Nadomak Trebinja u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog-Mrkonjićima, pronađene su mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija.

Ova vijest objavljena je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke SPC.

Pod Ostrog, slava Mu i milost idu i vjernici svih konfesija, ne samo pravoslavci.

Pravoslavni vjernici primili su blagodat na blagodat obretenjem zemnih ostataka Svetiteljeve majke Ane – Anastasije, samo par dana prije proslavljanja njegovog praznika.

– Pažljivo uklanjanje ploča, uz stručni nadzor i iskusne savjete arheologa, ljekara i prisutnih sveštenih lica, najzad otkriva čitav, neobično dobro očuvan ženski skelet, u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima i divne, zlatno-žute boje. Uz pojanje prokimena i drugih prigodnih bogoslužbenih pjesama i vaskršnjih tropara, prisutni pažljivo, dio po dio, vade kosti i polažu ih na bijelo platno. Nakon što su sve kosti izvađene, u svečanoj litiji bivaju prenesene od groblja do manastirskog hrama Svetog Vasilija (udaljenog par stotina metara) gdje se, opet uz stručni nadzor arheologa i ljekara, pristupa njihovom detaljnijem čišćenju, pranju u mlakoj vodi i pripremanju za naknadno pranje u bijelom vinu, premazivanje maslinovim i ružinim uljem i konačno polaganje u kivot u kome će biti pohranjene”, navedeno je u saopštenju.

Kompletno saopštenje, možete pročitati na OVOM linku

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име