Poništena odluka o neradnoj nedjelji

Datum:

Share post:

Opštinsko vijeće Sanski Most je na svojoj posljednjoj sjednici, voljom većine vijećnika, poništilo raniju odluku kojom je bila uvedena zabrana rada nedjeljom u nekoliko djelatnosti.

Pomenuta odluka, donesena u aprilu 2021. godine, regulisala je da nedjelja bude neradni dan za radnike u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, te u djelatnostima zabavnih igara i igara na sreću.

Jasmin Mujačić, vijećnik NIP-a i predlagač ranije odluke, smatra da se radi o nehumanom činu kada su u pitanju radnici.

“Mislim da je odluka imala svoju punu opravdanost jer je omogućavala zaposlenima, posebno u trgovačkoj, ali i drugim djelatnostima, da imaju slobodnu nedjelju, da raspolažu tim danom i da ga provode sa svojim porodicama. Na tu našu odluku tada su se referisale i neke druge lokalne zajednice i slijedile naš primjer. Smatram da njeno ukidanje nije dobro i da je motivisano isključivo političkim razlozima vladajuće većine koju čine SDA i NES”, smatra Mujačić.

Prema njegovim tvrdnjama, ankete ranije provedene među zaposlenicima pokazale su kako su oni protiv rada nedjeljom, te da žele taj dan slobodnim za sebe. Ovakvo mišljenje dijeli i Vasva Kamić, radnica u jednom sanskom trgovačkom centru i članica Sindikata trgovine FBiH.

“Moram reći kako radnici nisu zadovoljni i smatraju da nedjelja treba i dalje ostati neradna, kako je bilo definisano ranijom odlukom. To je dan u sedmici kada djeca nisu u školi i kada cijela porodica može biti na okupu”, kaže Kamićeva.

S druge strane, Remzija Sadić (NES), vijećnik koji pripada vladajućoj većini u Općinskom vijeću Sanski Most, smatra da se radi o kompleksnom pitanju, te da će uvijek biti nezadovoljnih bilo kakva odluka da je na snazi.

“Ranija odluka je imala svojih prednosti i nedostataka. Slažem se da je neophodno zaštititi prava radnika, ali smatram kako se to može i treba ostvariti važećim zakonima o radu. Također, mislim da je ambijent sada drugačiji, zbog aktuelnog stanja na tržištu rada radnici nisu više u toliko podređenom položaju prema poslodavcima i efikasnije mogu da zaštite svoja prava na slobodno vrijeme tokom sedmice”, smatra Sadić.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je osigurati i poslovni ambijent u kojem bi se, osim želja radnika, zadovoljili i interesi poslovne zajednice. Inače, ranije se po ovom pitanju oglasilo i Federalno ministarstvo trgovine, te zahtijevalo od lokalnih vlasti da preispitaju odluku o neradnoj nedjelji. Oni su se pozvali na zakone kojima se onemogućava ograničavanje poduzetničkih prava i sloboda.

Također, istakli su da se ta pravna materija reguliše entitetskim zakonom, te naveli kako je provedeno anketiranje privrednih subjekata trgovačke djelatnosti u Sanskom Mostu pokazalo da oni nisu za potpunu zabranu rada nedjeljom. Iz nadležne općinske službe poručili su kako će u narednom periodu pristupiti izradi nove odluke o utvrđivanju radnog vremena, te će svi zainteresovani imati mogućnost da se svojim prijedlozima i sugestijama izjasne o ovoj temi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Koliko je realno da se i u BiH izbori raspišu usred sedmice

Izbori u BiH uvijek se održavaju nedjeljom i ne bi smjelo da se dozvoli da se od toga...

Na današnji dan – 19. mart

Danas je utorak, 19. mart, 79. dan 2023. Do kraja godine ima 287 dana. 1519. - Rođen francuski kralj...

Dnevni horoskop za 19. mart

Ovan Ljubav: Stišavajte svoje afekte. Bolje je da zatražite dobar savet, nego da emotivno rizikujete bez pravog povoda. Posao: Nedostaje Vam koncentracija...

PET MAGAZIN: Saluki – najstarija rasa pasa

Saluki, jedna od najstarijih rasa na svetu, je pas srednje veličine koji je poznat po svom vitkom, mišićavom,...