Promocija knjige Marije Jovović „Blagoje Jovović, srpski heroj u vučijoj jazbini“ u bijeljinskoj Biblioteci

Datum:

Share post:

Marija Jovović, kćerka Blagoja Jovovića, atentatora na Antu Pavelića, kaže da je knjigu o svom ocu pisala tri godine, iz samo jedne namjere, da ispriča  punu istinu o Blagoju. Do tada je često slušala lažne informacija i gledala lažne fotografije i zbog toga je odlučila da stane na kraj tim lažima.

„Ko je taj junak? Ko je Blagoje Jovović? To je bio kompletan čovjek. Najbolji otac, odličan prijatelj, dobar muž, zaista veliki čovjek i u knjizi sam napisala sve što znam o mom ocu. Pomagao je Crkvu „Sveti Sava“ u Argentini, Kulturni centar „Njegoš“. Živio je u Marder Plati i imao svoj hotel, ali kada je saznao da u Argentitni živi Ante Pavelić, odlučio je, bez trunke dvoumljenja, da sve to napusti“ istakla  je tokom promocije Blagojeva kćerka, Marija Jovović.

Blagoje Jovović je završio podoficirsku školu u Bileći i u vrijeme Kraljevine Jugoslavije službovao  je u Strumici. Tokom Drugog svjetskog rat bio je u Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini. U Italiju odlazi sa manjom  grupom četnika 1944. godine gdje provodi tri godine, nakon čega,  sa rođakom Jakovom Jovovićem odlazi za Argentinu.

Kada je saznao da u bar, u kojem su se u Buenos Ajresu sakupljali nacisti i ustaše, dolazi i Pavelić, Blagoje odlazi da provjeri da li je to istina. Nakon što od Marije Rašete dobija nedvosmislenu potvrdu da se zaista  radi o Paveliću, Blagoje ga ranjava na godišnjicu proglašenja NDH. 10. aprila 1957. godine, a Pavelić, potom, umire od tih rana.

„Nikada nam nije pričao o tome do 1998 godine kada je umro njegov mlađi brat Veljko. Tada smo svi bili na parastosu i otišli smo do Manastira Ostrog. Tada je prvi put, oko sat vremena razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem nasamo. Poslije te ispovijedi bili smo na ručku i tada sam prvi put čula cijelu priču o atentatu.. Prije toga mi je samo jednom, dok sam bila mlada, rekao kako je nešto uradio, ali nikada nisam pitala šta, iako je u kući imao veliku biblioteku o ustašama, o nacistima i njihovim zločinima.“ kazala je Marija Jovović.

„Blagoja Jovovića treba svrstati u red najznačajnijih Srba i rame uz rame sa Milošem Obilićem i Gavrilom Principom. Kao kad Sveti Đorđe ubija aždaju, Jovović je tako isto, kao božiji čin, osvetio mučenike iz Jasenovca, Jadovna, jama i bezdana u kojima su ubijani ljudi. Samog Pavelića treba izbrisati iz sjećanja,  jer se radi o nekome ko uopšte nije čovjek i o njemu ne treba ni govoriti“ istakao je književnik Branko Stanković.

Na pitanje da li je Pavelić zaista bio engleski agent, kako tvrde određeni istraživači,  Stanković kaže da činjenice govore da je, ustaški pokret 1929. godine najvjerovatnije osnovan u Zavodu „Svetog Jeronima“ u Rimu, a da je preko istog zavoda nakon završetka Drugog svjetskog rata,  prebačeno i spašeno oko osamdeset hiljada ustaša.

„Činjenica je da 1945. godine Pavelić odlazi u Austriju i prvo se nalazi u kampu američke okupacione zone, a poslije ga prebacuju u britansku zonu. OZNA pokušava da dođe donjega, ali britanska i američka služba to ne dopuštaju. Krunoslav Draganović mu daje identitet lažnog španskog trgovca i prebacuje ga u Vatikan, a nakon toga, sa identitetom lažnog mađarskog trgovca odlazi Argentinu“ pojasnio je Stanković.

Kao interesantno izdvaja i da je glavni Dragnovićev saradnik u ovim poslovima bio  sekretar Vatikana Đovano Baptista Montini ,koji je 1963 postao papa Pavle 6, a da u adijenciju kod tog pape 1971. godine dolazi i lično  Josip Broz Tito.

Promocija knjige Marije Jovović ,,Blagoje Jovović, srpski heroj u vučijoj jazbini“ održana je u Biblioteci Filip Višnjić u organizaciji Udruženja „Kraljevina Srbija“ Gradskog odbora Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...