Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Datum:

Share post:

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već je zahvaljujući njima spriječena veća šteta na usjevima, saopšteno je iz „Protivgradne preventive Republike Srpske“.

Iz „Protivgradne preventive“ najoštrije demantuju i izjavu Usorca da se protivgradna zaštita ne sprovodi nigdje u Evropi, osim u Republici Srpskoj, te ističu Mađarsku kao najsvježiji primjer gdje su za razvoj upravo ove djelatnosti korištena sredstva EU.

– Ova djelatnost se sprovodi na dijelovima Španije, Francuske, Grčke, Austrije NJemačke, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Rusije i Srbije. U svim programima protivgradne zaštite koji se sprovode koristi se isti meteorološki reagens – srebro-jodid, koji se u oblake unosi putem protivgradnih raketa ili generatora sa zemlje ili aviona“, navodi se u saopštenju i dodaje da se upravo srebro-jodid koristi i u programima povećanja padavina, zbog svoje osobine da djeluje kao zametak kiše i na sebe vezuje vlagu iz oblaka.

Iz „Protivgradne preventive“ smatraju „još većom glupošću i neistinom“ tvrdnju da je protivgradna zaštita uzrok suše i da je zbog toga treba ukinuti.

TESTNA REKLAMA

– I u programima protivgradne zaštite i programima povećanja padavina praktično je isti princip rada, odnosno da se padavine izluče iz oblaka prije nego li se smrznu i postanu grad, odnosno da nad prostorom nad kojim se kreću oblaci padne više kiše – pojašnjava se u saopštenju.

Kod obavljanja djelatnosti protivgradne zaštite, ističe se u saopštenju, korištenjem srebro-jodida nuspojava je više kiše, a nemoguće je govoriti o tome da ta vlaga jednostavno nestane iz atmosfere ili da tako nastaje suša.

– U Republici Srpskoj imamo odlične rezultate u suzbijanju grada, ove godine smo spriječili značajnu štetu od grada na poljoprivrednim kulturama i ne može se govoriti o katastrofalnoj šteti od ove elementarne nepogode. Iz svih oblaka na koje smo djelovali padala je kiša, jer da se ne radi o takvim oblacima koji su puni vlage i koji se kreću nad pregrijanim kopnom ne bi ni dolazilo do nevremena i samo bi nepotrebno trošili resurse, odnosno rakete i otopinu srebro-jodida za generatore – navodi se u saopštenju.

Iz „Protivgradne preventive“ naglašavaju da su sve druge tvrdnje, osim navedenog, obične zlonamjerne gluposti zarad dnevne politike i sitnog ćara, uglavnom da se novac umjesto u resurse za zaštitu od grada uloži u ono što Usorac treba.

– To što će led odnijeti ljetinu i porazbijati krovove, automobile i drugu imovinu, to mu je manje ili nimalo bitno – naglašavaju iz „Protivgradne preventive“.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JOVIČIĆ, DNS: „Niko osim DNS nema da ponudi ništa konkretno“

„Pozivam birače da do nedjelje dobro razmisle kome će dati svoju podršku i povjerenje da ih vodi naredne...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Za saradnju sa Srbijom i pristupanje Otvorenom Balkanu (video)

„Dok je Srbija jaka i slobodna, biće jaka i slobodna Republika Srpska“ poručio je Mirko Šarović, kandidat za...

Preminuo Juso Muratović, posljednji semberski kauboj

U Bijeljini je preminuo Juso Muratović, posljednji semberski kauboj, koji je bio ujedno i glumac i snimatelj jugoslovenskih...

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BIJELJINA: Novo igralište za djecu sa poteškoćama u razvoju (foto, video)

Završeni su radovi na uređenju dvorišta Centra za socijalni rad, oko kojeg je postavljena ograda i brojni sadržaji...