Pronađene mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija (foto)

Datum:

Share post:

Nadomak Trebinja u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog-Mrkonjićima, pronađene su mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija.

Ova vijest objavljena je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke SPC.

Pod Ostrog, slava Mu i milost idu i vjernici svih konfesija, ne samo pravoslavci.

Pravoslavni vjernici primili su blagodat na blagodat obretenjem zemnih ostataka Svetiteljeve majke Ane – Anastasije, samo par dana prije proslavljanja njegovog praznika.

– Pažljivo uklanjanje ploča, uz stručni nadzor i iskusne savjete arheologa, ljekara i prisutnih sveštenih lica, najzad otkriva čitav, neobično dobro očuvan ženski skelet, u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima i divne, zlatno-žute boje. Uz pojanje prokimena i drugih prigodnih bogoslužbenih pjesama i vaskršnjih tropara, prisutni pažljivo, dio po dio, vade kosti i polažu ih na bijelo platno. Nakon što su sve kosti izvađene, u svečanoj litiji bivaju prenesene od groblja do manastirskog hrama Svetog Vasilija (udaljenog par stotina metara) gdje se, opet uz stručni nadzor arheologa i ljekara, pristupa njihovom detaljnijem čišćenju, pranju u mlakoj vodi i pripremanju za naknadno pranje u bijelom vinu, premazivanje maslinovim i ružinim uljem i konačno polaganje u kivot u kome će biti pohranjene”, navedeno je u saopštenju.

Kompletno saopštenje, možete pročitati na OVOM linku

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini obilježene 23 godine od smrti Ljubiše Savića Mauzera – “On je znao za šta se bori” (foto)

Danas je u Bijeljini polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik, obilježeno 23 godine od smrti Ljubiše Savića Mauzera. "Danas...

UGROŽENI LOKALNI BUDŽETI U SRPSKOJ: Za prva četiri meseca doznačeno im čak 17 miliona KM manje prihoda od PDV

OPŠTINAMA i gradovima u Srpskoj, u prva četiri meseca ove godine doznačeno je 17 miliona KM manje prihoda...

Iskustva pacijenta iz Istočnog Sarajeva u bijeljinskoj Bolnici – „Srećan sam kad vidim kakve ljekare i osoblje imamo“

Fejsbuk status bijeljinske Bolnice "Sveti Vračevi" prenosimo u cjelosti: "Pacijent iz Istočnog Sarajeva, Tihomir Jokić, javio se u našu...