Očekujemo na jesen 700 novih vozila gradskog saobraćaja, a u roku od dve godine i 125 novih tramvaja. To će biti najveća nabavka vozila u istoriji Beograda u tako kratkom roku

Ako ponovo budem bio gradonačelnik, kao i do sada, biću srpski gradonačelnik, srpske prestonice Beograda, naglašava u razgovoru za „Politiku” prvi na listi „Aleksandar Vučić – Beograd sutra” Aleksandar Šapić. Predsednik Privremenog organa Grada Beograda ukazuje i da će izložba Ekspo 2027. otvoriti potpuno novi deo razvoja prestonice, da je metro postao naša realnost, a da do jeseni očekuje i nabavku približno 700 novih vozila u javnom prevozu. Napominje i da Beograd ima dobru međunarodnu saradnju s mnogim gradovima, a govoreći o intenzivnim vezama sa opštinama u Republici Srpskoj, koje često ističe, kaže da „imamo stalnu i neposrednu saradnju s našom braćom preko Drine”.

– Beograd pomaže na sve moguće načine kako gradove, tako i opštine u Republici Srpskoj, i to će i dalje nastaviti da čini – poručuje Aleksandar Šapić.

Nakon izbora predstoji intenzivan rad na velikom projektu Ekspo 2027. i srpskom planu „Skok u budućnost – Srbija 2027”, što bi naš glavni grad konačno trebalo da svrsta rame uz rame s evropskim metropolama. Ne smatrate li da je to možda preambiciozno, kako ponekad tvrde vaši politički protivnici?

Kao što ste sami rekli, Ekspo je sastavni deo plana „Skok u budućnost – Srbija 2027” i deo je jednog daleko većeg ulaganja u celu Srbiju, a ne samo Beograd. Što se Beograda tiče, Ekspo će, pre svega, otvoriti jedan potpuno novi deo razvoja grada, između Novog Beograda i Surčina, gde će oko novog kompleksa sajma, nacionalnog stadiona, centra za vodene sportove i drugih sadržaja nići dodatni stambeni i poslovni kompleks i praktično će spojiti sada potpuno udaljen i zapušten deo Beograda s Novim Beogradom. Od Surčina stvoriće jednu od najatraktivnijih beogradskih opština kako za život, tako i za ulaganje. Paralelno će se graditi pruga od centralne železničke stanice do aerodroma koja će prolaziti kroz nekoliko opština i koja će dati dodatnu vrednost celom gradu i našem aerodromu koji je već ubedljivo najfrekventniji u ovom delu Evrope.

Najavili ste da će do jeseni na ulicama grada biti 700 novih autobusa i 125 novih tramvaja. Kako teče nabavka ovih vozila i koje biste novine još izdvojili u vezi s gradskim prevozom?

Tako je. Jedna nabavka za 150 autobusa je raspisana, takođe i za 25 tramvaja. Za dodatnih 100 tramvaja je skoro sve spremno i očekujemo da u sledećih par nedelja i ta nabavka bude raspisana, kao i za dodatnih 125 autobusa na gas. Uz to ide obnova ugovora koji u toku leta ističu privatnim prevoznicima i jedan od glavnih uslova je da više od 50 odsto njihovog voznog parka moraju da budu nova vozila. Kada to sve saberemo, očekujemo na jesen već blizu 700 novih vozila, a u roku od dve godine i 125 novih tramvaja. To će biti u ovako kratkom periodu najveća nabavka vozila koju je grad Beograd obavio u svojoj istoriji. Što se novina tiče, čim izađemo iz privremenog finansiranja, ulazimo u proces postavljanja nadstrešnica na svim stajalištima širom našeg grada, uključujući i najudaljenija sela u prigradskim opštinama, jer smatramo da bez obzira na to u kojem delu grada da žive, svi građani treba da imaju jednak tretman, što sada nije slučaj jer se stajališta s nadstrešnicama nalaze samo u centralnim opštinama. S obzirom na to da je reakcija Beograđana na informativne table odlična, odlučili smo da i njih postavimo na svim stajalištima koja imamo bez obzira na lokaciju.

Nedavno smo čuli najavu da će radovi u Makiškom polju na izgradnji beogradskog metroa biti završeni šest meseci pre roka. Koliko je to važno za realizaciju čitavog posla u vezi s metroom i koje biste još ključne projekte izdvojili u glavnom gradu?

