PRVI U SVIJETU Srpski ljekari serumom iz krvi OBRISALI HRONIČNI BOL

Datum:

Share post:

Ljekari iz Srbije, reumatolozi i ortopedi, prvi su u svijetu uradili studiju koja je dokazala efikasnost i bezbjednost tzv. ortokin (orthokin) metode, koja podrazumijeva primjenu seruma iz krvi pacijenta, u liječenju hroničnog bola ramena.
 
Njihovi rezultati objavljeni su u renomiranom medicinskom časopisu “Med Ultrason”. Oni će, kako kaže profesor dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju, uticati kako na domaću, tako i na svjetsku medicinsku praksu u terapiji ovog bolnog stanja.

“Ortokin” terapija u svijetu se primjenjuje duže od 20 godina, a u Srbiji od 2012. Njena efikasnost do sada je dokazana u liječenju osteoartritisa koljena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboišijalgije.

– Cilj naše studije bio je da dokažemo da “ortokin” metodom može da se liječi i hronična upala tetive ramena, takozvana supraspinatus tendinopathy. Rezultati su pokazali da je potpuno bezbjedna i efikasna, kako trenutno, tako i u smislu dužeg trajanja rezultata – objašnjava profesor Damjanov, koji je i predvodio tim ljekara angažovan na ovom ispitivanju.

Tokom tri mjeseca studije, na grupi od ukupno 32 ispitanika, bez znanja pacijenta i ljekara koji ga prati, primjenjivana je klasična terapija glikokortikoidima, a na drugoj “ortokin” metoda. Ljekar je bilježio rezultate, kako se pacijent osjeća, uspjeh liječenja i eventualne probleme.

TESTNA REKLAMA

– Ova studija je značajna i zato što imamo dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu, koji uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i bolesti srca, šećernu bolest i neke druge zdravstvene smetnje, koje otežavaju primjenu klasičnih lijekova, pogotovo glikokortikoida. To znači da se klasični lijekovi u tom slučaju mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti – objašnjava profesor Damjanov.

Profesor Damjanov objašnjava da se tokom “ortokin” terapije injekcijama pacijentu ubrizgava serum koji nastaje iz njegove krvi, bez hemijskih i dodataka stranih organizmu bolesnika. Zato je velika prednost ove terapije, što je studija takođe pokazala, bezbjedna primjena kod onih koji imaju i neke druge zdravstvene tegobe.

– Liječenje “ortokin” metodom podrazumijeva terapiju od pet, šest injekcija seruma, koje se zavisno od indikacija, jednom do dva puta nedjeljno ubrizgavaju u oboljeli zglob, tetivu ili mišić. Primjena ove terapije pozitivno utiče i na prognoze kod onih pacijenata čije se tegobe vraćaju i kod kojih je kao neizbježno rješenje predložena operacija. Ona nije idealno i doživotno rješenje, ali jeste jedini izlaz u pojedinim slučajevima – nastavlja profesor Damjanov.

Primjena “ortokin” metode, prema riječima profesora Damjanova, može da pomogne tetivama, ligamentima i hrskavici zglobova, i da odloži vrijeme do operacije, ili da dovede do stanja kad operacija nije ni potrebna.
Licencirano deset centara

“Ortokin” metodu je patentirala grupa njemačkih naučnika, a u Srbiji i svijetu se, prema riječima profesora Nemanje Damjanova, primjenjuje u licenciranim centrima, uz angažman licenciranog medicinskog osoblja i opremu koja zadovoljava propisane standarde. U Srbiji je trenutno za primjenu “ortokin” metode licencirano 10 centara.

Izvor: srpskainfo.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Kada je pravi trenutak za sjetvu rasada?

Iskusni povrtari dobro znaju kada za proizvodnju rasada koje povrće valja sijati jer su dosta zimskih dana utrošili...

U Bijeljini rođeno PET BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena su četiri dječaka i jedna djevojčica. Broj...

SERVISNE INFORMACIJE za 2. februar: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas će, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, dolaziti do prekida...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 1,50-2,00 KM CRNI LUK kg 1,50 KM BIJELI LUK kg 8,00-10,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...