Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini u subotu, 16. marta 2024. godine, organizuje sedmo po redu veliko druženje Tuzlaka koje će biti održano u svečanom salonu „Grand“ od 18.00 časova.

Kao i prethodnih godina, njegujući svoje zavičajne običaje i tradiciju, zemljaci iz ovog kraja podsjetiće se na druženja u zavičaju iz kog potiču i time doprinijeti čuvanju običaja i tradicije, kao i rođačkih, kumovskih i prijateljskih veza.

– Ovo je sjajna prilika da spojimo ljude, prijatelje i komšije Tuzlake, koji se možda nisu vidjeli godinama, ali i da utičemo na mlade koji će se pojaviti na druženju da ne zaborave ko su i odakle su.  Pored bogate trpeze, goste očekuje kvalitetan i bogat kulturno-umjetnički program je zagarantovan, kao i nagradna igra sa ljetovanjem kao glavnom nagradom – najavili su organizatori.

Uspješno organizovano 6. Druženje Tuzlaka, broj posjetilaca najveći do sada! (foto)

Na izbornoj skupštini “Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini“, za predsjednika upravnog odbora izabran je Milenko Mićanović poznati privrednik iz Bijeljine, koji će biti i predsjednik Udruženja u narednih četiri godine, a predsjednik Skupštine Udruženja je prof. dr Desanka Trakilović.

Milenko Mićanović, predsjednik“Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini“ i Prof. dr Desanka Trakilović, predsjednik Skupštine  “Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini“

Podsjećamo da je Udruženje formirano 2015. godine sa osnovnom misijom da okupi građane koji žive u Bijeljini, a potiču iz predratne regije Tuzla, kako bi očuvali sjećanja, tradiciju i običaje tog regiona. Prema procjenama Udruženja na području Bijeljine živi između šest i osam hiljada predratnih stanovnika regiona Tuzla.

Udruženje je u proteklih osam godina postalo prepoznatljivo u Semberiji zbog niza aktivnosti koje su provedene od kojih izdvajamo samo neke: obnova hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici koji je spomenik nulte kategorije i pod zaštitom je države, izrada filma i monografije o stradanjima Srba na području Tuzle, učešće u izgradnji spomen obilježja borcima stradalim 21. marta 1993. godine i poginulim i umrlim borcima u Odbrambeno-otadžbinskog rata (1992-1995) sa područja opštine Tuzla, organizovanje Ilindanskog sabora u Požarnici, priprema i organizovanje druženja Tuzlaka u Bijeljini i td, a kako je najavljeno, ovogodišnje druženje Tuzlaka održaće se 16. Marta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име