SINDIKAT RiTE UGLJEVIK: Sindikat RiTE Gacko NIJE OVLAŠTEN za pregovore o cijeni rada (foto)

Datum:

Share post:

Saopštenje Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

na sastanku Sindikalnog/Štrajkačkog odbora zauzet je stav da Sindikalna organizacija „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik ne podržava dogovor koji su navodno postigli predsjednik Sindikalne organizacije „RiTe“ Gacko Željko Tepavčević i Uprava Elektroprivrede, o čemu smo obaviješteni iz medija.

TESTNA REKLAMA

Sindikalna organizacija „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik naglašava da predsjednik Sindikalne organizacije „RiTe“ Gacko nije ovlašten da pregovara i dogovara cijenu rada na nivou čitave Elektroprivrede.

Cijena rada je planska kategorija u čijem definisanju učestvuju Uprava Elektroprivrede i Sindikat Elektroprivrede, kome je potrebna saglasnost 11 sindikalnih organizacija u pravcu postizanja dogovora oko cijene rada.

Predsjednik Sindikalne organizacije „RiTe“ Gacko je samoinicijativno prigrabio za sebe ovlaštenje Sindikata ERS-a da vodi pregovore u ime svih radnika Elektroprivrede, što nije u skladu sa unutrašnjim aktima Sindikata i kao takav nije obavezujući za ostale sindikalne organizacije.

Ponavljamo da je prijedlog koji je predsjednik SO „RiTe“ Gacko prihvatio na sastanku sa Upravom MH ERS -Matično preduzeće a.d. Trebinje, gdje je definisana cijena rada od 155,00 KM učinjen i prema Sindikalnoj organizaciji „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik na sastanku zajedničke Radne grupe dana 07.12.2022. godine, te je isti odbijen kao neprihvatljiv i ponižavajući obzirom na tekuću inflaciju u društvu.

Sindikalna organizacija „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik nastavlja svoju borbu u skladu sa zahtjevima istaknutim u Odluci o stupanju u štrajk 1072/22 od 17.11.2022. godine i to:
1. Sindikalna organizacija ZP „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik zahtjeva od Poslodavca – MH ERS – Matično preduzeće a.d. Trebinje da se hitno izvrši povećanje cijene rada sa 150,00 KM na 170,00 KM shodno članu 75 Kolektivnog ugovora.

2. Sindikalna organizacija ZP „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik zahtjeva od Poslodavca – MH ERS – Matično preduzeće a.d. Trebinje da se hitno uđe u pregovore oko izmjene člana 64 i 67 Kolektivnog ugovora, na način da se stvore uslovi za povećanje plate radnika od najmanje 15%, u kojim pregovorima tražimo obavezno učešće naše Sindikalne organizacije.

3. Sindikalna organizacija ZP „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik zahtjeva da MH ERS – Matično preduzeće a.d. Trebinje i Zavisno preduzeće ,,Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik Ugovorom o međusobnim ekonomskim odnosima definišu cijenu električne energije i ostale elemente koji će obezbjediti investicije u rudarsku opremu i Termoelektranu sve kako bi se obezbjedio opstanak ZP „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik.

Imajući u vidu da se cijena rada odnosi na sve radnike Elektroprivrede pozivamo i ostale sindikalne organizacije iz sistema Elektroprivrede da zauzmu stav i izjasne se po ovom pitanju.

Pozivamo Poslodavca da ubrza nastavak pregovora i napominjemo da je rok za završetak istih sam Poslodavac odredio za 19.12.2022. godine, sve kako nezadovoljstvo radnika ne bi eskaliralo.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...