PETROVIĆ: Zašto se veliki farmeri plaše pregleda svinja, šta se krije iza onemogućavanja rada veterinarskih inspektora?

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cijelosti:

Zašto se veliki farmeri plaše pregleda svinja, šta se krije iza onemogućavanja rada veterinarskih inspektora?

Danas je nažalost došlo do incidenta na dvije velike farme svinja, jedne u vlasništvu Duška Petrića, druge u vlasništvu Pere Zarića.

Naime, veterinarski inspektori su danas po planu trebali da obiđu ove dvije farme u sklopu regularnih kontrola gazdinstava kao i utvrđivanja brojnog stanja svinja jer smo dobili informacije da se ne poklapa broj svinja na papiru i na farmi, a i veoma je simptomatično to da na ovim farmama nema prjavljene ni sumnje na bolest afričke kuge.

Međutim inspektori su naišli na veliki otpor domaćina, te ćemo biti prinuđeni da koliko sutra veterinarski inspektori uz policijsku asistenciju obave svoj posao za koji su zaduženi. Pored toga farmeri su odmah pozvali i Alternativnu televiziju za koju odlično svi znamo ko je vlasnik.

Simptomatično je da se radi o velikim farmama svinja koje broje više stotina svinja i ovakvo ponašanje domaćina pobuđuje sumnju kako o mogućem neprijavljivanju bolesti tako i o potencijalnim malverzacijama kada su u pitanju uvoz i podsticaji..

Ako se za ove slučajeve ne preduzmu konkretne mjere, to bi značilo da ispaštaju samo mala domaćinstva, a velike farme su zaštićene a svakako prenosioci i krivci za širenje afričke kuge.

Za ovakvo ponašanje nema izgovora, posebno, ne onog da veterinarski inspektori mogu biti prenosioci virusa jer pod punom opremom obilaze teren poštujući sve mjere dezinfekcije.

Nesreća je zahvatila sve nas, i svako od nas trpi posljedice ove pošasti, ali svako od nas mora učiniti sve sa svoje strane i u svojoj moći da nam pomogne da sprečimo i suzbijemo epidemiju afričke kuge svinja što prije. Ovo nije način, ovdje ne smije biti pošteđenih, velike farme ne smiju biti izuzete od pravila koja svi poštujemo, i ne smiju se razlikovati od malih i srednjih farmi svinja.

Krivično je djelo sprječavanje inspektora u vršenju službene dužnosti kao i skrivanje zarazne bolesti i nema razloga da bilo ko šta krije ako je brojno stanje u stvarnosti isto kao i u dokumentaciji.

Jednom za svagda moramo naučiti da poštujemo pravila, da smo svi jednaki i da niko ne smije biti van zakona, pravilo moćnika i stranačke pripadnosti za mene ne postoji!

Zato apelujem na sve farmere, domaćine, sve ljude, da ne otežavaju ovu već dovoljnu tešku situaciju već da sarađuju u korist lokalne zajednice, svih gazdinstava i svih građana!

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...