PRVI U SVIJETU Srpski ljekari serumom iz krvi OBRISALI HRONIČNI BOL

Datum:

Share post:

Ljekari iz Srbije, reumatolozi i ortopedi, prvi su u svijetu uradili studiju koja je dokazala efikasnost i bezbjednost tzv. ortokin (orthokin) metode, koja podrazumijeva primjenu seruma iz krvi pacijenta, u liječenju hroničnog bola ramena.
 
Njihovi rezultati objavljeni su u renomiranom medicinskom časopisu “Med Ultrason”. Oni će, kako kaže profesor dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju, uticati kako na domaću, tako i na svjetsku medicinsku praksu u terapiji ovog bolnog stanja.

“Ortokin” terapija u svijetu se primjenjuje duže od 20 godina, a u Srbiji od 2012. Njena efikasnost do sada je dokazana u liječenju osteoartritisa koljena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboišijalgije.

– Cilj naše studije bio je da dokažemo da “ortokin” metodom može da se liječi i hronična upala tetive ramena, takozvana supraspinatus tendinopathy. Rezultati su pokazali da je potpuno bezbjedna i efikasna, kako trenutno, tako i u smislu dužeg trajanja rezultata – objašnjava profesor Damjanov, koji je i predvodio tim ljekara angažovan na ovom ispitivanju.

Tokom tri mjeseca studije, na grupi od ukupno 32 ispitanika, bez znanja pacijenta i ljekara koji ga prati, primjenjivana je klasična terapija glikokortikoidima, a na drugoj “ortokin” metoda. Ljekar je bilježio rezultate, kako se pacijent osjeća, uspjeh liječenja i eventualne probleme.

– Ova studija je značajna i zato što imamo dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu, koji uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i bolesti srca, šećernu bolest i neke druge zdravstvene smetnje, koje otežavaju primjenu klasičnih lijekova, pogotovo glikokortikoida. To znači da se klasični lijekovi u tom slučaju mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti – objašnjava profesor Damjanov.

Profesor Damjanov objašnjava da se tokom “ortokin” terapije injekcijama pacijentu ubrizgava serum koji nastaje iz njegove krvi, bez hemijskih i dodataka stranih organizmu bolesnika. Zato je velika prednost ove terapije, što je studija takođe pokazala, bezbjedna primjena kod onih koji imaju i neke druge zdravstvene tegobe.

– Liječenje “ortokin” metodom podrazumijeva terapiju od pet, šest injekcija seruma, koje se zavisno od indikacija, jednom do dva puta nedjeljno ubrizgavaju u oboljeli zglob, tetivu ili mišić. Primjena ove terapije pozitivno utiče i na prognoze kod onih pacijenata čije se tegobe vraćaju i kod kojih je kao neizbježno rješenje predložena operacija. Ona nije idealno i doživotno rješenje, ali jeste jedini izlaz u pojedinim slučajevima – nastavlja profesor Damjanov.

Primjena “ortokin” metode, prema riječima profesora Damjanova, može da pomogne tetivama, ligamentima i hrskavici zglobova, i da odloži vrijeme do operacije, ili da dovede do stanja kad operacija nije ni potrebna.
Licencirano deset centara

“Ortokin” metodu je patentirala grupa njemačkih naučnika, a u Srbiji i svijetu se, prema riječima profesora Nemanje Damjanova, primjenjuje u licenciranim centrima, uz angažman licenciranog medicinskog osoblja i opremu koja zadovoljava propisane standarde. U Srbiji je trenutno za primjenu “ortokin” metode licencirano 10 centara.

Izvor: srpskainfo.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Predivno veče u Dvorovima uz bogat kulturno-umjetnički program (foto)

U Svetosavskom domu u okviru Hrama svetog velikomučenika Prokopija u Dvorovima obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika.Učestvovali su bivši...

Bijeljinski bend „Plan B“ – prepoznatljiv u gradu po svom muzičkom repertoaru i žurkama koje prave na privatnim slavljima (video)

Muzički sastav “Plan B” jedan je od bijeljinskih lokalnih bendova koji je postao prepoznatljiv u gradu po svom...

Uskoro saobraćajni znakovi „divljač na putu“ na svim rizičnim lokacijama u Srpskoj

Lovački savez Republike Srpske obavještava korisnike lovišta u Republici Srpskoj da će u narednom periodu biti intenzivirane aktivnosti...

Dnevni horoskop za 23. februar

OVAN POSAO: Stekli ste utisak da imate neprijatelja ili da je konkurencija uspešnija. Lav i Strelac će vam iskreno...