogorskog, a na stubove zvonika postavljene su dvije ikone koje je u bronzi izradio i poklonio čuveni rusko-gruzijski umjetnik, živopisac i skulptor Zurab Konstantinovič Cereteli.

Staranje nad Hramom je nakon odlaska ruskih mirotvoraca povjereno parohiji gornjozabrđskoj, na čijem se prostoru nalazio.

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda, a blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, Hram je 2020. godine proglašen Srpskim pravoslavnim manastirom Svetog Aleksandra Nevskog.

Nastojateljica manastira svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku je ruska monahinja Filoteja, koja je prije dolaska u eparhiju zvorničko-tuzlansku provela 12 godina kod moštiju svetog Nektarija na ostrvu Egina u Grčkoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SPC i vjernici danas slave svetog Avtomona

Sveti sveštenomučenik Avtomon živio je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon...

LUKIĆ: Situacija sa afričkom kugom svinja u Srpskoj povoljnija

Koordinator Resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Njegoslav Lukić rekao je da je situacija sa...

Ljubavna priča Ajše i Miloša iz Bijeljine

Miloš i ja smo se vjenčali prije 3 godine. Naš zajednički život je ispunjen raznim izazovima ali uz...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...