Srpski vatrogasci još jednom priskaču u pomoć grčkom narodu

Datum:

Share post:

Vatrogasno-spasilački tim sa 30 pripadnika Sektora za vanredne situacije i šest vozila otputovao je danas iz Niša u Grčku kako bi pomogli u gašenju požara koji gore na više lokacija u toj zemlji.

Luka Čaušić, v.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, kazao je da vatrogasno-spasilački tim čine vatrogasci iz Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Jagodine i Pančeva.

Oni će, dodao je Čaušić, biti raspoređeni oko grčkog grada Aleksandropolisa. Prema podacima koje imamo iz Evropskog koordinacionog centra za vanredne situacije radi se o požari koji je možda najveći u poslednjih 20 i više godina. Trenutno je požarom zahvaćeno oko 67.800 hektara, ali će na žalost ta brojka još da raste – izjavio je Čaušić.

On je podsjetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije drugi put šalje pomoć svojim kolegama u požarnoj sezoni koja je najizazovnija za Grčku.

Prema njegovim riječima, naš vatrogasno-spasilački tim biće angažovan u Grčkoj na osnovu dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa, a po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Srećan sam što država Srbija ima kapacitet da pomogne svim državama u ovakvim situacijama. Vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije gde god odu sasvim sigurno osvjetlaju obraz Republici Srbiji zato što su dobro obučeni i daju sve od sebe da pomognu i kolegama i ljudima gdje su upućeni. Sjetimo se proteklih godina Turske, Grčke, Slovenije i Bosne i Hercegovine – istakao Čaušić.

Vatrogasci-spasioci koji su danas krenuli put Grčke takođe su kazali da vjeruju da će na terenu osvjetlati obraz i dostojno predstaviti našu zemlju, prenosi Telegraf.

Goran Živanović, komandir čete u vatrogasnom bataljonu Voždovac je rekao da će ljudi u Srbiji sigurno biti ponosni na njih što su učestvovali u gašenju požara u Grčkoj.

Živanović je kazao da vatrogasno-spasilački tim ide “punim srcem” da pomogne bratskom grčkom narodu. Radim već 28 godina, ali do sada nisam išao van zemlje na gašenje požara. Poslije toliko godina staža, nadam se da neće biti nekih iznenađenja na terenu, barem što se mene tiče. Nisam bio na sličnim dešavanjima, tako da smatramo da je ovo način da upotpunim karijeru – izjavio je Živanović.

U desetodnovnoj borbi sa požarima u Grčkoj, krajem jula i početkom avgusta, učestvovalo je 36 vatrogasaca-spasilaca i dva člana medicinske ekipe, sa 14 vatrogasnih vozila.

Srpski vatrogasno-spasilački tim tada je bio stacioniran u Volosu.

Dešvanja u Bijeljini
Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Semberski farmer Blagiša Nikolić dnevno proizvede 1.400 litara mlijeka: Od poljoprivrede se može solidno živjeti

Blagiša Nikolić jedan je od uglednijih semberskih farmera. Njegovo domaćinstvo se više od 20 godina bavi mljekarstvom. Na...

Prosječna neto plata u avgustu u Srpskoj 1.286 KM

U Republici Srpskoj prosječna neto plata isplaćena u avgustu iznosila je 1.286 KM i veća je za osam...

TRESLO SE TLO Zemljotres pogodio Kragujevac

Kragujevac je jutros pogodio zemljotres. Dogodio se u u 8.16, a bio je jačine 2, 2 stepena, piše Telegraf. Epicentar je...

U nedjelju 1. oktobra u Centru za kulturu „Semberija“ pozorištance „Maslačak“ organizuje interaktivnu predstavu Štrumpfovi – „Gargamelov rođendan“

Ove nedjelje 1. oktobra u CZK "Semberija", pozorištance "Maslačak" iz Bijeljine igra interaktivnu predstavu Štrumfovi - "Gargamelov rođendan". Uzrast...