Priča majke četvoro djece iz Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine: „Porodica je najveće blago i najsnažniji oslonac“ (foto)

Datum:

Share post:

Porodica je najveće blago i najsnažniji oslonac. U današnje vrijeme je privilegija odrastati u velikoj, skladnoj i uspješnoj porodici, a upravo u takvoj jednoj porodici odrastaju Marijan, Sekula, Mila i Đorđe u Gornjem Crnjelovu sa mamom Željkom i tatom Radanom Kokanovićem.

Željka i Radan u braku su 12 godina i za tih 12 godina, ostvarili su najveće želje – Bog ih je blagoslovio sa četvoro djece.

Želja za više djece, kako kaže Željka, potiče od nje, jer i ona dolazi iz višečlane porodice gdje je odrasla sa sestrom i dva brata blizanca.

„Nikad nisam ni mogla da zamislim da imam jedno ili dvoje djece, uvijek je bila ta želja da imam veliku porodicu, iako je to u današnje vrijeme veoma teško. Ni našim roditeljima, ni našim dekama, ni bakama nije bilo lako. Mislim da svako dijete ima svoju sreću i put i da mi roditelji, nažalost, više namećemo djeci neke stvari koje nisu važne u životu djeteta, nije važno da dijete ima tri-četiri para original patika…Dijete treba da bude dijete, da bude čisto i uredno, da u školama ne postoji razlika da li je nešto original ili ne. Smatram da se iz tog razloga roditelji odlučuju za jedno ili dvoje djece, jer je sve skupo“, kaže Željka za portal Dešavanja u Bijeljini.

Iako je danas veoma teško obezbjediti sve što je potrebno za djecu, s obzirom na cijene namirnica i života uopšte, Željka i Radan nijednog momenta nisu odustali od velike porodice. Kada je riječ o strahovima koje pretežno roditelji imaju kada dobiju prvo dijete, Željka i njen suprug nisu imali strah – u roditeljske izazove ušli su spremni.

„Postupili smo kao spremni roditelj, može se reći. Drugo dijete je rođeno prije vremena, bilo je jako malo. Imao je 1,830 kg imao po rođenju, jako sitan, ali ipak ti strahovi nisu postojali, samo je postajala sve veća i veća ljubav prema djeci i veća povezanost partnera i porodice“, kaže Željka.

Njihov radni dan ispunjen je od jutra do mraka, vrijeme provode svi zajedno i sve poslove zajedno obavljaju. Željka zajedno sa svojim suprugom održava dvorišta, a bave se i dubinskim čišćenjem kako bi imali dodatnu zaradu.

 

„Sa djecom jako puno vremena provodimo u prirodi, beremo sezonsko bilje, pravimo sokove, beremo gljive, sremoš,  učim ih šta su jestive  biljke koje susrećemo svaki dan, kosimo i gazimo, a u stvari nas mogu prehraniti u nekom teškom vremenu.  Sve to odradimo kroz zabavu i druženje. Na održavanju dvorišta radimo svi zajedno, idu i djeca s nama.  Kad završimo, mi njima platimo jedan dio da znaju i da cijene rad i tako im stvaramo radnu naviku i i da budu nagrađeni za svoj rad, pa uvijek misle koje je sljedeće dvorište kad trebamo da pokosimo i jako se raduju tome“, kaže Željka.

Iako imaju mnogo obaveza, Željka i Radan uspjevaju da ispune i želje mališana – harmonika, fudbal, violina, sve je moguće kada je porodica skladan tim.

„Porodica je nešto najvrednije, nešto najljepše,  iako u nekim trenucima života zna da bude jako stresno, ali najvažnije da su djeca zdrava, da roditelji imaju zdravi odnos i onda se sve nekako namjesti i uredi kako je najbolje za nas“, zaključila je Željka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ugljevički poljoprivrednici na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu (foto)

Pod pokroviteljstvom opštine Ugljevik na 91. novosadski sajam poljoprivrede juče je otišlo 80 poljoprivrednih proizvođača sa područja ove...

Morbilima u Srpskoj zaraženo 135 osoba – U Bijeljini 99

U Republici Srpskoj prijavljena su 135 slučaja oboljelih od morbila, od kojih najviše u Bijeljini - 99, te...

XII tradicionalni turnir u malom fudbalu „HASE HIT OPEN“ počinje 22. juna

XII po redu tradicionalni turnir u malom fudbalu „HASE HIT OPEN", koji svake godine organizuje selo Hase biće...

Trijumf mladih rukometaša Bijeljine (foto)

Mladi rukometaši Bijeljine, dječaci rođeni 2010. i mlađi pobjednici su turnira Vilsbiburg Kup 2024. koji je održan u...