SP: FINANSIJSKI KOLAPS (BANKROT) OPŠTINE UGLJEVIK

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost Socijalističke partije Ugljevik prenosimo u cijelosti:

U iščekivanju zakazane sjednice Skupštine opštine Ugljevik, veliku pažnju i primijetno nezadovoljstvo građana izazvalo je saznanje da će jedna od predloženih tačaka dnevnog reda biti i Prijedlog odluke o zaduženju opštine Ugljevik kod takozvanih komercijalnih banaka.

Opština sa najvećim budžetom, po broju stanovnika, bi se kreditno zadužila iznosom od sedam miliona konvertibilnih maraka, a po saznanjima koja kolaju Ugljevikom, taj bi ogromni novac bio potrošen na pokrivanje enormnih budžetskih deficita nastalih u prethodnom periodu. Naglašavamo da je ovo treće kreditno zaduženje Opštine Ugljevik u posljednje tri godine, imajući u vidu da je Opština 2020. godine od komercijalnih banaka podigla revolving kredit u iznosu od šesto hiljada KM te kredit za „takozvana kapitalna ulaganja“, koja su minorna, u iznosu od dva miliona i petsto hiljada KM, što će ukupno sa zaduženjem od sedam miliona iznositi preko deset miliona za samo tri godine.

Odluku o kreditnom zaduženju predlaže načelnik opštine i odbornici SDS-a, a podržavaju njihovi koalicioni partneri iz SNSD-a, DEMOS-a , PDP i NDP i SDA-e.

Jedina istinska opozicija trenutnoj lokalnoj vlasti u Ugljeviku i ovakvim, po građane Ugljevika, opasnim i štetnim odlukama, jeste Socijalistička partija.

„Tačno je da se navedenim problemom bavimo, intenzivno, u posljednjih nekoliko dana i da tražimo načine kako spriječiti donošenje ovakve odluke“, kaže  Vujo Marković, predsjednik OO Socijalističke partije u Ugljeviku.

Poučeni ranijim iskustvom i praksom koju je dosad primjenjivao načelnik Vasilije Perić prilikom nenamjenskih trošenja kreditnih i budžetskih sredstava u predhodnom periodu, socijalisti će zauzeti jasan stav u pravcu sprečavanja donošenja navedene Odluke koja bi, bude li usvojena na skupštinskom zasijedanju zakazanom za 3.5.2023. godine, imala dalekosežne i nesagledive posljedice.

U sadašnjoj finansijskoj iznudici i deficitu ugljevičkog budžeta za koji se ne zna ni koliki je( najmanje sedamnaest miliona KM) novo ogromno zaduženje, bez jasne koncepcije i preciznog programa utroška kreditnih sredstava, odvelo bi Opštinu Ugljevik u siguran bankrot, radnike opštine i nižih budžetskih korisnika ostavilo bez plata, a građane bez novih projekata, podsticaja, stipendija i socijalnih davanja.

Odbornici SP u SO Ugljevik će nastojati da na argumentovan način ukažu na pogubne posljedice donošenja navedene odluke.

Opštinski odbor SP će, ukoliko odluka bude donesena, pozvati svoje simpatizere da protestnim okupljanjem ispred Opštine izraze svoje nezadovoljstvo i gnev prema potezima aktuelne vlasti. U slučaju da se predlagači odluke ne urazume i istu ne povuku, preduzećemo radikalne poteze kao što su blokada magistralnog puta Bijeljina-Tuzla u Ugljeviku te ćemo uputiti  poziv svim kontrolnim i inspekcijskim organima uključujući i MUP RS, Glavnu službu za reviziju, SIPU, Tužilaštvo BiH i Budžetsku inspekciju da iz kruga svoje nadležnosti izvrše reviziju utroška i raspolaganja Budžetskim sredstvima u posljednjih 10 godina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JEFTIĆ: Ističe vrijeme za kompromis boraca i vlasti, ulica je rješenje, ako ne bude dogovora

Ukoliko vlasti ne ispoštuju ono što je dogovoreno, a tiče se poboljšanja statusa i materijalnog položaja boraca Vojske...

Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj...

U BIJELJINI PREDAVANJE O VAR TEHNOLOGIJI BH SUDIJAMA

U organizaciji FS BiH u Etno selu Stanišići danas je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije...

Na današnji dan – 2. jun

Danas je utorak, 2. jun, 153. dan 2023. Do kraja godine ima 212 dana. 1624. - Rođen poljski vojskovođa...