“SRPSKI MINISTAR NE SMIJE UĆI U JASENOVAC“: Milićeviću zabranjeno da položi cvijeće na spomenik žrtvama Jasenovca

Datum:

Share post:

NAREĐENJE “S VRHA” Ministru Milićeviću zabranjeno da položi cvijeće na spomenik žrtvama Jasenovca

Ministru bez portfelja u Vladi Srbije zaduženom za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđu Milićeviću danas je zabranjeno da položi cvijeće i zapali svijeću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Hrvatski policajac mu je saopštio da je to naređenje “s vrha” i da mu je rečeno da “srpski ministar ne smije ući u Jasenovac”.

Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije
Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije
Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije

Milićević je boravio u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv, a nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umjetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, ministar se sa saradnicima uputio ka spomen-parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH.

– Međutim, na samom ulazu u spomen-kompleks, kombi u kojem se nalazio ministar zaustavili su hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili sa tri svoja automobila. Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac – saopšteno je iz Kabineta ministra.

– Na pitanje ministra zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin posjeti Jasenovac i zapali svijeću žrtvama ustaša, policajac je odgovorio da “ima naređenje s vrha”. Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja – a naređenje je jasno: “Srpski ministar ne smije ući u Jasenovac!” – navedeno je u saopštenju.

Milićević je potom izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen-kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtjev da uz njihovu pratnju odmah krene put graničnog prelaza sa Srbijom.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u Jasenovcu je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Pučilama kod Bijeljine Zdravko Perić i Nemanja Makić napravili Farmu „5 jaja“ sa slobodnim uzgojem kokošaka (foto, video)

Nešto novo u Semberiji je Farma pod nazivom "5 jaja" koju su napravili mladi Zdravko Perić i Nemanja...

BIJELJINA: Predstavnicima Glazbene škole ’’Ivana Plemenitog Zajca’’ iz Mostara uručena jedna od glavnih nagrada VIII Internacionalnog festivala muzike „Primavera“ (foto)

U Bijeljini je danas predstavnicima Glazbene škole ’’Ivana Plemenitog Zajca’’ iz Mostara uručena harmonika Bugari Armando model Nemo...

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević organizovao prijem za uspješnu učenicu Halimu Aletović

Danas je Gradskoj upravi potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević organizivao prijem za učenicu petog razreda osnovne škole...

Dom zdravlja Bijeljina obilježio jubilej – 30 godina postojanja i samostalnog rada (foto, video)

Dom zdravlja Bijeljina danas je obilježio jubilej – 30 godina postojanja. Povodom 30 godina samostalnog rada i postojanja...