Nisam na dnevnom nivou uključen u realizaciju tog projekta tako da ne mogu da tvrdim to, ali znam da sve ide po planu, da mi kao grad radimo naš deo posla, da čekamo tu mašinu „krticu” koja uskoro treba da stigne i da krene da kopa tunele za metro. Republika, takođe, radi svoj deo posla jer je ovo verovatno najveći nacionalni infrastrukturni projekat do sada i zajedno ga rade grad i republika i ono što mogu da kažem jeste da je metro konačno postao naša realnost, a ne samo pusta želja. Da li će biti šest meseci ranije, to zaista ne znam.

Prilikom posete predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga potpisan je ugovor o kupovini devet kompozicija za Beovoz. Koliko poseta predsednika Sija, a potom i susreti s predstavnicima grada Sjamena doprinose razvoju Beograda? Koliko je globalno razvijena međunarodna saradnja glavnog grada?

S mnogo gradova imamo dobru međunarodnu saradnju. Svakako da je strateška saradnja s Narodnom Republikom Kinom velika stvar, ne samo za Beograd nego za celu zemlju, u prilog čemu govori podatak da smo samo par dana nakon odlaska predsednika Kine potpisali nekoliko sporazuma o saradnji s različitim kineskim regionima i gradovima.

Uputili ste poruku da su „izbori u Beogradu više od lokalnih” i da su „nacionalno vrednosni referendum”, kao i da je važno da gradonačelnik Beograda vodi računa čuvanju nacionalnih vrednosti i interesa srpskog naroda podjednako kao o značajnim lokalnim temama?

Naravno to i dalje mislim, jer ne samo u ovim teškim vremenima nego u svim vremenima bitno je da li Beograd ima srpskog gradonačelnika i srpsku vlast koja je spremna da zastupa, pre svega, srpske nacionalne interese ili će se sakrivati iza nekog nevladinog sektora i ugrožavati jasno definisanu nacionalnu politiku. Ukoliko nekome smeta, a vidim da mnogim mojim protivkandidatima smeta kada kažem da ću, ako budem bio ponovo gradonačelnik, kao i do sada biti srpski gradonačelnik, srpske prestonice Beograda i da kome to ne odgovara neka za mene slobodno ne glasa. Biti srpski gradonačelnik ne znači da će biti diskriminisan bilo ko u našem gradu, to nikada, Beograd je poznat kao kosmopolitski grad. Međutim, to ne znači da ćemo se stideti da kažemo ko smo i šta smo da se neko ne bi uvredio i da ćemo jasno zastupati i braniti interes srpskog naroda i svih građana koji u našem gradu žive.

Podigli smo socijalna davanja na najviši nivo

Iz opozicije se najčešće čuju kritike da je grad prezadužen, da postoji korupcija, da se ne vodi borba protiv nelegalne gradnje… Kako biste odgovorili na ove navode?

Grad je tako „prezadužen” da ima bolji kreditni rejting od republike, pod broj jedan. Pod broj dva, da li je nešto nedostajalo za ove dve godine koliko sam ovde, nije. Da li je nekome neisplaćena plata ili je nekom drugom smanjena, nije. A da li smo podigli socijalna davanja na nivo kakav nikad u istoriji Beograda nije bio – podigli smo. Od besplatnih udžbenika, preko vrtića i podizanja subvencije za vrtiće, preko pojeftinjenja prevoza, novogodišnjih vaučera, besplatnih karata za prevoz za srednjoškolce i penzionere, besplatni ulazak na bazene, ukidanja svih plaćanja usluga socijalne zaštite, ukidanja liste čekanja za lične pratioce i personalne asistente, do obezbeđivanja po 20.000 dinara po detetu za sve beogradske porodice u septembru kao đačku pomoć… I mnoge druge stvari. Samo ovo što sam nabrojao je više od 150 miliona evra koje smo našli u postojećem budžetu, a naš budžet nije ništa veći nego što je bio, čak nam je jedan deo inflacija pojela. Tako da lažne kritike ljudi koji o lokalnoj samoupravi ništa ne znaju ne želim da komentarišem jer sam ja u ovom poslu već 14 godina. Najuspešniju srpsku opštinu Novi Beograd vodio sam 10 godina, sada vodim Beograd, a ti koji mene kritikuju u životu ni trafiku vodili nisu, a ispostavilo se da su takvi „veliki stručnjaci” da ni formular za izbore ne umeju da popune, ali zato znaju kako bi vodili grad od dva miliona ljudi, bez dana iskustva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име