Srpska garantuje za milionsko zaduženje OC ''Jahorina''

Datum:

Share post:

Republika Srpska garantovaće otplatu kredita Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijednog devet miliona KM koji OC planira da iskoristi za izgradnju nove gondole.

Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Vlada RS je donijela na sjednici prošle sedmice, a u njoj je navedeno da Srpska bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje svih obaveza prema ugovoru koji će Olimpijski centar zaključiti sa NLB bankom i Komercijalnom bankom Banjaluka.

OC se zadužuje na deset godina sa uključenim grejs periodom od dvije godine.

„Namjena kreditnog zaduženja je izgradnja nove desetosjedne kabinske žičare (gondole) u Ski centru „Jahorina“. Dužnik i korisnik po kreditu je OC „Jahorina“, a u slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta prema poslovnim bankama Republika Srpska će iz budžeta platiti sve dospjele i neplaćene anuitete“, navodi se u odluci.

TESTNA REKLAMA

Izgradnja ove gondole ukupno će koštati 16 miliona KM, a osim kredita, OC planira da se zaduži i putem obveznica i to u iznosu od sedam miliona KM.

Skupština ackionara Olimpijskog centra nedavno je prihvatila prijedlog odluke o emisiji obveznica vrijednoj sedam miliona KM.

Protiv odluke je glasalo Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Managament solutions“ ispred „VIB fonda“ uz obrazloženje da nisu sigurni u opravdanost emisije s obzirom na to da OC „Jahorina“ raspolaže sa 5,98 miliona KM od prodaje hotela „Bistrica“ i sa 3,5 miliona KM od prodaje devastiranog hotela „Jahorina“, a da nisu sigurni da će se obaveze po osnovu obveznica redovno izmirivati što je bio slučaj i u prethodnom periodu.

„OC „Jahorina“ do sada je imao dvije emisije obveznica. Kompletnu prvu emisiju kupila je Investiciono – razvojna banka (IRB) RS, a s obzirom na to da OC nije izmirivao obaveze, banka je podnijela tužbu i dobila pravosnažnu presudu. IRB je taj dug pretvorila u kapital i postala vlasnik 90,6 odsto akcija OC , a krajem 2017. ponovo je kupila obveznice OC u iznosu od 10,3 miliona KM“, naveo je ovaj akcionar na Skupštini akcionara Olimpijskog centra.

Garancije Republike Srpske su, od kako je Vlada Republike Srpske za to preuzela nadležnosti Narodne skupštine, porasle za 67 odsto, odnosno sa 400 na 670 miliona KM. Samo u prošloj godini Vlada RS je izdala garancije u vrijednosti od 270 miliona KM, o čemu smo pisali u tekstu Za godinu Vlada RS izdala 270 miliona KM garancija!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...