Šta su o ratnim dešavanjima u Srebrenici otkrili britanski dosijei, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti? (video)

Datum:

Share post:

Oznaka tajnosti skinuta je sa dodatnog kontingenta dosjea britanskog Ministarstva odbrane o ratnim dešavanjima u zoni enklave Srebrenica.

Nakon što je prije tri godine objelodanjeno da, uprkos drugačijim navodima u brojnim haškim i drugim presudama, vrh Republike Srpske nije imao plan da osvaja Srebrenicu, najnoviji deklasifikovani tajni dosijei sugerišu značajnu ulogu obavještajaca britanske službe MI-6 i pripadajuće jedinice SAS u kreiranju ratnih dešavanja u Srebrenici i oko nje.

Otkrio je to novinar Kit Klarenberg, koji godinama istražuje ulogu obavještajnih službi u oblikovanju geopolitičkih procesa i imao uvid u dosjee.

Pripadnici SAS-a su, zajedno sa Naserom Orićem, pripremali “teren” za srebrenički “scenario” prije i u toku jula 1995. godine, navodi Klarenberg.

Zapadnjačke “arhitekte” balkanske istorije, skrivanjem dokaza i svjedočanstava, skoro četiri decenije, čine zločin prema istini i pravdi u BiH.

https://arh4.rtrs.tv/arhiva/2024/01/03/tvclip061143.mp4

Јoš od 1992. godine, kada se u tajnim ladicama Savjeta bezbjednosti “zagubio” izvještaj generalnog sekretara UN Butrosa Galija o potpunom povlačenju ЈNA sa teritorije BiH.

Ili godinu kasnije, kada je u sjedištu UN u Njujorku, naprasno nestao, pa tek četvrt vijeka kasnije “pronađen” dokument tzv. međunarodnih mirovnjaka o masakru nad, već tada više od 1.000 Srba oko Srebrenice.

Ipak, među “skrivačima” prednjače američke i britanske službe.

Posljednja, posredstvom Specijalne vazdušne službe SAS u Srebrenici je bila sveprisutna. Djelovala je mimo lanca komandovanja međunarodnih mirovnjaka i račune polagala samo Londonu.

Njeni “špijuni” zajedno sa Naserom Orićem nekako su “znali” mnogo prije srpskog rukovodstva, da se namjerava oslobađanje Srebrenice.

“Teren” su pripremali, navodi novinar Kit Klarenberg i za “nešto užasno”, a sve kako bi isprovocirali vazdušne NATO udare na srpske položaje i objekte, što je prethodno bio cilj i Alije Izetbegovića.

Očigledno je da su lokalne muslimanske snage očekivale vazdušne napade NATO-a kada Vojska Republike Srpske stigne, a Britanci su im očigledno dali dovoljno osnova da vjeruju da će do njih doći. Njihova obećanja mogu objasniti nedostatak otpora muslimana protiv upada Vojske Republike Srpkse – navedeno je iz objave Kita Klarenberga

Da li će zapadne arhitekte balkanske tragedije, katarzu spoznati, ako ne do sada a ono bar u aktuelnom processu geopolitičkih promjena?!

Ili će nastaviti utabanim stazama – od javnosti i istraživača skrivati svjedočanstva poput posljednjeg, a zaklinjati se u demokratiju, pravo i pravdu?!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je Svjetski dan uha i sluha

Svake godine, 3. marta obilježava se Svjetski dan uha i sluha, s ciljem podizanja svijesti i promovisanja aktivnosti...

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra bez električne energije korisnici jednog dijela opštine Lopare

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Zbog radova na rasjeci rastinja na trasi dalekovoda 35 kV „Ugljevik-Priboj“, u ponedeljak...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba i to šest djevojčica i devet dječaka. Devet...

VRIJEME DANAS toplo i sunčano uz umjerenu oblačnost

Ujutro umereno oblačno, u Hercegovini oblačnije uz povremenu slabu kišu lokalno. Oko reka i po kotlinama moguća je...