Prva premijera posvećena čuvenoj pjevačici Sofki: Gradsko pozorište Semberija priprema 4 nove predstave

Datum:

Share post:

Gradsko pozorište „Semberija“ u Bijeljini najavilo je četiri premijere, a prva od njih pod radnim nazivom „Pjevanje i ćutanje“ biće pred publikom već početkom aprila i posvećena je čuvenoj pjevačici Sofki Nikolić.

Scenskim igrokazom “Glasovi pozorišta” u režiji Dušana Tuzlančića Gradsko pozorište “Semberija” nedavno je obilježilo četiri godine postojanja tokom kojih su na scenu postavili 15 premijera.

Direktor bijeljinskog pozorišta Ivan Petrović rekao je da je ovaj komad, kako i podnaslov kaže “predstava o trinaest predstava”, u sebi sadrži dijelove čak 13 premijera koje je na večernjoj sceni izvelo Gradsko pozorište “Semberija” od osnivanja.

-Uspješno spajajući raličite pozorišne estetike i autorske rukopise, ona je provela gledaoce kroz kratku istoriju ovog pozorišta duhovito i na momente oštro i bolno podjsećajući i na probleme pozorišta i društva koje ga okružuje – kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, za dan svog pozorišta uzeli su datum prve premijere, “Komedije ometene u razvoju” autora Milivoja Mlađenovića u režiji Dušana Tuzlančića, 6. februara 2020. godine.

– Od tada do danas, uspjeli smo da izvedemo 15 premijera, od toga 13 na večernjoj sceni i dvije za djecu. Danas imamo 12 zaposlenih i trudimo se da naše predstave i repertoar izgledaju kao da radimo u punom kapacitetu – kaže Petrović.

On ističe da je želja da ovo najmlađe pozorište na srpskom jeziku ima repertoar kojim se obuhvataju domaći i svjetski klasici, kao i da budu otvoreni za nove stvaraoce i ideje.

-Za četiri godine kroz naše pozorište prošlo je mnogo saradnika, režirali su reditelji iz Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije. Naše predstave su već učestvovale na značajnim festivalima u regionu, a to nije nimalo lako postići za samo četiri godine rada u veoma skromnim uslovima – rekao je umjetnički direktor Milivoje Mlađenović.

On je naveo da je bijeljinsko pozorište uspješno ostvarilo i koprodukciju sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u predstavi “Hasanaginica”, u kojoj su učešće uzeli i glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

-To se pokazalo kao pun pogodak i sigurno je da će toga u budućnosti biti sve više. Moramo pred sebe postavljati sve teže zadatke i sve više ciljeve. Pozorište je takvo, ono ne sme da se miri sa stvarnošću, ako pustite ljubav i maštu da budu vodilje, onda lako prevazilazite svakodnevne probleme- rekao je Mlađenović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra radovi u Podrinju

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Radnici „Elektro-Bijeljine“ će u utorak 16. aprila 2024. godine, izvoditi radove u TS...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...

SERVISNE INFORMACIJE za 15. april: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...