PROIZVOĐAČI duvana NAJAVILI PROTESTE u Lončarima i Bijeljini

Datum:

Share post:

U Lončarima i Bijeljini 7. februara biće održani protesti proizvođača duvana, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi. Naime, oni tvrde da Uprava za indirektno oporezivanje Regionalnog centra Tuzla ima potpuno drugačije poglede i pravila u odnosu na Regionalni centar Banjaluka i zbog toga traže da pređu u nadležnost Banjaluke.

„Naši zahtjevi su da se predmet izuzme iz Regionalnog centra Tuzla i da se prebaci u Banjaluku. Zahtjev je da se što hitnije donese odluka da se obustave postojeća rješenja, te vrate na ponovno postupanje i da se sve donese onako kako je zakon rekao. Ako tako ne bude, neće biti ni proizvodnje duvana“, rekao je za portal „Dešavanja u Bijeljini“ Branimir Andrić, poljoprivredni proizvođač iz Pučila.

Andrić kaže da se nova pravila koja su uvedena u proizvodnju duvana ne primjenjuju ni u jednoj državi u svijetu.

„Odgovorno mogu da tvrdim da se nigdje ne primjenjuju ovakva pravila kakva je uvela Uprava za indirektno oporezivanje, a to je da svaka sjemenka duvana koja je izdata kooperantu, proizvođaču odmah mora da nosi određen prinos duvana koji su oni rekli da je 60 grama po sjemenci – toliko duvana mora da se proizvede. Bez obzira na uslove u kojima se duvan proizvodi, proizvodnja mora biti po tom matematici. To je za nas nepojmljivo. U poljoprivredi je sve relativno i svaka godina je različita. Ne postoji ni približna godina, a ne ista“, naglasio Andrić.

TESTNA REKLAMA

Andrić napominje i da postoje jasni propisi i međunarodni standardi koji su obavezujući za sve zemlje koje su pristupile ili idu ka članstvu EU.
Branimir Andrić

„Biološka proizvodnja je proizvodnja na njivi. Kada prođe vagu, otkupi se, ulazi na lager i tada ulazi u knjigovodstvo. A šta će biti na njivi, nikada ne može da se zna. Postoje tri pravilnika Ministarstva poljoprivrede RS, u vezi sa proizvodnjom duvana, kojima su propisane sve procedure. Svaki izlazak na njivu se evidentira i zapisnički konstatuje kod svakog kooperanta ponaosob. Stručna služba organizatora proizvodnje svaki izlazak na njivu evidentira. Stanje na njivi se evidentira jer je duvan osjetljiv poljoprivredni proizvod, koji kasnije može preći u akcizni i to je sve ispoštovano, sve urađeno, sve doneseno. Međutim, Uprava za indirektno oporezivanje kaže da nije tako – bez ikakvog dokaza i argumenta“, kaže Andrić.

Andrić napominje da ukoliko navedeno pravilo ostane, neće biti moguća proizvodnja.

„Neće se sklapati ugovori i neće se proizvoditi duvan. Gase se resursi, a resurs je po meni veliki. Nije veliki broj ljudi koji se bave proizvodnjom, ali je veliki broj uposlenih i značajno je korišćenje energenata – struje, uglja i plina prilikom sušenja duvana, a velika su ulaganja i u proizvodnju na njivi i ona značajno učestvuju u bruto društvenom proizvodu. Odgovorno tvrdim, ukoliko ovako ostane, neće biti proizvodnje duvana ili će sva proizvodnja biti na crno“, naglašava  Andrić.

Andrić se osvrnuo i na proizvodnju duvana u prošloj godini. Kako kaže, prošla godina je bila jedna od rijetko loših godina u proizvodnji duvana u posljednjih deset godina.

„Nemam zvaničan podatak, ali prosječan prinos na teritoriji Semberije bio je ispod 800 kg po hektaru, što je jako malo“, ističe Andrić.

Prema njegovim riječima, to je još jedna otežavajuća okolnost za same proizvođače duvana, s obzirom da su, kako kaže, od Uprave za indirektno oporezivanje okarakterisani kao generator crnog tržišta rezanog duvana BiH.

„To apsolutno nije tačno. Oni svojim mjerama pokušavaju da okrive nas za to i da opravdaju svoj nerad i svoje, blago rečeno, propuste u prodaji cigareta bez plaćene akcize. Njima je preplavljena BiH, većina gradova, prodavnica, pijaca ima cigarete bez plaćene akcize, a te cigarete su fabrički proizvedene i nisu proizvedene od duvana koji se proizvodi u RS, odnosno BiH. Otprilike 95% proizvodnje duvana je na teritoriji RS i oko 80 do 90 procenata ide u izvoz i to je jasno vidljivo. Međutim, Uprava za indirektno oporezivanje pokušava da nametne da su proizvođači i organizatori proizvodnje duvana u RS odgovorni za crno tržište duvana“, istakao je Andrić za portal „Dešavanja u Bijeljini“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...