TO BIJELJINA: Apelujemo na ljude da legalizuju „Stan na dan“

Datum:

Share post:

„Stan na dan“ postala je atrakcija i u Bijeljini, s obzirom da se za kratak vremenski period zaradi pozamašna suma novca.

Ipak, nije sve tako jednostavno.

„Fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje, bez registracije, kod nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, ali pod uslovom da zaključi ugovor o pružanju usluga s turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost kao pretežnu djelatnost“, objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Ministarstvo trgovine i turizma, Republička inspekcija i Turistička organizacija RS pokrenuli su akciju legalizacije „Stan na dan“. U posljednjih mjesec dana, inspektori su obišli razne lokacije na nivou Republike Srpske, te izrekli veliki broj kazni. Jedna kazna za nelegalno izdavanje je 500KM, a ako uzmemo podatak i činjenicu da vlasnici stanova plaćaju paušalni iznos na nivou godine od 30KM za cijelu godinu, bez obzira koliko puta u toku godine izdali svoj stan, onda dolazimo do zaključka da za tu kaznu od 500KM mogu 15 godina da plaćaju i legalizuju „Stan na dan“.

Tim povodom kontaktirali smo Turističku organizaciju Grada Bijeljina, gdje su potvrdili da je u posljednje vrijeme povećan broj zahtjeva za registraciju usluga „Stan na dan“.

„Ta popularna atrakcija, način izdavanja stanova je itekako atraktivan, ali broj legalizovanih usluga „Stan na dan“ nije bio. I naš grad je posjetila inspekcija i za posljednjih 15 dana imali smo oko 50 prijava za legalizuju. Ako uzmemo podatak da prošle godine za cijelu godinu nismo imali 50 njih koji su tražili legalizaciju „Stan na dan“, moramo da budemo svjesni da je ovaj potez Ministarstva i Inspekcije dao veoma dobre rezultate“, kažu iz TO Grada Bijeljina.

Za legalizaciju usluge „Stan na dan“, procedura je sljedeća. Vlasnici stanova u Turističkoj organizaciji zatraže registraciju, a nakon toga zainteresovani izdavači idu u APIF na određene procedure.

„Sve je to veoma kratko i bez nekih finansijskih troškova. Ovim putem pozivam sve one koji se bave tom vrstom izdavanja, da legalizuju svoj rad iz više razloga. I kazna od 500 KM je velika, ali ako uzmemo mogućnost da izdavanje „na divlje“ svašta se može desiti u toj prostoriji, i krađa i kriminal i ubistva, onda možemo da zamislimo koliko znači ta registracija i koliko je to neophodan postupak. Trenutno je u Bijeljini oko 150 „Stan na dan“ lokacija. Kada ih tražite na internetu, vidjećete da ih je mnogo više“, potvrdili su iz TO Grada Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JEFTIĆ: Ističe vrijeme za kompromis boraca i vlasti, ulica je rješenje, ako ne bude dogovora

Ukoliko vlasti ne ispoštuju ono što je dogovoreno, a tiče se poboljšanja statusa i materijalnog položaja boraca Vojske...

Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj...

U BIJELJINI PREDAVANJE O VAR TEHNOLOGIJI BH SUDIJAMA

U organizaciji FS BiH u Etno selu Stanišići danas je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije...

Na današnji dan – 2. jun

Danas je utorak, 2. jun, 153. dan 2023. Do kraja godine ima 212 dana. 1624. - Rođen poljski vojskovođa...