RAČANOVIĆ: Obezbijeđeni su svi materijalno-tehnički uslovi za početak nove školske godine u osnovnim školama u Bijeljini

Datum:

Share post:

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare, Predrag Račanović, rekao je da je svih 18 škola spremno za početak školske godine, sutra, 1. septembra.

„Obezbijeđeni su svi materijalni i tehnički uslovi za početak školske godine i u ovom momentu nemamo nikakvih problema što se tiče početka školske godine. Imamo nekih sitnih problema koji ne utiču u ovom momentu na početak škole. Recimo, problem u nekim školama je dotrajalo grijanje, pa će Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijediti sredstva za sanaciju tog grijanja. Imamo problem u područnoj školi u Dragaljevcu, gdje je usljed olujnog nevremena došlo do krovne štete. Međutim, to je polovina objekta koju koristi mjesna zajednica, dok je dio objekta koju koriste učenici i nastavnici neoštećen i djeca će bezbjedno krenuti u objekat, ali će i to biti sanirano u najkraćem vremenu“, rekao je Račanović.

Kako kaže, na početku školske godine, akcenat je stavljen na bezbjednost učenika.

„U tom smislu, Ministarstvo prosvjete i kulture, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, obezbijediće prisustvo školskih policajaca u onim školama za koje to procijene da je bitno, a pogotovo u centralnim školama gdje ima najveći broj učenika. U sklopu početka nove školske godine, Vlada RS je donijela program mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, a na osnovu toga, zaduženi su Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republički pedagoški zavod, škole i đački domovi da u skladu s tim programom razrade i izrade konkretne smjernice za rad. Takođe, Ministarstvo prosvjete i kulture je izdalo jedan priručnik „Zdravi životni stilovi“, koji će služiti nastavnicima u realizaciji časova odjeljenske zajednice. Taj priručnik će doprinijeti svemu onome što je zamišljeno – da se smanji vršnjačko nasilje. Priručnik predviđa teme kao što su empatija, rješavanje sukoba među djecom, razne emocije i kako će se realizovati taj priručnik, a u cilju prevencije vršnjačkog nasilja“, istakao je Račanović.

Prema njegovim riječima, ove školske godine učenici u 12 osnovnih škola će dobiti besplatne udžbenike.

„Udžbenike od prvog do četvrtog razreda obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete i kulture, a od petog do devetog razloga, nove udžbenike, obezbjeđuje Gradska uprava Grada Bijeljina. Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo i udžbenike za višečlane porodice, 3+, odnosno porodice sa ttroje i više djece i udžbenike za pobjednike republičkih tamičenja iz višečlanih porodica“, zaključio je Račanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS umjereno do pretežno oblačno

Ujutru će biti umereno do pretežno oblačno, a tek ponegde na severozapadu moguća slaba prolazna kiša. Prepodne i...

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...