Predstavnici Privredne komore RS i PPK Bijeljina posjetili firmu „Rakić Komerc“ iz Batkovića

Datum:

Share post:

„Rakić Komerc“ iz sela Batković kod Bijeljine bavi se proizvodnjom i prodajom konzumnih jaja, stočne hrane i proizvodnjom domaće tjestenine a na tržištu se ističe ne samo kao veliki proizvođač, već i kao kompanija koja neprestano ulaže u modernizaciju svojih proizvodnih kapaciteta.

Sekretar granskog udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Republike Srpske Dragan Šepa i Srđan Marinković sekretar za projektne aktivnosti u PPK Bijeljina posjetili su kompaniju gdje im je predstavljen novi, najsavremeniji pogon, koji je kompanija nedavno izgradila koji svjedoči o njihovoj angažovanosti u pružanju najkvalitetnijih proizvoda svojim kupcima.

Početkom godine u rad je puštena mašina za sortiranje jaja “Ardenta 160“, koja predstavlja poslednju riječ tehnologije i trenutno je jedinstvena na teritoriji BiH.

“Ova holandska tehnoligija nam je omogućila da podignemo kapacitet pakovanja na 60.000 jaja na sat, te da pri toj brzini klasiramo jaja prema težini/veličini, cjelovitosti/napuklosti i čistoći/prljavosti. Podigli smo i nivo sigurnosti za naše kupce jer se prilikom postupka klasiranja vrši i odvajanje jaja sa ugruškom krvi unutar jaja, kao i dezinfekcija “UV“ zracima spoljašnosti samih jaja, tj. njihove ljuske.“ naveo je Jovan Rakić, direktor kompanije.

„Rakić Komerc“ spada u red najvećih proizvođača jaja na tržišu i sa svojom proizvodnjom snabdjevaju blizu 15% domaćeg tržišta. Novi tehnološki procesi proizvodnje omogućiće najviši mogući kvalitet, povećano prisustvo na domaćem tržištu i mogućnost za izvoz proizvoda.

Kako Jovan Rakić navodi u ovu investiciju su primarno ušli ne samo da bi uvećali proizvodne kapacitete već da bi postigli bezprekoran kvalitet jaja.

“Želimo pokazati da da ne liče sva jaja kao „jaje jajetu“, te da našim lojalnim kupcima nudimo samo ona probrana i najbolja, tj. čista i cjelovita, u deklarisanoj kvalitetu, veličini i težini.“ dodao je Rakić.

Pored novog pogona u toku je projekat izgradnje novog objekta za držanje odraslih koka nosilja kapaciteta 150.000 kljunova.

Objekat je izgrađen u dva nivoa, u kojem se mogu držati dva različita, autonomna jata. Izgradnja je u završnoj fazi a trenutno se u objekat instalira volijerna oprema po najvišim evropskim standardima, koja ptici vjerno simulira spoljno okruženje, a drži je opet podalje od svih rizika kojim je u spoljašnosti izložena.

“U ovom tzv. avijarnom sistemu opreme koke nisu zatvorene u kavezima, već su slobodne da se kreću duž farme, uzleću i sleću na različite spratove i prečke, da kljunove i kandže troše i tupe u tzv. „prpalicama“, da se „kupaju“ u pješčanim kadama, da kada hoće nositi jaja mogu se odvojiti u topla i svjetlom zagušena gnjezda. Sve to mogu da ostvaruju, a ipak da postignu impresivne proizvodne rezultate koji su dosta više cijenjeni na tržištu, jer se njihova jaja klasifikuju kao „ambarna“ jer su koke slobodne da se kreću unutar štale ili ambara, u odnosu na klasična „kavezna“ jaja dobijena od koka koje se zatvorena u manje kavezne cjeline“ istakao je Rakić.

Privredna komora sa ponosom prati napore i uspjehe kompanije „Rakić Komerc“ i sa zadovoljstvom joj pruža svu neophodnu podršku u unapređenju poslovnih procesa i postizanju visokih standarda kvaliteta.

Na prijedlog PPK Bijeljina, kompaniji “Rakić komerc“ dodjeljena je nagrada uoči Dana Republike Srpske u organizaciji Grada Bijeljina na prijemu kompanijama i privrednicima koji su se svojim poslovanjem i društveno odgovornim radom istakli u prethodnom periodu.

Tokom 2023. godine „Rakić Komerc“ uspješno je realizovao još dva značajna projekta, a to su:

-Automatizacija fabrike stočne hrane, kojom se omogućilo da se sve mikro i makro sirovine automatski doziraju i umješavaju tako da se kvalitet i standard stočne hrane podigao na viši nivo

-Instalacija frigo uređaja jedinstvenog u BiH koji služi za hlađenje žita, kojom se omogućava da se temperatura žita svede na nivo koji je destimulativan za razvoj insekata, plijesni i mikotoksina, te čime se značajno produžava životni vijek i kvalitet uskladištenog žita.

Iz „Rakić Komerca“ su istakli da ova kompanija u ladici ima dosta projekata koji čekaju da se sa papira prevedu na teren, ali da im za to treba dosta strpljenja i snage da bi se prenebregnuli dnevni problemi na planu tržišta kapitala, sirovina i radne snage, lokalne i resorne administracije, kao i privatnih situacija jer je ovo porodična firma koja osjeća, djeluje i reaguje momentalno, a planira dugoročno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini sutra II Simpozijum o aritmijama

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

ZEKIĆ: U Banji Dvorovi 27. maja III Međunarodna likovna kolonija

U restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi u ponedjeljak, 27. maja 2024. godine u 18.00 časova svečano...

Danas u 17.00 moleban u crkvi Sv. Đorđa – u 17.30 na Trgu u Bijeljini prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima –...

Moleban u 17.00 časova u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini a u 17.30 časova prisluživanje svijeća i odavanje...

Uspješna Srpska ’’dr Zlatko Maksimović’’ predala CiK prijavu za Lokalne izbore – za odbornike i za gradonačelnika Bijeljine

Uspješna Srpska ’’dr Zlatko Maksimović’’ predala je Centralnoj izbornoj komisiji prijavu za predstojeće lokalne izbore, za oba nivoa,...