RANKA MIŠIĆ: Položaj radnika izuzetno težak

Datum:

Share post:

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ocijenila je povodom Međunarodnog praznika rada – 1. maja da je položaj radnika u Srpskoj izuzetno težak, opterećen nekorektnim odnosom značajnog broja poslodavaca kada je riječ o zaradama i uslovima na radu, zbog čega napuštaju ove prostore i traže mjesto gdje mogu da pristojno žive od svog rada.

“Poslodavci neće, ne žele i nemaju sluha da razumiju da njihovog profita i kapitala nema bez radnika i to, prije svega, domaćih radnika. Njihova kuknjava da nedostaje radne snage nije istinita, oni kukaju za jeftinom radnom snagom”, konstatovala je Mišićeva.

Mišićeva je navela da je u Srpskoj prijavljeno više od četiri milijarde KM ostvarene dobiti prošle godine, ali tvrdi da isto toliko ima dobiti koja nije prijavljena, odnosno ostvarena je u sivoj zoni.

“Sa druge strane, radnici imaju platu od koje ne mogu pristojno da žive. Oko 62 odsto radnika u Republici Srpskoj ne može da dobaci do prosječne plate koja je niska i iznosi 1.258 KM. To su radnici koji rade u realnom sektoru i zaradili su te četiri milijarde KM dobiti poslodavcima, a živjeli su od plate koja ne može pokriti dio potrošačke korpe”, rekla je Mišićeva.

Prema njenim riječima, sindikat vodi tešku bitku sa socijalnim partnerima kada je riječ o poboljšanju položaja radnika u Srpskoj.

Ona je naglasila da je poslovanje u sivoj zoni i isplata plata u kovertama gorući problem sa kojim se suočavaju skoro sve zemlje, ali je veoma izražen u BiH.

Mišićeva je dodala da bi obračunavanje Vlade Srpske sa sivom zonom rezultiralo smanjenjem pljačke budžeta, fondova i radnika.

Ona je najavila da će Savez sindikata tradicionalno na 1. maj – Međunarodni praznik rada održati protestono okupljanje, a prethodno će ugostiti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijela Egića kojeg će još jednom upoznati sa svojim zahtjevima. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SDS SMIJENIO načelnika Broda zbog susreta sa Milanovićem (foto)

SDS sankcionisao načelnika Broda zbog sastanka sa Milanovićem, predsjednikom Hrvatske https://desavanjaubijeljini.com/vidic-sds-nacelnik-broda-ugostio-milanovica-uoci-godisnjice-stradanja-srba-u-sijekovcu/78958/ Kako je v. d. predsjednika SDS Milan Miličević i...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vraćene fakture za troškove opoziva

Saopštenje pravnog tima Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Referendum je, naravno, došao na naplatu i to na...

Bijeljinski Pedagoški fakultet, FPE, Razvojni centar za mlade i Sindikalno – edukativni centar iz Banjaluke, kao realizatora programa potpisali Sporazum o saradnji (foto)

Danas je u prostorijama Centra za visoko obrazovanje, održan info dan u sklopu koncepta “Stvaramo životne šampione”. Koncept...

SUD DONIO ODLUKU Osumnjičeni (39) za obljubu djevojčice (15) u Gradiški ostaje iza rešetaka

Sudija za prethodni postupak Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor S. K. (39) iz Gradiške zbog...