RADIO AMATERI SEMBERIJE – Bojić i Radanović

Datum:

Share post:

Tokom elementarnih nepogoda i vanrednih situacija do izražaja dolaze ljudi poput radio-amatera. Bijeljina je jedan od 12 gradova u Srpskoj koji ima klub radio-amatera.

Uprkos teškoćama i bez podrške lokalne zajednice, članovi kluba “Iskra“ spremni su da ultrakratkim radio-talasima ostvare kontakte sa gradovima u okruženju i pomognu ako bude trebalo.

Radio-amaterizam u Semberiji ima dugu tradiciju, a radio-amateri dokazali su se tokom proteklih decenija bezbroj puta.

– Mnogi još pamte ratne godine kada su brojni izbjegli i raseljeni jedino pomoću radio-amatera mogli da saznaju šta je sa njihovim najbližima – počinje priču sekretar Kluba radio-amatera „Iskra“ Jovan Radanović.

On dodaje da, iako svaki član kluba ima svoju radio-stanicu i može da reaguje blagovremeno, cilj Kluba je da se omogući 24-časovno dežurstvo i da praktično svako sembersko selo ima bar po jednog radio-amatera.

– Kad puknu telefonske i internet veze, jedino mi možemo da ostvarimo kontakt sa drugim radio-amaterima širom regiona. Da imamo pravu informaciju i da ne stvaramo paniku, nego narodu kažemo pravu istinu – kaže Radanović.

On podsjeća da je prvi klub radio-amatera u Bijeljini osnovan 1947. godine i da je sa manjim prekidima egzistirao do kraja minulog rata.

– Tokom postojanja klub je mijenjao samo nazive – „Partizan“, „Nikola Tesla“, „Radio klub Bijeljina“. Odlučili smo da obnovimo rad kluba i registrovali ga 2018. godine. Danas okupljamo 35 članova. Godišnja članarina je 50 KM od čega se 10 KM daje Savezu – kaže Jovan.

Entuzijazam
Dodaje da je u radu kluba dragocjena pomoć entuzijasta, poput predsjednika Kluba Mihajla Miše Bojića.

– Ustupio nam je prostor besplatno. Obezbijedili smo opremu, dobili potrebne sertifikate. Očekujemo i od Regulatorne agencije za komunikacije dozvolu za korištenje dva repetitora, lokalnog i regionalnog – ističe Radanović.

Za nesmetan rad, obnovu opreme i organizovanje kurseva za nove članove kluba radio-amatera potrebno je godišnje 8.000 KM. Podrška nadležnih je, međutim, izostala.

Predsjednik kluba“Iskra“ Mihajlo Bojić kaže da se nažalost, značaj radio-amaterizma, ne cijeni dovoljno.

– Ne bih da potcenjujem fudbalske klubove, niti druge organizacije, ali sredstva koju su potrebna za naš rad su mnogostruko manja, a nismo ih dobili. Uputili smo dopis Gradskoj upravi Bijeljina, te se nadamo da će nas uvrstiti na budžet kao udruženje od posebnog značaja. To bi nam mnogo olakšalo rad – kaže Bojić.

Iako mnogi smatraju da je budućnost radio-amaterizma neizvjesna, jer ga polako gase moderne tehnologije, još postoje oni koji shvataju njegov značaj. U klub „Iskra“ nedavno se učlanio Dragan Topalović.

– Računare sada povezujemo s radio-stanicama, olakšavamo komunikaciju i u velikoj mjeri automatizujemo proces održavanja veza. Smatram da su radio-amateri korisni ovom društvu, pogotovo u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih situacija – kaže Topalović.

Kursevi i pomoć
U ovom klubu najavljuju da će, uprkos teškoćama, organizovati kurseve, pružati pomoć pri nabavci i rukovanju radio-stanicama, tehničku i savjetodavnu podršku građanima, planinarima, lovcima, izviđačima i svima onima koji žele da nauče više o radio-amaterstvu.

Radio klub „Iskra“ jedan je od 12 u RS, a djeluje u okviru Saveza radio-amatera Republike Srpske koji je osnovan 1993. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...

SELAK: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića

Selak: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića Naš narod je u 20. vijeku dao ogroman doprinos...