PROIZVOĐAČI KOZJEG SIRA IZ SUVOG POLjA: Kozarstvo je isplativ posao

Datum:

Share post:

Mira Mijatović iz Suvog Polja već sedam godina na svom porodičnom imanju uzgaja koze, pasmine „alpina“ i proizvodi kvalitetan kozji sir, kiselo mlijeko i surutku. 

Ona tvrdi da je kozarstvo isplativ posao, te da bi, kada bi imala stado i od pedeset koza, mogla prodati mlijeko i mliječne proizvode.

– Trenutno na farmi imamo desetak koza. Za sada je to nama sasvim dovoljno. Proizvodimo razne vrste kozjeg sira, mladi sir, sir u maslinovom ulju, obogaćen raznim začinima. Sve što neko poželi, mi to i pripremimo. Kupaca ima, jer se potrošači sve više orjentišu na konzumiranje kozjeg mlijeka i sira koji se od davnina smatraju najzdravijim namirnicama. Trenutno nemamo veće količine sira, jer je kraj sezone ispaše, kada nastupa zasušivanje koza“.

Mira kaže da kozje mlijeko košta dvije konvertibilne marke, mladi kozji sir po deset konvertibilnih maraka, dok kačkavalj, u koji se stavljaju masline, brusnica ili orasi, sve po želji, košta dvadeset konvertibilnih maraka za kilogram. Za kilogram mladog sira treba upotrijebiti oko šest litara, dok za kačkavalj treba duplo više mlijeka.

TESTNA REKLAMA

– U domaćinstvu mi pomažu kćerke Jelena i Tanja, koje su trenutno nezaposlene, kao i suprug Zoran. Jelena je završila master na Fakultetu poslovne ekonomije, dok je Tanja doktorirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Trenutno su obje bez posla, te smo se zajedno uključili u ovaj mali porodični biznis“, kaže Mira Mijatović.  

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberijainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...