Promjene zakona: EU želi da „izliječi“ zavisnost tinejdžera od društvenih medija

Datum:

Share post:

Mnoge zemlje pokušavaju da obuzdaju prekomjernu i potencijalno štetnu upotrebu društvenih medija kao što su Fejsbuk, Instagram, TikTok.

EU planira da ih natjera da otvore svoje sisteme za kontrolu i dokažu da daju sve od sebe da njihovi proizvodi ne štete djeci.

Kako se navodi, Evropska unija preduzeće odlučne korake da svojim Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) do kraja ovog mjeseca primora na to najveće onlajn platforme, prenosi Politiko.

Francuska traži da instaliraju sistem roditeljske kontrole koji se može aktivirati kada se uređaj uključi.

Pored toga, i Kina želi da ograniči vrijeme pred ekranom na 40 minuta za djecu mlađu od osam godina, dok je američka država Juta uvela digitalni policijski čas za maloljetnike i saglasnost roditelja za korišćenje društvenih medija.

O tačnoj vezi između upotrebe društvenih medija i mentalnog zdravlja tinejdžera se još uvijek raspravlja.

Napominje se da ovi digitalni giganti zarađuju tako što privlače nečiju pažnju i zadržavaju je što je duže moguće, ubirajući pritom novac od oglašivača.

Kako se navodi, oni su profesionalci u tome da beskrajnim skrolovanjem u kombinaciji sa periodičnim, ali nepredvidivim povratnim informacijama od lajkova ili obavještenja, dovedu do stimulacije koje oponašaju efekat slot mašina na ljudske mozgove.

Ističe se da je ta žudnja dovoljno teška i za odrasle, a osjetljivim mladim ljudima donosi realne i negative posljedice: anksioznost, depresiju, lošu koncentraciju… 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...

BOSIĆ, SDS: Odbijanje Zakona o PDV je neviđen izraz bahatosti

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda, govoreći o stavu SNSD-a i neusvajanju Zakona o podizanju limita za ulazak...

“Otaharin” iz Bijeljine obilježava Dječiju nedjelju (foto)

Udruženje građana “Otaharin” iz Bijeljine, danas je započeo obilježavanje Dječije nedjelje pod sloganom „Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo“, manifestacije...