Vojin Kusić (69), privatni preduzetnik iz Srpca, realizovao je tokom radnog vijeka brojne projekte iz oblasti proizvodnje predmeta od plastike, ali je ove godine u djelo proveo svoj najdraži projekat prema ideji iz momačkih dana. Podigao je kuću na okretanje, jedinu u Republici Srpskoj, a najvjerovatnije i u Bosni i Hercegovini.

Ideja o kući na okretanje rođena je prije pola vijeka, na željezničkoj stanici u Beogradu, dok je Vojin razgledao okretaljku za lokomotive i vagone.

U svojoj firmi za proizvodnju predmeta od plastike zapošljava 39 radnika, a u poslove je uključio i svoju djecu, kćerke Snežanu i Natašu i sina Vitomira.

– Kad sam vidio da djeca preuzimaju proizvodnju, bacio sam se na ostvarivanje ideje iz mladih dana. Počeo sam kao hrčak sakupljati i pripremati materijal za gradnju kuće okretaljke. U glavi sam imao vlastiti projekat, bez pomoći arhitekata, a lokacija koju sam odabrao za gradnju, udaljena je 200 metara od porodične kuće – govori Vojin.

Djeca su ga odvraćala od ove ideje, ali kad su vidjela da je uporan i da je počeo s iskopavanjem zemlje za temelj, i sama su se uključila u akciju onoliko koliko im je otac dozvoljavao.

– Sazidao sam šestougaoni temelj, na koji sam postavio 12 valjaka iz jednog starog vojnog transportera, a nosivost svakog od njih je pet tona. Postavio sam kružnu stazu po valjcima s ležajevima i zupčanicima i sve to povezao sa snažnim motorom s reduktorom. Na temelju sam podigao prizemlje i sprat od laganih materijala, poput sendvič lima, u kojem se nalazi kamena vuna, i sve sam to pokrio laganim krovom kineskog stila radi atrakcije – pojašnjava Kusić.

Samo pohvale

Okretanje kuće može se podesiti tako da se okrene jednom u 24 sata, a može i veoma brzo, uz obrtaj koji traje dvije i po minute. Vojinovim neobičnim projektom svi su oduševljeni i za kuću dobija samo riječi hvale. On je presrećan, jer je uspio provesti u djelo najdražu ideju u životu.

– Koliko znam, jedini sam u BiH s ovakvim izumom. Ima li išta ljepše od toga da iz iste sobe možeš gledati i izlazak i zalazak Sunca, panoramu Srpca i okoline, rijeku Savu, naselja preko nje u Hrvatskoj – ističe Kusić.

Prijatelji na probi

Prepričao nam je anegdotu sa prijateljima koje je doveo na probu kuće.

– Dok je nas petnaestak sjedilo u staklenom salonu, neprimjetno sam uključio motor, a jedan od njih počeo je vikati da mu nešto nije u redu s glavom, jer se oko kuće okreću njiva i kukuruzište. A drugi ga je smirivao rječima da je s njegovom glavom sve uredu, ali nije siguran da li je tako i sa mojom – uz smijeh govori Vojin, piše avaz.ba.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име