Područna privredna komora Bijeljina: Okrugli sto “Informisan trgovac – zaštićen potrošač”

Datum:

Share post:

U organizaciji Udruženja potrošača ,,Zvono” iz Bijeljine i Područne privredne komore Bijeljina danas je u prostorijama Komore organizovan okrugli sto o temi “Informisan trgovac – zaštićen potrošač”. Projekat je pokrenulo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Dragan Milaković, rukovodilac Odsjeka za zaštiu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske podsjetio je da je Zakon o zaštiti potrošača stupio na snagu u 2012. godini, te da su do sada izvršene tri izmjene i dopune Zakona.

“Naš cilj je da unaprijedimo sve ono što u praksi ne funkcioniše dobro i što ide na štetu potrošača. Ministarsvo, kao nosilac zaštite potrošača, zajedno sa Privrednom komorom RS, brojnim udruženjima za zaštitu potrošača i privrednim društvima, mora raditi što više da na unapređenju cjelokupnog sistema zaštite potrošača i korištenja mehanizama za zaštitu potrošača”, istakao je Milaković, podsjetivši da je posljednjim izmjenama i dopunama zakona, koje su se dogodile u 2021. godini propisano da se kao dokaz o kupovini ne mora striktno predočavati fiskalni račun, već da to može biti neki drugi dokaz o kupovini, kao što je slip, garantni list i drugo. Produžen je garantni rok za proizvod koji je bio na popravci ili servisu, sve u smislu bolje zaštite potrošača.

Jovo Vasilić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine kaže da je Zakon o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj puno koncizniji u odnosu na zakon koji se koristi na nivou BiH, odnosno u FBiH.

 “Posljednje izmjene Zakona o zaštiti potrošača izvršene su prije dvije godine. Želimo da utvrdimo kako se zakon provodi u praksi, te da zajedno utvrdimo efekte tih promjena. Mi znamo s kakvim se problemima susreću potrošači, ali je cilj ovog okruglog stola da vidimo s kakvim problemima se susreću trgovci. Jednostran pristup ne može donijeti rezultat. Ovdje su predstavnici velikih tržnih centara i preduzeća koja se bave trgovinom, tako da ćemo čuti i njihove primjedbe, prijedloge i mišljenja. U posljednje vrijeme najviše žalbi od potrošača imamo na kvalitet kupljene tehničke robe, tekstila i obuće, dakle, na kvalitet robe široke potrošnje. Puno je manje žalbi na prehrambene artikle. Ipak, oko devedeset odsto onih potrošača koji su se žalili, riješili su problem u svoju korist”, kaže Vasilić. Kao jedan od problema naveo je i nedovoljnu obučenost zaposlenih u trgovinskih radnjama, u smislu nedostatka kulture “dijaloga” i adekvatne komunikacije između kupaca i trgovaca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...

MARKOVIĆ, PDP: Plaćanjem doprinosa sankcionisanim licima doći će u problem i fondovi u Republici Srpskoj (video)

Slaviša Marković, poslanik PDP iz Bijeljine u NS RS uzeo je aktivno učešće na Trinaestoj posebnoj sjednici NS...

U Domu zdravlja Bijeljina održano predavanje o HPV vakcini (foto)

U susret Svjetskoj nedelji imunizacije u Domu zdravlja Bijeljina održano je predavanje o HPV vakcini. Naime, 18. aprila 2024....

HAG: Šešelju i saradnicima sude srpski sudovi

Hag doneo novu odluku o Šešelju MEHANIZAM u Hagu odlučio je da dozvoli da predsedniku SRS Vojislavu Šešelju i...