Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare, Predrag Račanović, rekao je da je svih 18 škola spremno za početak školske godine, sutra, 1. septembra.

„Obezbijeđeni su svi materijalni i tehnički uslovi za početak školske godine i u ovom momentu nemamo nikakvih problema što se tiče početka školske godine. Imamo nekih sitnih problema koji ne utiču u ovom momentu na početak škole. Recimo, problem u nekim školama je dotrajalo grijanje, pa će Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijediti sredstva za sanaciju tog grijanja. Imamo problem u područnoj školi u Dragaljevcu, gdje je usljed olujnog nevremena došlo do krovne štete. Međutim, to je polovina objekta koju koristi mjesna zajednica, dok je dio objekta koju koriste učenici i nastavnici neoštećen i djeca će bezbjedno krenuti u objekat, ali će i to biti sanirano u najkraćem vremenu“, rekao je Račanović.

Kako kaže, na početku školske godine, akcenat je stavljen na bezbjednost učenika.

„U tom smislu, Ministarstvo prosvjete i kulture, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, obezbijediće prisustvo školskih policajaca u onim školama za koje to procijene da je bitno, a pogotovo u centralnim školama gdje ima najveći broj učenika. U sklopu početka nove školske godine, Vlada RS je donijela program mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, a na osnovu toga, zaduženi su Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republički pedagoški zavod, škole i đački domovi da u skladu s tim programom razrade i izrade konkretne smjernice za rad. Takođe, Ministarstvo prosvjete i kulture je izdalo jedan priručnik „Zdravi životni stilovi“, koji će služiti nastavnicima u realizaciji časova odjeljenske zajednice. Taj priručnik će doprinijeti svemu onome što je zamišljeno – da se smanji vršnjačko nasilje. Priručnik predviđa teme kao što su empatija, rješavanje sukoba među djecom, razne emocije i kako će se realizovati taj priručnik, a u cilju prevencije vršnjačkog nasilja“, istakao je Račanović.

Prema njegovim riječima, ove školske godine učenici u 12 osnovnih škola će dobiti besplatne udžbenike.

„Udžbenike od prvog do četvrtog razreda obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete i kulture, a od petog do devetog razloga, nove udžbenike, obezbjeđuje Gradska uprava Grada Bijeljina. Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo i udžbenike za višečlane porodice, 3+, odnosno porodice sa ttroje i više djece i udžbenike za pobjednike republičkih tamičenja iz višečlanih porodica“, zaključio je Račanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име