Jutros je ispred Gradske uprave Grada Bijeljina došlo oko 20-ak proizvođača svinja da traže razgovor sa Gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem, a vezano za jučerašnji dolazak inspektora u Donjem Magnojeviću.

PETROVIĆ: Zašto se veliki farmeri plaše pregleda svinja, šta se krije iza onemogućavanja rada veterinarskih inspektora?

“Nemamo ništa novo da kažemo. Problem afričke kuge svinja traje već 22 dana u Semberiji i mi kao proizvođači, zajedno sa Vladom RS pokušavamo da se zaštitimo. Nažalost, imali smo situaciju da Gradonačelnik šalje inspekciju da broji svinje u Donjem Magnojeviću. Nalog je imao, koji je on potpisao, imamo taj dokument. Poslao je veterinarske, gradske inspektore koji su bili na eutanaziji svinja, s namjerom da idu od kuće do kuće, da broje svinje. Mi smatramo da je to direktno da ugrozi nas koji smo uspjeli da zaštitimo, da unese kugu nama. Ovdje nas nema puno, nas 15 do 20, ali imamo 15.000 svinja. Ako smo mi krivi Ljubiši Petroviću što ujutru, u podne i uveče svi članovi domaćinstva radimo, provodimo sigurnosne mjere koliko možemo u tom momentu, ako smo zato krivi, došli smo ovdje da se obratimo medijima, narodu i njemu. Nažalost, mi smo jutros zvali i Petrovića, ne javlja se, zvali smo i Peđu Petričevića, kao njegovog zamjenika i načelnika inspekcije, jer smatramo da kao stručno lice treba da nam da uputstva kako radimo. Međutim, Ljubiša Petrović nam se ne javlja. Kao ljekar, on bi trebao da zna šta znači kršenje bio sigurnosnih mjera”, rekao je Slobodan Petrić, proizvođač svinja iz Donjeg Magnojevića.

On je dodao da su prije dva dana u Bijeljinu dolazili eksperti iz Evropske unije i SZO koji su striktno podvukli samo bio sigurnosne mjere, da samo to može da ih spase.

”Ako smo mi krivi što ih provodimo, došli smo da mu kažemo da smo spremni da dođe, obiđe naše farme, prebroji svinje, ali da nam da nalog za eutanaziju odmah. Bilo ko da uđe na našu farmu je direktno kršenje bio sigurnosnih mjera. Mi pokušavamo, imamo neke razgovore preko EU, iskustva iz zemalja okruženja. Pokušavamo da spasimo što se spasiti može, da pokoljemo nekih svinja, da sklonimo sa stanja, da smanjimo štetu, nama direktno, ali i državi štetu. Međutim, smatramo da Ljubiša Petrović hoće direktno da napravi što veću štetu”, rekao je Petrić i dodao:

“Što se tiče navoda Ljubiše Petrovića da lažiramo broj, pozivam Gradonačelnika da danas dođe kod mene, da broji svinje sa svim svojim inspektorima, ali, prije toga, da potpiše nalog za eutanaziju svinja i neka dođe da broji, nije nikakav problem. Mi ne znamo ni da postoji Štab za vanrednu situaciju, mi smo pokušavali da dođemo do tog Štaba, da bismo tamo bili kao proizvođači, kao neko ko je direktno ugrožen, da budemo prisutni. Mislim da i mi imamo nešto da kažemo, da taj Gradski štab može da čuje nešto od nas proizvođača, ali nam se niko ne javlja na telefon”, istakao je Petrić. koji smatra da Gradonačelnik direktno ima cilj da ova proizvodnja nestane.

“Ako smo mi krivi što imamo veću količinu svinja, što proizvodimo bio sigurnostne mjere, onda smo krivi i neka izađe i kaže i dođe danas da prebroji, ali prije toga da potpiše nalog za eutanaziju. Svi mi smo PDV obveznici i podložni kontrolama, svaka naša svinja ima papir, ušnu markicu. Znam da voli populističku priču, on kao štiti male proizvođače, ako smo mi krivi što smo ozbiljni proizvođači, neka budemo krivi, samo neka izađe i kaže. Oko 550 svinja je kod mene na imanju, ali neka dođe Gradonačelnik da ih prebroji”, riječi su Petrića.

Duško Petrić iz Donjeg Magnojevića, jedan od vlasnika farme svinja kod kojih su juče dolazili inspektori rekao je da nije nikome branio da uđe, ali da potpiše da će da snosi odgovornost ukoliko se svinje zaraze.

“Nisam nikome branio da uđe, ali da potpiše da snosi odgovornost kada uđe u farmu. Imamo oko 900 svinja. Ne znam šta da kažem i šta Gradonačelnik od nas očekuje. Poslao je nalog kao Gradonačelnik. Neka dođe neko od stručnih lica, od veterinarskog inspektora, neko ko zna o tome i neka uđe, napiše nalog i pustićemo ga, nemam ništa protiv, ali nemojte da ono što smo mi radili mjesec dana, trudili se, da to padne u vodu. Ako treba da se eutanaziraju, neka rade i to. Juče je rečeno više neistina. Policija je bila na asistenciji, nije tačno da nije bila kako su objavili. Inspektor je bio, nije nikome ništa rekao, sve što je htio mogao je da uradi – na svoju odgovornost. Situacija je takva da sa strahom liježemo i ustajemo”, istakao je Duško Petrić.

Pero Zarić, drugi proizvođač koji nije dozvolio da inspektori uđu kaže da će dozvoliti ulazak samo pod jednim od tri uslova.

“Tri uslova imaju da neko uđe u moju farmu, prvo, da sam prijavio životinju sumnjivog zdravstvenog stanja. Drugo, da je životinja uginula. Treći da dođe sa rješenjem o eutanaziji životinja. Podvlačim eutanaziju zdravih životinja, jer smo mi 20 dana u centru epidemije i uspjeli smo da se sačuvamo. Priča Gradonačelnika je da je kuga uvezena, naravno da je uvezena. Moglo je na hiljadu načina da dođe do nje. Prvo je upirano prstom da je uvezena, karantin od 21 dan je odrađen i ona su još 120 dana kod mene u karantinu. Da su bile zaražene, ne bih imao nijednu dosad”, zaključio je Zarić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име