ŠAMAC: “Slatinska traktorijada” okupila preko 150 traktora

Datum:

Share post:

U Donjoj Slatini kod Šamca održana je četvrta “Slatinska traktorijada” na kojoj je učestvovalo više od 150 novih i starih traktora iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Na traktorijadi, čiji je organizator mjesna zajednica Donja Slatina, predstavljena je i nova poljoprivredna mehanizacija, odnosno priključne mašine.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je juče na otvaranju ove manifestacije da očekuje da ona postane tradicija, te da će imati apsolutnu podršku opštine.

On je naveo da je svake godine prisutan veliki broj poljoprivrednih proizvođača sa područja Posavine, Semberije i cijele Republike Srpske.

– Ovo je događaj koji je prethodnih godina bio takmičarskog karaktera, a u posljednje dvije polako prelazi u sajamski tip. Iz godine u godinu veliki je broj izlagača, kao i poljoprivredne mehanizacije, a organizacija je sve bolja – naveo je Milićević.

Foto: SRNA

On je istakao da je oboren prošlogodišnji rekord po broju posjeta kada je registrovano više od 2.500 ljudi.

– Ovo je i prilika da u vrijeme sjetve poljoprivredni proizvođači razmijene iskustva – naveo je Milićević.

Radmila Cvijić iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, područna jedinica Doboj, pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekla je da ova manifestacija zaslužuje punu pažnju i da su organizatori uradili besprijekoran posao.

Ona je navela da Ministarstvo kroz pravilnik o podsticaju ima i dio namijenjen za podršku manifestacijama, sajmovima, stočarskim izložbama, te da podržava promociju ruralnog razvoja seoskih sredina i život na selu, pise srna.rs

– Poseban dio je za podršku nabavke nove mehanizacije u ovoj godini, a to je značajna cifra i značajno izdvajanje jer smo svjesni da bez savremene mehanizacije i dobrih mašina nemamo ni dobru poljoprivrednu proizvodnju – navela je Cvijićeva.

Foto: SRNA

Član Organizacionog odbora Nebojša Petrović rekao je da je bilo 30 izlagača, kojima je zahvalio, te istakao da se nadaju nastavku podrške opštine Šamac, ali i da im se naredne godine priključi i Ministarstvo poljoprivrede.

– Naš cilj je bio da privučemo ljude u našu Posavinu, da napravimo i sajamski i takmičarski dio, da se povežemo i nastavimo saradnju – rekao je Petrović, dodajući da na sajmu imaju više od 150 traktorista koji su došli iz Srpca, Prnjavora, Ozrena, regije Posavina, Lijevče Polja i drugih mjesta.

Takmičenja se odvijalo u vuči traktora, prikolica u rikverc, disciplina za djecu, navlačenje po kategorijama.

Tradicionalna jela za okupljene pripremile su žene iz Donje Slatine i Udruženja žena iz Brvnika.

U kulturno-zabavnom dijelu programa učestvovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Novo selo” iz Novog sela i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Obudovca.

Pokrovitelj ove manifestacije je opština Šamac.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srpska za godinu dana „izgubila“ više manjih opština

Već više od 20 godina Republika Srpska ima negativan prirodni priraštaj, a takav trend nastavljen je i u...

Bijeljinska Biblioteka učesnik na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS (foto)

Stručni skup Društva bibliotekara Republike Srpske otvoren je juče u Prijedoru, a održava se pod sloganom “Biblioteke za...

BIJELJINA: Neradni dani 1, 2. i 9. maj

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16 i 36/19) i člana...

„Orao“ iz Bijeljine učestvovao na SEAS samitu 2024.

“Orao” a.d. je učestvovao na četvrtom izdanju Samita avijacije Jugoistočne Evrope (SEAS),  koji se održao 22. i 23....