Šta se može očekivati od novog Predsjedništva BiH?

Datum:

Share post:

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić 16. novembra trebalo bi da polože zakletvu, čime će i zvanično stupiti na dužnost, a analitičari sa kojima smo razgovarali stava su da će i u ovom sazivu ostati iste linije netrpeljivosti, a da bi ključna tačka razdora mogao biti Željko Komšić, jer su poznati stavovi i srpske i hrvatske strane prema njegovoj politici.

Komšić je jedini iz ove trojke koji ostaje na mjestu člana Predsjedništva BiH, jer je na ovu funkciju izabran i prije četiri godine. Ali, iako je izabran iz reda hrvatskog naroda, Komšićev izbor i 2018. godine izazvao je veliku buru na hrvatskoj političkoj sceni, jer su i tada, kao i sada, Hrvati tvrdili da je Komšić „vojnik“ bošnjačke politike, te da je izabran glasovima Bošnjaka.

Cvijanovićeva u tročlano Predsjedništvo ulazi nakon ubjedljive pobjede nad Mirkom Šarovićem, a na ovom mjestu naslijedila je svog stranačkog šefa Milorada Dodika, koji je u prethodne četiri godine, bar javno, više bio u verbalnom sukobu i sa Džaferovićem i Komšićem nego što su donosili konkretne odluke.

Denis Bećirović u Predsjedništvo BiH ulazi nakon velike pobjede nad Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, a kao kandidat 11 opozicionih stranaka.

Dva nova lica, jedno staro, ali prema riječima upućenih u političke prilike, isti kurs.

„Predsjedništvo BiH nema neke velike ovlasti, a budući da je ostao jedan član iz prošlog saziva, teško možemo očekivati neke promjene, jer će Cvijanovićeva nastaviti Dodikovu politiku, Komšić će voditi svoju, tako da ćemo imati stalne sukobe na toj relaciji. Tu će Bećirović, ma kakvu politiku vodio, vjerovatno voditi politiku saglasnosti u nekim ili većini stvari sa Komšićem, tako da tu ne možemo očekivati nešto novo“, kaže za „Nezavisne novine“ Enver Kazaz, politički analitičar.

Ništa novo ne očekuje ni Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke. Prema njenim riječima, iste linije netrpeljivosti ostaju u kontinuitetu, a u potpunosti je saglasna da će Željka Cvijanović po svim pitanjima biti vjerna stavu Milorada Dodika.

„A znamo da je Dodik u suštini zbog dobrih veza sa HDZom i Draganom Čovićem  antikomšićev. Nema tu previše naklonosti ni prema Denisu Bećiroviću, podsjetiću na prvu Dodikovu reakciju nakon izbora Bećirovića  to će ubrzati izlaz Republike Srpske iz BiH“, ističe Topićeva za „Nezavisne novine“.

Međutim, ona ostavlja prostora za jedno pitanje, a to je, šta je uslovilo nagli zaokret u politici jer je Savjet ministara BiH praktično preko noći usvojio ANP, te da će se i na tom polju pratiti kakve su zajedničke politike i stavovi.

Sa druge strane, smatra i da je Bećirović već u svom nastupu nakon izbora pružio ruku te najavio odmjerenu i umjerenu politiku.

„Može se pretpostaviti da on neće dizati tenzije niti se stavljati na jednu ili drugu stranu, posebno što ćemo još vidjeti šta će Komšić odlučiti. Lično ne očekujem ovu vrstu uvezivanja, ali definitivno očekujem probosanskohercegovačku politiku kako od Bećirovića, tako i od Komšića, i tu bi moglo doći do tačke dodira“, kazala je Topićeva.

Zoran Krešić, novinar „Večernjeg lista u BiH“, ima dvostruka očekivanja, a sve, kako kaže, zavisi od ponašanja Denisa Bećirovića.

„Hoće li se prikloniti pronalaženju rješenja i kompromisu u suradnji sa srpskom članicom državnog vrha Željkom Cvijanović ili pak dokazivanju tko je veći politički Bošnjak zajedno sa Željkom Komšićem. Dakle, najlošija karika, pravi politički karijes jeste Komšić, koji će kao prikriveni SDA satelit pokušavati politiku graditi na stereotipima ‘2:1 za Bosnu'“, rekao je Krešić za „Nezavisne novine“.

Ukoliko ne bi bilo dokazivanja i ukoliko ne bude „bildanja nacionalizma“, Krešić je uvjeren da bi Cvijanovićeva i Bećirović lakše mogli do dogovora i boljih odnosa.

„Komšić istodobno ne može zaustaviti nijednu odluku Predsjedništva pozivajući se na vitalni interes jer o tome odluku donosi dvotrećinska većina u Hrvatskome klubu Doma naroda Federacije BiH. A tamo većinu čine izaslanici koje su birali Hrvati“, poručio je Krešić.

Pored navedenog, Kazaz smatra i da je teško očekivati da će odluke koje bude donosilo Predsjedništvo biti od koristi SNSDu i HDZu, ali da se može očekivati da će politika Denisa Bećirovića biti blaža prema njima nego što je to bila Džaferovićeva, posebno ukoliko Bećirovićeva stranka uđe u koaliciju sa HDZom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Studenti iz Šapca posjetili bijeljinsku Bolnicu

Studenti druge godine i njihovi profesori Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek za medicinsko i poslovno tehnološke studije iz...

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...