Slovake u Bijeljini okuplja crkva i Udruženje “Juraj Janošik”

Datum:

Share post:

Slovačka nacionalna manjina u BiH je jedna od najmalobrojnijih. Prema popisu iz 2013 u BiH žive 173 Slovaka od čega većina u Republici Srpskoj. Najviše Slovaka nastanjeno je u Bijeljini. Okupljaju se oko Udruženja “Juraj Janošik” i Evangelističke crkve.

Članove slovačke zajednice u Bijeljini okupilo je i ove godine tradicionalno božićno bogosluženje u Slovačkoj evangelističkoj crkvi u ovom gradu.

Bogosluženjima u bijeljinskoj Slovačkoj evangelističkoj crkvi redovno prisustvuje i Vasilija Grnja. Tako je kaže već više od pet decenija. Udata je za Slovaka, a koliko je poštovanja, razumijevanja i ljubavi među njima dokazuju kaže nanizane godine uspješnog bračnog života.

Tradiciju, kulturu, jezik i običaje Slovaka u ovom kraju čuvaju crkva i Udruženje “Juraj Janošik”. Da sve to prenesu na mlađe naraštaje i tako sačuvaju od zaborava nastoje i članovi porodica Slovaka koji žive u Bijeljini.

Mihajlo Štefek kaže da je Slovački jezik naučio prije sedam godina sve zahvaljujući svom djedu koji je istrajavao na tom putu.

A najmlađi učeći jezik, opredijeljeni su da sačuvaju kulturu i tradiciju svog naroda. Posebno su ponosni na nošnju, koju ističu u svakoj, poput ove, svečarskoj prilici.

Slovaci su raseljeni svuda u okruženju, pa kroz različite aktivnosti nastoje ostati povezani kako bi očuvali identitet ovog naroda.

Slovačka nacionalna manjina u BiH je jedna od najmalobrojnijih. Ipak najviše porodica nastanjeno je upravo u Semberiji. Udruženje “Juraj Janošik” trenutno broji 84 člana.

Udruženje Slovaka Semberije “Juraj Janošik”godinama unazad nastoji da očuva identitet Slovaka na ovim prostorima njegujući kulturu, jezik i pismo jednog naroda. Ovoga puta organizovali su u Bijeljini i predstavljanje književnih djela slovačkih autora.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Da li će biti smanjen borački dodatak: Oglasili se iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite kao obrađivač Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno–otadžbinskog...

“BN Klasik fest” počinje 7. marta

Povodom predstojećeg „BN Klasik festa“, u Gradskoj upravi je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen...

Objavljen vodič za građane kroz budžet Srpske

Kako bi građanima približili proces donošenja budžeta, omogućili im da bolje razumiju procedure usvajanja i upoznaju strukturu i...

Stojković saopštio spisak za Rusiju, dva debitanta i povratak “zlatnih Orlića”

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, saopštio je širi spisak igrača za predstojeće prijateljske mečeve. Podsjetimo, Srbija će igrati...