Slovačka nacionalna manjina u BiH je jedna od najmalobrojnijih. Prema popisu iz 2013 u BiH žive 173 Slovaka od čega većina u Republici Srpskoj. Najviše Slovaka nastanjeno je u Bijeljini. Okupljaju se oko Udruženja “Juraj Janošik” i Evangelističke crkve.

Članove slovačke zajednice u Bijeljini okupilo je i ove godine tradicionalno božićno bogosluženje u Slovačkoj evangelističkoj crkvi u ovom gradu.

Bogosluženjima u bijeljinskoj Slovačkoj evangelističkoj crkvi redovno prisustvuje i Vasilija Grnja. Tako je kaže već više od pet decenija. Udata je za Slovaka, a koliko je poštovanja, razumijevanja i ljubavi među njima dokazuju kaže nanizane godine uspješnog bračnog života.

Tradiciju, kulturu, jezik i običaje Slovaka u ovom kraju čuvaju crkva i Udruženje “Juraj Janošik”. Da sve to prenesu na mlađe naraštaje i tako sačuvaju od zaborava nastoje i članovi porodica Slovaka koji žive u Bijeljini.

Mihajlo Štefek kaže da je Slovački jezik naučio prije sedam godina sve zahvaljujući svom djedu koji je istrajavao na tom putu.

A najmlađi učeći jezik, opredijeljeni su da sačuvaju kulturu i tradiciju svog naroda. Posebno su ponosni na nošnju, koju ističu u svakoj, poput ove, svečarskoj prilici.

Slovaci su raseljeni svuda u okruženju, pa kroz različite aktivnosti nastoje ostati povezani kako bi očuvali identitet ovog naroda.

Slovačka nacionalna manjina u BiH je jedna od najmalobrojnijih. Ipak najviše porodica nastanjeno je upravo u Semberiji. Udruženje “Juraj Janošik” trenutno broji 84 člana.

Udruženje Slovaka Semberije “Juraj Janošik”godinama unazad nastoji da očuva identitet Slovaka na ovim prostorima njegujući kulturu, jezik i pismo jednog naroda. Ovoga puta organizovali su u Bijeljini i predstavljanje književnih djela slovačkih autora.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име