SINDIKAT RiTE UGLJEVIK: Sindikat RiTE Gacko NIJE OVLAŠTEN za pregovore o cijeni rada (foto)

Datum:

Share post:

Saopštenje Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

na sastanku Sindikalnog/Štrajkačkog odbora zauzet je stav da Sindikalna organizacija „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik ne podržava dogovor koji su navodno postigli predsjednik Sindikalne organizacije „RiTe“ Gacko Željko Tepavčević i Uprava Elektroprivrede, o čemu smo obaviješteni iz medija.

Sindikalna organizacija „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik naglašava da predsjednik Sindikalne organizacije „RiTe“ Gacko nije ovlašten da pregovara i dogovara cijenu rada na nivou čitave Elektroprivrede.

Cijena rada je planska kategorija u čijem definisanju učestvuju Uprava Elektroprivrede i Sindikat Elektroprivrede, kome je potrebna saglasnost 11 sindikalnih organizacija u pravcu postizanja dogovora oko cijene rada.

Predsjednik Sindikalne organizacije „RiTe“ Gacko je samoinicijativno prigrabio za sebe ovlaštenje Sindikata ERS-a da vodi pregovore u ime svih radnika Elektroprivrede, što nije u skladu sa unutrašnjim aktima Sindikata i kao takav nije obavezujući za ostale sindikalne organizacije.

Ponavljamo da je prijedlog koji je predsjednik SO „RiTe“ Gacko prihvatio na sastanku sa Upravom MH ERS -Matično preduzeće a.d. Trebinje, gdje je definisana cijena rada od 155,00 KM učinjen i prema Sindikalnoj organizaciji „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik na sastanku zajedničke Radne grupe dana 07.12.2022. godine, te je isti odbijen kao neprihvatljiv i ponižavajući obzirom na tekuću inflaciju u društvu.

Sindikalna organizacija „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik nastavlja svoju borbu u skladu sa zahtjevima istaknutim u Odluci o stupanju u štrajk 1072/22 od 17.11.2022. godine i to:
1. Sindikalna organizacija ZP „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik zahtjeva od Poslodavca – MH ERS – Matično preduzeće a.d. Trebinje da se hitno izvrši povećanje cijene rada sa 150,00 KM na 170,00 KM shodno članu 75 Kolektivnog ugovora.

2. Sindikalna organizacija ZP „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik zahtjeva od Poslodavca – MH ERS – Matično preduzeće a.d. Trebinje da se hitno uđe u pregovore oko izmjene člana 64 i 67 Kolektivnog ugovora, na način da se stvore uslovi za povećanje plate radnika od najmanje 15%, u kojim pregovorima tražimo obavezno učešće naše Sindikalne organizacije.

3. Sindikalna organizacija ZP „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik zahtjeva da MH ERS – Matično preduzeće a.d. Trebinje i Zavisno preduzeće ,,Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik Ugovorom o međusobnim ekonomskim odnosima definišu cijenu električne energije i ostale elemente koji će obezbjediti investicije u rudarsku opremu i Termoelektranu sve kako bi se obezbjedio opstanak ZP „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik.

Imajući u vidu da se cijena rada odnosi na sve radnike Elektroprivrede pozivamo i ostale sindikalne organizacije iz sistema Elektroprivrede da zauzmu stav i izjasne se po ovom pitanju.

Pozivamo Poslodavca da ubrza nastavak pregovora i napominjemo da je rok za završetak istih sam Poslodavac odredio za 19.12.2022. godine, sve kako nezadovoljstvo radnika ne bi eskaliralo.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Najnoviji podaci: U 2023. porastao broj zaposlenih žena, pogledajte o kojoj cifri je riječ

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je danas da je položaj žena na tržištu rada u prošloj godini...

Bibliotekarke bijeljinske Biblioteke predstavile se stručnim temama na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS

Drugog dana Stručnog skupa Društva bibliotekara Republike Srpske, sa stručnim temama u trećoj sesiji pod nazivom “Specijalne biblioteke...

Opština Ugljevik sa udruženjima se predstavila na 13. međunarodnom sajmu „Bijeljina-Turist 2024“

Sajam traje dva dana od 25. do 26. aprila u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Okupio je preko 88 izlagača...

TZ ŽUPANJA U BIJELJINI: Nastojimo obnoviti našu tradiciju i prenijeti je na našu djecu (foto, video)

Na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini, izlagači su i prijatelji, gosti iz Turističke zajednice Grada...