SG BIJELJINA: Usvojen rebalans budžeta sa 24 glasa ZA, uz značajne diskusije odbornika

Datum:

Share post:

Vaso Arsenović, odbornik SNSD u gradskoj Skupštini, govorio je u ime Kluba odbornika SNSD o rebalansu budžeta. Kako je istakao Arsenović, u materijalima se jasno vidi razlog za rebalans budžeta, te da postoje realne potrebe za povećanje pojedinih pozicija.

„Ono što upada u oči, jeste zamjena teza, a to je što smo očekivali da neko poštuje skupštinske odluke, zakon o budžetskom sistemu koji jasno kaže „nemojte relocirati sredstva vise od 5% između potrošačkih jedinica“. Danas kad pogledate ovaj rebalans, na velikom broju potrošačkih jedinica, na stambeno-komunalno, na Kabinetu Gradonačelnika imate nepoštovanje te odluke, pa čak imate povećanje za 79% trošenja budžetskih sredstava od onoga što je Skupština jasno definisala. Ako smo dali 5%, ne možete, gospodo draga, da radite 9% ili 10% relokaciju“, rekao je Arsenović.

Arsenović je upitao kako popeglati utvrđeno nezakonita zapošljavanja i trošenje 80% više nego što je dozvoljeno.

„Neko od nas traži da vratimo sredstva koja smo umanjili na osnovu amadmana 2022.godine. Ova Skupštinska većina je to uvažila. Zapošljavanja koja su vršena su rađena po drugim osnovama, na određeno vrijeme, gdje je jasno, decidno naglašeno i utvrđeno da su davana za mjesta koja su već bila definisana sistematizacijom. Time se direktno krši klauzula o zapošljavanju i sredstva koja nedostaju nisu trebala da budu osnov da se uvrste u rebalans. Meni je žao tih radnika. Šta se od nas od nas traži?! Da samo aminujemo ono što nije bilo dozvoljeno Zakonom“, rekao je Arsenović.

On je dodao da će kroz rebalans biti obezbjeđena sredstva za stalno zaposlene u Gradskoj upravi, koji su tu bili i na početku godine, a o novih 120 zaposlenih, Arsenović kaže je o njima treba da misle oni koji su ih zaposlili.

On je takođe istakao da je ostala žal, jer pojedina kapitalna ulaganja nisu realizovana. Kako je rekao Arsenović, „nemamo izvršne vlasti, nemamo odjeljenja, nemamo njihove načelnike, to predstavlja jednu kočnicu za izvršenje budžeta, a nisam optimista ni kada su u pitanju dvije naredne godine“, zaključio je Arsenović.

Zoran Pribišić, odbornik DEMOS-a, istakao je da je trenutno stanje kada je riječ o budžetu – katastrofa.

„Toliki novac, a nije urađeno ništa“, bio je jasan Pribišić.

Kako je rekao, u budžetu Grada Bijeljina planirana je nabavka video nadzora u iznosu od 200.000KM, utrošeno je nula, kao i za mjere pronatalitetne politike gdje je planirano 170.000KM, a takođe je utrošeno nula sredstava.

„Poražavajuće za nekoga ko planira razvoj Bijeljine“, zaključio je Pribišić.

Zlatan Lazarević, odbornik SNSD u SG Bijeljina, rekao je da je sramota što od 72 miliona izdvojeno tek 500.000KM za kapitalne investicije. Kako kaže Lazarević, takvim tempom za 300 godina biće asfaltirane sve ulice u Bijeljini.

„Ovaj grad je bez glave, glavu čine Gradonačelnik, deset načelnika odjeljenja, zamjenik Gradonačelnika. Mi imamo u jednom čovjeku sve, ova ovlaštena lica ne znam šta su, nemaju dovoljno odriješene ruke. Sve se pita jedan čovjek, dok se on ne pita, sve stoji, to se vidi u gradu, a i u budžetu“, rekao je Lazarević.

On je poručio da radnicima koji su godinama zaposleni u Gradskoj upravi da je koalicija „Dogovor za Bijeljinu“, uprkos svemu, ostavila dovoljno novca za stalno zaposlene i 10% novih zaposlenih radnika, koliko je zakonom dozvoljeno.

„Protiv njih niko nista nema, ali mi ne možemo verifikovati nečiji nezakonit rad, koji je i procesuiran.Imamo paradoks da se smanjuje obim posla, a povećava se broj radnika. Za stalne radnike u budžetu je ostavljeno dovoljno sredstava, a ove nove što je Gradonačelnik doveo, nek ih privatno finansira, jer privatno i rade za njega“, poručio je odbornik Lazarević.

Anka Todorović, odbornik SDS, govoreći o zaposlenim radnicima i prekomjernom zapošljavanju, upitala je kada će dobiti odgovor na pitanje koje je postavljeno na prethodnoj Skupštini, odnosno, koliko je radnika zaposleno u ustanovama i preduzećima koja se finansiraju iz gradskog budžeta.

„U tim ustanovama povećano je blizu 600.000KM za lična primanja ovim rebalansom, a u Gradskoj upravi 1.200.000KM, s tim što imamo tačan podataka koliko radnika radi u Gradskoj upravi, dok za preduzeća i ustanove koje se finansiraju iz budžeta – nemamo“, rekla je Todorović.

Ona je istakla da smatra da nije korektno razgovarati samo o platama u Gradskoj upravi.

Milenko Mitrović, potpredsjednik SG Bijeljina, rekao je da u Gradu Bijeljina ništa nije urađeno zbog, kako kaže, nesposobnosti Gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

„Više je uradio direktor Agrarnog fonda za tri mjeseca i sa 3 miliona KM. Mi smo bili prekorektni prema Gradonačelniku, on nije bio prema ljudima, nego je dvije godine glumio policajca, podnosio krivične prijave i ponašao se kao Franc Ferdinand u svoje vrijeme. Nije pitao Skupštinu, svoje kolege, sve je radio na svoju ruku“, rekao je Mitrović te dodao da protiv Gradonačelnika treba podnijeti krivičnu prijavu zbog svega što je uradio protiv grada.

Nakon završene rasprave, usvojen je rebalans budžeta sa 24 glasa ZA i tri uzdržana glasa, uz izmjenu sa četiri amandmana i dva zaključka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Novak Đoković započeo 424. sedmicu na prvom mjestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 424. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je nastavio da...

Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13...

VLADA SRPSKE: Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece 60 miliona KM

Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj u 2024. godini planiran je iznos od...

Kineski predsjednik sutra sa Vučićem u Srbiji

Nakon posjete Francuskoj, kineski predsjednik sutra stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Aleksandar...