Republičko takmičenje „Ćirilice, čedo moje“ 27. maja u Bijeljini (foto)

Datum:

Share post:

ĆIRILICE, ČEDO MOJE!

Pišimo ćirilicom.
Mislimo ćirilicom.
Molimo se ćirilicom.
Dišimo ćirilicom.

Povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, koji se u većini slovenskih zemalja  obilježava 24. maja, Gradski odbor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ u Bijeljini nekoliko posljednjih godina u svoj program rada za mjesec maj uključuje i organizovanje kviza Ćirilice, čedo moje! da bi ukazao  na sve izraženije ugrožavanje ćiriličkog pisma i na mjere koje bi trebalo preduzimati da se ono zaustavi. 

Predsjednik Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina Slaviša Mikić želi da upozna javnost da Gradski odbor,  uz podršku Republičkog pedagoškog zavoda, ove godine  povodom „Dana ćirilice“ organizuje  Republičko takmičenje  Ćirilice, čedo moje. Takmičenje će se organizovati 27. maja u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini sa početkom u 10,00 časova. Nakon takmičenja će biti upriličena svečana akademija posvećena ovom velikom danu za naše pismo sa početkom u 14,00 časova, takođe u Eparhijskom kulturnom centru. „GO SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina  u svom progaramu očuvanja nacionalne kulturne baštine borbu za očuvanje ćirilice smatra prioritetnim zadatkom i već nekoliko godina u kontinuitetu na različite načine obilježavajući Dan slovenske pismenosti i čuvajući uspomenu na Svete Ćirila i Metodija pokušava da probudi svijest našeg naroda o značaju ćirilice za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta. Po ideji potpredsjednika našeg društva prof. dr Srđana Lalića nastao je kviz Ćirilice, čedo moje! koje je prvih godina organizovano samo za osnovne škole sa područja Grada Bijeljina, ali evo ove godine sa ponosom ističemo da je kviz dobio takmičarski karakter i da se organizuje na teritoriji cijele Republike Srpske, a sve zahvaljujući Republičkom pedagoškom zavodu i gospodinu Predragu Damjanoviću, koji su prepoznali značaj ovog takmičenja. Učešće na ovom takmičenju je uzelo 118 ekipa, koje su pokazivale svoje znanje kroz školsko, opštinsko i regionalno takmičenje. 27. maja Bijeljina će na republičkom takmičenju da ugosti takmičarske ekipe iz Foče, Gacka, Đulića, Bratunca, Banja Luke, Vrbanje i Donjih Agića. Ovim putem se zahvaljujemo Republičkom pedagoškom zavodu, Gradonačelniku grada Bijeljina, JU OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina, JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina, Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj i svim ostalima koji su nam pomogli da se naša borba za opstanak srpskog pisma nastavi i bude još snažnija kroz ovo takmičenje uz  želje da kviz iz godine u godinu bude kvalitetniji.“- ističe Mikić u saopštenju.

Povodom ovog takmičenja obratio se i prof. dr Srđan Lalić, idejni tvorac ovog takmičenja: „Ideja, projekat „Ćirilice, čedo moje“ baštini na potrebi da se svakodnevno apeluje na poštovanju i čuvanju naše kulture i istorije. Bez obzira, čime se bavimo i koju funkciju obavljamo, temelj naših života treba da je jačanje identiteta i njegovanje naše tradicije i običaja. Bezličnost i surovi individualizam je grijeh koji se u današnjici širi  brzinom svjetlosti. Upravo zbog toga fokus takmičenja je stavljen na uzrast od jedanaest do petnaest godina, kako bi kod mlađih naraštaja, razvili svijest o značaju vrijednosti ćiriličnog pisma i istorije srpskog naroda. Vjerujem da će takmičenje u predstojećim godinama, okupljati sve veći broj mladih koji žele da doprinesu očuvanju svog pisma i kulturnog nasleđa srpskog naroda. Ovom prilikom, pozivam sve zainteresovane da se pridruže i podrže ovaj projekat i rad SKPD „Prosvjeta“ iz Bijeljine.”

Dejan Baković, profesor srpskog jezika i jedan od stručnjaka koji su radili na osmišljanju koncepta ovog takmičenja: „Kviz  Ćirilice, čedo moje! nastalo je od ideje da se istakne značaj i karakteristika ćirilice kao identiteta srpskog naroda. Svjesni da je ćirilica u velikoj mjeri zanemarena, imali smo potrebu da nižim uzrastima u obliku kviza, približimo značaj jezika i pisma kao osnovnog sredstva komunikacije. Nadamo se da će takmičenje ,,Ćirilice, čedo moje“ biti prepoznatljiv kao manifestacija izuzetnog značaja i da naizad počnemo uvažavati ćirilicu, kao savršeno pismo.“

„Ko smo, odakle smo, ko su utemeljivači naše pismenosti? Brigu o jeziku i moravsku misiju nastavljaju i ove godine  mali misionari, osnovci, učesnici takmičenja Ćirilica, čedo moje. Ove godine kviz je dobilo takmičarski karakter, ali, po meni, svi učenici koji su učestvovali i latili se obimnog i dodatnog proučavanja našeg jezika, istorije, pravoslavne vjeronauke i muzičke kulture, već su u samom startu pobjednici, čuvari od zaborava, ogranci očuvanja našeg kulturnog identiteta i temelji budućnosti.” – navodi nastavnica srpskog jezika Ana Perić kao dio tima SPKD „Prosvjeta“ GO Bijeljina.

Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina poziva sve obožavaoce ćiriličnog pisma da budu gosti na Svečanoj akademiji, 27. maja sa početkom u 14,00 časova, u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...

KMF Radnik MD SHOP i KMF Smederevo potpisali sporazum o bratimljenju (foto)

KMF Radnik MD SHOP iz Bijeljine je u Smederevu potpisao sporazum o bratimljenju sa KMF Smederevo. -Ovo je još...

MINISTAR NEŠIĆ: Stranci izazvali krizu i probleme

Ministar bezbjednosti BiH  Nenad Nešić rekao je da probleme na polju bezbjednosti u BiH izaziva unutrašnja kriza do...

RADOJIČIĆ: Moguće je da u Banjaluci imamo kandidata

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, koji je u srijedu osnovao Nezavisni pokret "Svojim putem", rekao je da je...