Šmit otišao, nastala svađa: Boravio u Bijeljini, gradonačelnik se pravda da ga nije zvao (foto)

Datum:

Share post:

Kristijan Šmit, koga RS, Rusija i Kina ne priznaju za visokog predstavnika u BiH, posjetio je danas Bijeljinu, što je bio povod za nove političke prozivke.

Kako je saopšteno iz OHR, Šmit se sastao sa predstavnicima lokalne zajednice kako bi se upoznao sa socio-ekonomskim perspektivama ovog dijela BiH, kao i potrebama i izazovima lokalnog stanovništva, a posebno raseljenih osoba, povratnika i najugroženijih kategorija stanovništva.

– Visoki predstavnik je posjetio stambeno naselje “Pet jezera”, koje je prvobitno izgrađeno da bude privremeni alternativni smještaj. Na sastanku sa stanarima ovog naselja, visoki predstavnik se raspitivao o uslovima života i izazovima sa kojima se suočavaju stanari ove zajednice. Sastanku je takođe prisustvovao gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović – saopšteno je.

Šmit je izrazio nadu da će nadležni organi vlasti brzo riješiti sva pravna pitanja kako bi stanari mogli regulirati svoja vlasnička prava u skladu sa odgovarajućim pravnim okvirom. -Potrebe građana moraju imati prioritet u odnosu na sve drugo, kako bi se pronašlo pravno utemeljeno rješenje – rekao je, dodajući da će nastaviti pratiti dešavanja u vezi s ovim pitanjem.

Na sastanku sa glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini Samirom Camićem i Emirom Muslijem, Šmit je upoznat sa položajem bošnjačke zajednice u Bijeljini, njihovim ključnim pitanjima i problemima, te odnosima sa lokalnim organima vlasti. Šmit je istakao važnu ulogu koju imaju vjerske zajednice u promovisanju mirnog suživota, saradnje i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

– Tokom posjete, visoki predstavnik se sastao i sa Draganom Jokovićem i Radmilom Tubić, predstavnicima nevladine organizacije Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja „Otaharin“.

Informisali su visokog predstavnika sa aktivnostima koje provodi ova nevladina organizacija na rješavanju ključnih pitanja koji su u osnovi problema niske stope inkluzije romske zajednice, a to su siromaštvo, rješavanje stambenog pitanja i predrasude- kažu u OHR.

Šef Kluba odbornika SNSD Bijeljina Zlatan Lazarević smatra da je posjeta Kristijana Šmita Bijeljini skandalozan, zvanično nenajavljen čin gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Lazarević je za Srnu naveo da uopšte nije iznenađen što je posjeta obavljena “inkognito”, jer ako je sve transparentno kako tvrdi Petrović onda nije bilo potrebe za takvom i na taj način organizovanom posjetom.

On smatra da se iza svega krije politika i da Petrović ponovo želi da vlast Srpske, Skupštine grada Bijeljina u kojem riječ vodi SNSD, prikaže u najgorem svjetlu zbog insinuacija da oni onemogućavaju rješenje dugogodišnjeg problema u bijeljinskom naselju Pet jezera da stanovnici objekata postanu vlasnici.

Lazarević kaže da ga današnja posjeta “njemačkog turiste” ne čudi poslije posjete nekadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Bijeljini za koga je rekao da je mnogo bolje ugošćen nego predstavnici institucija Srpske – Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Radovan Višković.

On ja naglasio da je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nastrojen protiv vlasti Republike Srpske što je u više navrata pokazao i potvrdio.

– Vlasti Republike Srpske su i tada došle da pomognu gradu Bijeljina, ali tu svoju želju ne mogu da ostvare zahvaljujući njegovom ponašanju – rekao je Lazarević.

On kaže da Petrović ima apsolutan nedostatak želje da ta vlast pomogne jer nije riječ o njegovoj političkoj opciji.

– Od te posjete pa do onih mjesec dana poslije izbora kada je međunarodni faktor pokušao da destabilizuje Republiku Srpsku, Petrović se pokazao kao jedan od njihovih najodanijih igrača – rame uz rame sa Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem – rekao je Lazarević.

Na prozivke je, putem Fejsbuka, odgovorio gradonačelnik.

– Gospodin Šmit nije pozvan, on je sam sebe pozvao i došao, a moje je da uvek budem sa svojim narodom, da pregovaram sa svima, čak i sa crnim đavolom ako treba, ja nemam taj problem! Neki se sastaju u tajnosti, a javno prozivaju, ja neustrašivo kažem svima šta mislim u lice i čvrsto stojim uz svoj narod! Umjesto da svojim novinarskim “sposobnostima” prozivate Ljubišu Petrovića, bolje bi bilo da pošaljete neki tekst na račun OSCE i OHR i time pomognete ovim ljudima ili to nije u interesu velikih “Baja” – naveo je Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...