БЕОГРАД, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Министру без портфеља у Влади Србије задуженом за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да положи цвијеће и запали свијећу на споменик жртвама усташког логора Јасеновац, а хрватски полицајац му је саопштио да је то наређење "с врха" и да му је речено да "српски министар не смије ући у Јасеновац".

NAREĐENJE “S VRHA” Ministru Milićeviću zabranjeno da položi cvijeće na spomenik žrtvama Jasenovca

Ministru bez portfelja u Vladi Srbije zaduženom za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđu Milićeviću danas je zabranjeno da položi cvijeće i zapali svijeću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Hrvatski policajac mu je saopštio da je to naređenje “s vrha” i da mu je rečeno da “srpski ministar ne smije ući u Jasenovac”.

Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije
Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije
Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije

Milićević je boravio u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv, a nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umjetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, ministar se sa saradnicima uputio ka spomen-parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH.

– Međutim, na samom ulazu u spomen-kompleks, kombi u kojem se nalazio ministar zaustavili su hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili sa tri svoja automobila. Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac – saopšteno je iz Kabineta ministra.

– Na pitanje ministra zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin posjeti Jasenovac i zapali svijeću žrtvama ustaša, policajac je odgovorio da “ima naređenje s vrha”. Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja – a naređenje je jasno: “Srpski ministar ne smije ući u Jasenovac!” – navedeno je u saopštenju.

Milićević je potom izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen-kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtjev da uz njihovu pratnju odmah krene put graničnog prelaza sa Srbijom.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u Jasenovcu je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име