Gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković kazao je u gostovanju na RTRS-u da niko nema pravo da nameće zakone Republici Srpskoj.

-Srpsku ne smije niko da uslovljava i da joj nameće zakone. I predsjednik Srpske i direktor Službenog glasnika imaju svoje nadležnosti i niko nema pravo da im sudi samo zato što brane ono što je Ustav Srpske zagarantovao, rekao je Stanivuković.

– Nepojmljivo je da se sudi bilo kome zbog toga što provodi Ustav Republike Srpske. Niko nema pravo, pa ni Kristijan Šmit koji je nelegalni visoki predstavnik u BiH, da nameće zakone jer u tom slučaju postajemo kolonija, protektorat kojim neko drugi upravlja, a Republika Srpska po Dejtonu to nije – kazao je.

Stanivuković je komentarisao i nametanje Izbornog zakona BiH.

-Što se tiče izbornog zakona prvo je bilo važno da to riješavamo u Parlamentarnoj skupštini BiH. Taj posao vlast u Republici Srpskoj iz ovih ili onih razloga nije uradila na vrijeme ili kako je neko htio. Bez obzira na to nema pravo ni jedan Šmit koji nije legalan ovde i koji nije visoki predstanvik nema pravo da nametne, kazao je.

On je dodao da Republika Srpska ima pravo da provodi izbore.

-Dakle Ustav je rekao da CIK provodi samo izbore za onu krovnu poziciju dakle član Predsjedništva i taj nivo. Lokalni izbori ima apsolutno smisla da Federacija provodi izbore kao što ima smisla i da to bude i ovde. Važno je reći da je ustav rekao da Republika Srpska ima pravo da provodi izbore. Dolaze vremena da takvu jedno ovlaštenje možemo da iskoristimo ako neko želi da nas pritiska i mi imamo kapacitet da pokažemo našu snagu, kazao je Stanivuković.

On očekuje konsenzus u Republici Srpskoj po tom pitanju.

-Ako neko hoće da idemo na izbore po nametnutim uslovima onda smatram da bi bilo dobro, vjerujem da će predsjednik NSRS da otvori širi konsenzus da sve strane u tome učestvuju, kazao je gradonačelnik Banjaluke.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: novidani.com/rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име