Simbolika bijelog goluba

Datum:

Share post:

Golub se često prikazuje kao beo i nežan. Simbol čistobelog goluba je prisutan u mnogim kulturama, a sva verovanja koja se povezuju sa njim uglavnom imaju pozitivna značenja. Beli golubovi su simboli novih početaka, mira, vernosti, ljubavi, sreće i prosperiteta, a njihovo puštanje je tradicija koja se više vekova vezuje uz ceremonije, rituale i proslave.

U hrišćanstvu beli golub simboliše mir, ljubav i čast, a veruje se i da je simbol Svetog Duha. U Novom zavetu, beli golub je pomenut tokom krštenja Isusa Hrista na reci Jordan, kada se nad njim otvorilo nebo i Sveti Duh je sleteo u vidu goluba. Takođe, može predstavljati Devicu Mariju.

U politici se beli golub koristi kao simbol mira. Često se pojavljuje na crtežima, plakatima i znakovima na događajima koji promovišu mir, kao što su Olimpijske igre, protesti protiv nasilja i u pacifističkoj literaturi.

Beli golub je simbol rođenja i braka, pa i danas često tokom svadbenih ceremonija mladenci puštaju dva bela goluba zajedno. Veruje se da će brak biti veoma srećan ako oni nakon poletanja ostanu zajedno. Veoma povoljnim predznakom smatra se dolazak belog goluba na mesto slavlja.

Puštanje belih golubova predstavlja mir, prosperitet i uspeh. Zato oni prisustvuju svakom važnom događaju, kao što su na primer diplomiranje, verska ceremonija, pa čak i sportski događaj i koncert.

TESTNA REKLAMA

Puštanje belih golubova na sahrani simboliše put duha umrlog u svet mira. Broj puštenih golubova takođe nosi simboličko značenje. Jedan golub predstavlja duh pokojnika, dok četiri golubova simboliše Svetu Trojicu koja vodi pokojnika na nebo. Deset do dvadeset golubova predstavljaju anđele koji putuju sa duhom pokojnika, usmeravajući ga do njegovog konačnog odredišta.

Izvor: novosti.rs
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...