STEVO TOMIĆ DURE (1945-1990) – legenda FK “Proleter“ Dvorovi (foto)

Datum:

Share post:

Stevo Tomić je bio vrsan fudbaler sa istančanim nagonom  za postizanje golova zbog čega je i dobio nadimak Dure, po poznatom igraču  Crvene Zvezde Durkoviću.

Nažalost, zbog bolesti, rano je napustio aktivno igranje fudbala a bio je u najvećoj snazi i ko zna gdje bi završio. Međutim, ostao je uz fudbal. Prvobitno je preuzeo brigu o mlađim kategorijama i okupljao djecu na igralištu u Dvorovima, kojim je prenosio svoja znanja i učio ih da budu sportisti i dobri ljudi. Bio je trener i piscu ovih redova (Vladan Simeunović).

Treba napomenuti da je on oformio i selektirao igrače pionirske ekipe koja je 1975. godine osvojila prvo mjesto na završnom  turniru za BiH u Tuzli čime se upisala u istoriju Proletera.

Stevo Tomić Dure (1945-1990)

Dure je bio neizbježni gledalac i navijač svih selekcija Proletera i ostaće  zapamćen kao navijač koji je utakmice uvjek gledao sa sjeverne strane terena, imao komične a i stručne komentare na igru pojedinaca ili sudjenje sudija.

U poluvremenu je ulazio u teren i sa visine šesmnaesterca šutirao loptu, uvijek precizno, pogađao prečku gola zašta je dobijao aplauze publike.

STOJE: Pero Đorđić, Slavko Šiljo Rakić, Tomo Lazarević, Drago Jovičić, Žiko Stević, Miro Rankić, Sreten Maksimović Pilica, ČUČE: Bogdan Rankić, Aco Ostojić, Stevo Dure Tomić, Jovan Todić, Mićo Živanović – godina 1968.

Stevo Dure Tomić, pripada plejadi zaslužnih pojedinaca jer je, kao pomoćni trener ekipe, učestvovao u osvajanju prvog mjesta u Područnoj ligi i plasmanu u 3. Ligu SFRJ te 1972. godine.

Boem po ubjeđenju, sa naglašenim smislom za humor, često je zasmijavao prisutne u kafanama u Dvorovima raznim pošalicama ili smicalicama. Postoji  jedna urbana anegdota koja se i danas prepričava kod starih mještana Dvorova.

Naime, jednog dana je Dure sa prijateljima sjedio u staroj kafani u Dvorovima kada je naišao neki čovjek iz susjednog sela. Zastao je i pitao da li neko u Dvorovima ima jarca za priplod.

Dure je odmah reagovao i rekao mu da se javi u zaseok Gajevi kod Žike Mijatovića pa je čovjek sretan produžio put i otišao do naznačenog mjesta. Nakon izvjesnog vremena u kafanu, ljut, dolazi Žiko i psuje Dureta zbog toga što je čovjeka poslao kod njega. Žiko je u selu bio poznat po nadimku „JARAC“. Ali sve se lijepo završilo uz šalu i smjeh pa je Žiko nastavio druženje sa Duretom i drugovima.

Takav je bio naš Dure.

Pored fudbala, Dure je bio strastveni ribolovac i često je odlazio na jezera i rijeke u ribolom a nerjetko i u Bosut putujući šinobusom. Nažalost, sudbina je tako odredila da u ribolovu, na Bosutu umre  i napusti ovozemaljski život. Sahranjen je na groblju u Dvorovima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini održano stručno predavanje za distrofičare (foto)

U okviru nedjelje borbe protiv distrofije, Regionalno udruženje distrofičara Bijeljina danas je u hotelu Drina održalo stručno predavanje...

Polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena 31. godišnjica Druge semberske lake pješadijske brigade VRS (foto, video)

Na današnji dan, 1992. godine, formirana je Druga semberska brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 4.200...

ĐURĐEVIĆ: KMF „Radnik MD Shop“ je ponos Bijeljine (foto, video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, danas je organizovao prijem za šampione BiH u futsalu KMF "Radnik MD...

Potpisivan ugovora izmedju RTRS i rukometnog kampa „Mladen Bojinovic Dugi“

U Multimedijalnoj sali RTV danas je održana konferencija za medije povodom trećeg rukometnog kampa za djecu uzrasta 10-...