Polaganjem vijenaca na spomen-biste narodnih heroja u Gradskom parku, u Bijeljini obilježen Dan pobjede nad fašizmom (foto)

Datum:

Share post:

Polaganjem vijenaca na spomen-biste narodnih heroja u Gradskom parku, u Bijeljini je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Osim gradonačelnika LJubiše Petrovića sa saradnicima, vijence su položili i predstavnici bijeljinskog SUBNOR-a i potomci i poštovaoci boraca NOR-a.

Obraćajući se prisutnima, Gradonačelnik je napomenuo da je društvo na globalnom nivou danas suočeno sa mnoštvom društveno negativnih pojava, poput nacizma i fašizma, te da je to jasan signal da iznova i iznova moramo propagirati poruke mira i slobode. Petrović je podsjetio i na mnogobrojne žrtve koje je naš grad tada ugradio u temelje slobode.

– Hrabri slobodarski narod Bijeljine i cijelog regiona je, u prošlosti, dao ogroman doprinos slobodi, te je 9. maja 1945. godine došlo do velike pobjede cijelog čovječanstva – podsjetio je Petrović i dodao da, kao pripadnici slobodarskog naroda, podržavamo svaki oblik borbe protiv nacizma i fašizma, jer samo udruženim snagama možemo sačuvati slobodu.

On se osvrnuo i na važnost obrazovnog sistema putem kojeg mlade generacije moraju učiti o veličini žrtava koje su pale za slobodu, jer zahvaljujući onima koji su za slobodu dali ono najvrijednije – život – danas imamo mogućnost da se razvijamo i napredujemo u svakom pogledu.

Što se tiče doprinosa lokalne zajednice očuvanju sjećanja na veliku borbu za slobodu, gradonačelnik Petrović je rekao da će Gradska uprava dati svoj doprinos obnovi postojećih spomen-obilježja i čuvanju sjećanja na brojne značajne istorijske događaje.

Predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina, Mihajlo Vidić, naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja na sve žrtve pale za slobodu.

– Obilježavanje današnjeg datuma je veoma važno, jer smo svjedoci da postoje pokušaji da bude omalovažen doprinos odrđenih snaga borbi za slobodu. Jugoslovenski narodi su imali jednan od najjačih pokreta otpora u Evropi, a Semberija je dala 1206 žrtava u partizanskim jedninicama. Zbog svih tih činjenica, važno je njegovati kulturu sjećanja na pale žrtve, jer niko nema pravo da koriguje istorijske činjenice – rekao je Vidić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Morbilima u Srpskoj zaraženo 135 osoba – U Bijeljini 99

U Republici Srpskoj prijavljena su 135 slučaja oboljelih od morbila, od kojih najviše u Bijeljini - 99, te...

XII tradicionalni turnir u malom fudbalu „HASE HIT OPEN“ počinje 22. juna

XII po redu tradicionalni turnir u malom fudbalu „HASE HIT OPEN", koji svake godine organizuje selo Hase biće...

Trijumf mladih rukometaša Bijeljine (foto)

Mladi rukometaši Bijeljine, dječaci rođeni 2010. i mlađi pobjednici su turnira Vilsbiburg Kup 2024. koji je održan u...

Dodik i Vučić na molitvi u Hramu Svetog Save pred odlazak predsjednika Srbije u Njujork

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je jutros sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem molitvi u Hramu Svetog Save...