SRPSKA do kraja godine DOBIJA novi zakon o fiskalizaciji

Datum:

Share post:

Republika Srpska do kraja godine dobija novi zakon o fiskalizaciji. On će omogućiti uvođenje novog sistema u toj oblasti.

To praktično znači, da će poreski obveznici koristiti softver koji je direktno povezan sa Poreskom upravom, tako da se bez prethodne komunikacije sa serverom uprave, račun ne može ni izdati. Onlajn sistem je jednostavniji za poreskog obveznika i sigurniji za Poresku upravu, poručuju u Ministarstvu finansija. 

"Bilo je planirano da čitav sistem implementiramo do kraja naredne godine, ali nas je korona malo usporila. U svakom slučaju, uskoro krećemo sa legislativom, jer je izuzetno važno da dobijemo kvalitetan, automatizovani sistem koji će što manje zavisiti od ljudskog faktora, kako bismo izbjegli "duple kase" i lažiranje računa. Naravno, važno je i što to neće koštati poslovnu zajednicu", saopštili su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

 

Novi Zakon usmjeren je na povećanje poreske discipline, smatraju u Fiskalnom savjetu Republike Srpske. Sve mjere, kaže Milenko Krajišnik, koje smanjuju dejstvo sive ekonomije od jačanja poreskog sistema do smanjenja poreske utaje su dobrodošle. One omogućavaju firmama koje legalno posluju, lojalnu konkurenciju na tržištu. Ova mjera je posebno važna jer dolazi nakon pandemije virusa korona, kada je smanjena poreska disciplina, jasan je Krajišnik. 

"Zbog čega je važno da se trgovina i svo poslovanje vraća u legalne tokove jeste zato što su sve mjere usmjerene na podršku privredi i oporavak privrede od krize, ustvari se svode na instrumente fiskalne politike. U BiH monetarna politika, odnosno njeni instrumenti su potpuno ograničeni, instrumenti spoljnotrgovinske politike su takođe u velikom dijelu ograničeni i onda je fiskalna politika jedina ta koja omogućava da se nešto učini. Da bi država pomogla privredi u bilo kom smislu ona mora da ima određeni poreski kapacitet, a taj poreski kapacitet svakako se povećava sa smanjenjem poreske invazije", rekao je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske.  

TESTNA REKLAMA

Radi se o potezu koji nas dovodi u rang modernih zemalja, smatraju ekonomisti. Novi softver i platforme za fiskalizaciju su, pojašnjavaju, nešto što prati svjetske trendove i onemogućava takozvane "duple kase", što utiče na suzbijanje sive ekonomije. 

"Nova platforma nudi ono što će onemogućiti da se vode paralelni fiskalni sistemi od koji je jedan stvarni, jedan nestvarni gdje će se na taj način spriječiti izbjegavanje plaćanja poreza, odnosno omogućiće se širi poreski obuhvat. U svakom slučaju punjenjem budžeta i alokacijom sredstava u budžetu o potrebnoj stvari u društvu, doprinosi društvu od investicija do boljeg društvenog standarda, obrazovanja, zdravstva, itd., odnosno prelijevanja tih sredstava u razvoj privrede", istakao je Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Postojeći sistem je tehnološki zastario, ne prati kompletno poslovanje u gotovini i ostavlja prostor za sivu zonu, pokazala je nedavno završena analiza fiskalnih kasa. Od avgusta 2008. godine i prvih kasa u Republici Srpskoj, do danas, mnogi poslovni subjekti našli su način za izbjegavanje plaćanja poreza. Zato je onlajn sistem preko kojeg bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom plaćenom računu u realnom vremenu jedino rješenje.
 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji „Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...

Preko 30 delegacija iz zemlje i regiona na prijemu u Gradskoj upravi Bijeljina povodom slave grada

U organizaciji Grada Bijeljina danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem povodom gradske slave, praznika posvećenog Svetom Pantelejmonu,...