Poreska uprava RS provjerava 270 miliona KM sumnjive transakcije ''Arcerol Mittala''

Datum:

Share post:

Da li su transferne cijene željezne rude koju je „Arcerol Mittal“ Prijedor prodavao povezanim društvima u skladu sa tržišnim i da li su transakcije od oko 270 miliona KM bile zakonite trebala bi da otkrije studija čiju izradu naručuje Poreska uprava Republike Srpske (PURS).
 

Naime, Poreska uprava RS raspisala je tender za nabavku konsultantskih usluga izrade studije transfernih cijena „Arcelor Mittala“ Prijedor.

Procijenjena vrijednost izrade studije je 160.000 KM bez PDV-a, a ponuđač treba da analizira dokumentaciju i izradi studiju transfernih cijena za transakcije „Arcelor Mittala“ sa povezanim društvima od početka 2010. do kraja 2013. godine.

„Cilj je da se sistematičnom analizom transfernih cijena u posmatranom periodu, te ocjenom svih pribavljenih dokaza u upravnom postupku dostavi nalaz i mišljenje u smislu utvrđenja da li su transferne cijene željezne rude koje je „Arcerol Mittal“ prometovao sa povezanim društvima u skladu sa tržišnim cijenama, odnosno da li su transakcije koje su analizirane u posmatranom periodu sprovedene u skladu s principom „van dohvata ruke“ i propisima RS koji su važili u momentu preduzimanja transakcija“, naveli su u PURS-u.

TESTNA REKLAMA

Ako se ustanovi da transferne cijene ne odgovaraju tržišnim cijenama, istakli su, potrebno je utvrditi koliko iznosi razlika između transfernih i tržišnih cijena, odnosno koliko iznosi poreska osnovica za obračun poreza na dobit.

Konsultantske usluge izrade studije treba da uključuju više aktivnosti.

Na osnovu navedenih aktivnosti, izvršilac usluga je obavezan da sačini stručan, objektivan i nepristrasan nalaz i mišljenje u kojem će brižljivo izložiti i cijeniti predmet analize, prikupljene činjenice i dokaze, te utvrditi da li su analizirane transakcije sprovedene u skladu s propisima RS koji su važili u momentu preduzimanja transakcija, odnosno utvrditi da li su transakcije sprovedene u skladu s principom „van dohvata ruke“.

Poreska uprava RS ne isključuje da zbog transfernih cijena završi i na sudu s „Arcelor Mittalom“ te u tenderskoj dokumentaciji traži da se ponuđač, koji će raditi studiju, obaveže da na poziv upravnog organa ili suda prisustvuje usmenoj raspravi u cilju dodatnih razjašnjenja nalaza i mišljenja.

Rok za izradu studije je 45 dana od dana preuzimanja dokumentacije potrebne za njenu izradu.

Poreska uprava će po dobijanju studije istu uputiti „Arcelor Mittalu“ kako bi se ta firma izjasnila, za šta će imati rok od 10 dana.

Ako se „Mital“ ne izjasni u roku smatraće se da je sa nalazima saglasan.

​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...