''PROIZVODNI PROCES SE ODVIJA BEZ PROBLEMA'': Ministar Đokić u posjeti RiTE Ugljevik

Datum:

Share post:

Sva proizvodna i distributivna preduzeća i zaposleni u sistemu Eelektropivrede RS marljivo rade kako bi građanima i privrednim društvima i u ovim vanrednim uslovima obezbjedili dovoljne količine električne energije, izjavio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić tokom današnje posjete Rudniku i Termoelektrani Ugljevik.

-Zaposleni u ovom sektoru suočavaju se sa svim rizicima kao i ostali u RS i svijetu da kada rade to može ugroziti njihovo zdravlje. Istina sa nešto manjim  brojem angažovanih ljudi ali u cjelini ni jednom se nije ostetio nedostatak svih zasposlenih u sistemu, nego je obezbjeđeno da sistem funkcioniše. Očekujem da će tako biti i ubuduće, sve do kraja vanrednosg stanja RS -rekao je Đokić.

On se osvrnuo i na kapitalne investicije poput izgradnje sistema za odsumporavanje.

– Imajući u vidu da se sve više govori o čovjekovoj nedovoljnoj posvećenosti zaštiti životne sredine, mi smo bili svjesni da se možemo suočiti sa oštrim mjerama koje će se odnositi na velike zagađivače. Izgradnjom ovog postrojenja, RS dočekuje spremno trenutak u kojem će se otvoriti globalna  diskusija ko i u kojoj mjeri utiče na zagađenje životne sredine i zdravlje ljudi. Ovim smo ispoštovali sve ekološke zahtjeve i produžili vijek trajanja ovog objekta – rekao je ministar Đokić.

On je iskazao nadu da će doći do stabilizacije na tržištu električne energije i da će se povećati potražnja.

-Vanredni uslovi su izazvali negativne trendove i tokove u poslovanju i uticali na smanjivanje prihoda. Ali vjerujem da ćemo naći mjere kojima ćemo sistem zaštiti i obezbjediti redovno snabdjevanje građana po uslovima i cijenama koje su prihvatljive – naglasio je ministar Đokić.

U ovom gigantu, koji proizvodi 30 odsto električne energije u Srpskoj, proizvodni proces odvija se bez problema, a preduzete su sve mjere kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih.

– Mjesec i po dana poslije pojave virusa korona, од 1859 zasposlenih  mi nemamo ni jednog zaraženog. Zadržali smo proces proizvodnje i planirali smanjenje troškovca za 15-tak miliona maraka kako bismo prevazišli teškoće izazvane pandemijom. U prva tri mjeseca proizvedeno je 465 Gwh a uglja 524.000 tona uglja i oko 2,5 miliona metara čvrste mase otkrivke – naglasio je i generalni direktor ovog preduzeća Čedomir Stojanović.

Vanredno stanje koristi se u elektroenergetskom sektoru za pripremu planiranih investicija u izgradnji novih proizvodnih kapaciteta, kao što su vjetroelektrana Grebak kod Nevesinja i Hrgud kod Berkovića i solarnih elektrane na području Bileće i Trebinja. Ovi projekti su od krucijalnog zančaja za održivost ekonomskog sistema RS, naglašeno je nakon sastanka resornog minsitra i uprave RiTE Ugljevik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...