STEVO TOMIĆ DURE (1945-1990) – legenda FK “Proleter“ Dvorovi (foto)

Datum:

Share post:

Stevo Tomić je bio vrsan fudbaler sa istančanim nagonom  za postizanje golova zbog čega je i dobio nadimak Dure, po poznatom igraču  Crvene Zvezde Durkoviću.

Nažalost, zbog bolesti, rano je napustio aktivno igranje fudbala a bio je u najvećoj snazi i ko zna gdje bi završio. Međutim, ostao je uz fudbal. Prvobitno je preuzeo brigu o mlađim kategorijama i okupljao djecu na igralištu u Dvorovima, kojim je prenosio svoja znanja i učio ih da budu sportisti i dobri ljudi. Bio je trener i piscu ovih redova (Vladan Simeunović).

Treba napomenuti da je on oformio i selektirao igrače pionirske ekipe koja je 1975. godine osvojila prvo mjesto na završnom  turniru za BiH u Tuzli čime se upisala u istoriju Proletera.

Stevo Tomić Dure (1945-1990)

Dure je bio neizbježni gledalac i navijač svih selekcija Proletera i ostaće  zapamćen kao navijač koji je utakmice uvjek gledao sa sjeverne strane terena, imao komične a i stručne komentare na igru pojedinaca ili sudjenje sudija.

U poluvremenu je ulazio u teren i sa visine šesmnaesterca šutirao loptu, uvijek precizno, pogađao prečku gola zašta je dobijao aplauze publike.

STOJE: Pero Đorđić, Slavko Šiljo Rakić, Tomo Lazarević, Drago Jovičić, Žiko Stević, Miro Rankić, Sreten Maksimović Pilica, ČUČE: Bogdan Rankić, Aco Ostojić, Stevo Dure Tomić, Jovan Todić, Mićo Živanović – godina 1968.

Stevo Dure Tomić, pripada plejadi zaslužnih pojedinaca jer je, kao pomoćni trener ekipe, učestvovao u osvajanju prvog mjesta u Područnoj ligi i plasmanu u 3. Ligu SFRJ te 1972. godine.

Boem po ubjeđenju, sa naglašenim smislom za humor, često je zasmijavao prisutne u kafanama u Dvorovima raznim pošalicama ili smicalicama. Postoji  jedna urbana anegdota koja se i danas prepričava kod starih mještana Dvorova.

Naime, jednog dana je Dure sa prijateljima sjedio u staroj kafani u Dvorovima kada je naišao neki čovjek iz susjednog sela. Zastao je i pitao da li neko u Dvorovima ima jarca za priplod.

Dure je odmah reagovao i rekao mu da se javi u zaseok Gajevi kod Žike Mijatovića pa je čovjek sretan produžio put i otišao do naznačenog mjesta. Nakon izvjesnog vremena u kafanu, ljut, dolazi Žiko i psuje Dureta zbog toga što je čovjeka poslao kod njega. Žiko je u selu bio poznat po nadimku „JARAC“. Ali sve se lijepo završilo uz šalu i smjeh pa je Žiko nastavio druženje sa Duretom i drugovima.

Takav je bio naš Dure.

Pored fudbala, Dure je bio strastveni ribolovac i često je odlazio na jezera i rijeke u ribolom a nerjetko i u Bosut putujući šinobusom. Nažalost, sudbina je tako odredila da u ribolovu, na Bosutu umre  i napusti ovozemaljski život. Sahranjen je na groblju u Dvorovima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...