Poetsko-muzički program slijepih lica iz Srpske i Srbije

Datum:

Share post:

Slijepi i slabovidi umjetnici iz Republike Srpske i Srbije izveli su danas u Bijeljini poetsko-muzički program „S Višnjićem u sjećanju“, posvećen slijepom srpskom pjesniku Filipu Višnjiću, po kojem je nazvana kulturna manifestacija u gradu sa tradicijom dugom 25 godina.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je novinarima da se i na ovaj način pokazuje da su slijepa lica vrijedni članovi društva koji se zalažu za demokratiju, ravnopravnost, slobodu i napredak.

„Učešće na `Višnjićevim danima` omogućava slijepim licima da pokažu kreativnost i sposobnosti, a Višnjić je naš svetionik za budućnost“, poručio je Suzić.

TESTNA REKLAMA

On je izrazio nadu da će većom materijalnom podrškom vlasti na svim nivoima i djelovanjem institucija kulture slijepim licima biti olakšana pristupačnost i vidljivost u društvu.

Prema Suzićevim riječima, Savez slijepih Republike Srpske ima 22 lokalne organizacije sa učlanjenih 2.000 slijepih i slabovidih lica.

Predsjednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić rekao je novinarima da je njihova saradnja sa Savezom slijepih Republike Srpske kontinuirana i dobra.

„Ovo zajedništvo nam daje za pravo da govorimo o kompletno dobrim odnosima između Srbije i Republike Srpske, što i jeste interes našeg naroda“, poručio je Stošić.

On je rekao da je Filip Višnjić, kao povod današnjeg okupljanja u Narodnoj biblioteci u Bijeljini, stalna inspiracija, posebno za slijepe, a da kulturna saradnja samo potvrđuje dobru saradnju saveza slijepih Srpske i Srbije.

Prema Stošićevim riječima, Savez slepih Srbije okuplja 12.000 članova u 45 organizacija u svim većim gradovima i ima dosta dobru saradnju sa državnim institucijama i ustanovama kulture.

„Savez slepih Srbije je kreativan u smislu animiranja brojnih sadržaja, sa akcentom na kulturi, kao jednom od najboljih načina koji utiče na smanjenje predrasuda o slepima i slabovidima“, istakao je Stošić.

Poetsko-muzički program „S Višnjićem u sjećanju“ održan je u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, a nastupilo je 15 izvođača iz Saveza slepih Srbije, Centra „Budućnost“ Derventa i Saveza slijepih Republike Srpske.

Učesnici programa su prethodno ispred gradske Biblioteke položili cvijeće kod spomen-biste Filipa Višnjića.

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini već treću godinu djeluje Audio-Braj internet klub čitaonica za slijepa i slabovida lica, koja ima više od 300 naslova.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Agrarni budžet u Srpskoj veći za 105 miliona KM, ratari zadovoljni podjelom sredstava

Prvi krug sastanaka poljoprivrednika i resornog ministarstva dao je poljoprivrednim proizvođačima razlog za zadovoljstvo. Naime, agrarni budžet za ovu...

Planinari PD ’’Povlen’’ iz Valjeva u posjeti PED ’’Majevica’’ (foto)

U subotu i nedjelju (28 i 29 januara 2023.) članovi pobratimskog Planinarskog društva ’’Povlen’’ iz Valjeva bili su...

DODIK: Dosadašnji Gradonačelnik, osim svojih ličnih hirova, ništa drugo nije ni pokazao u Bijeljini (video)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boraveći danas u Bijeljini na sastanku sa semberskim poljoprivrednicima govorio je i o...

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad (foto)

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad - Osnivač Republičke stranke Srpske Slavenko Ristić imao je izuzetnu...