Zbog afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj je dosad eutanazirano više od 6.800 ovih životinja, a taj broj bi u narednih 24 časa trebao da bude i više od 7.500, jer se u ovom trenutku čiste velike farme u Bijeljini.

MINISTAR MINIĆ: Do sada eutanazirano oko 6.800 svinja

Ovako enormne brojke znače da je šteta zbog zaraze već preko 2,5 miliona KM, a procjene nadležnih govore da će to biti i iznad tri miliona KM.

Već od sutra (petak) počinju se izdavati prva rješenja proizvođačima kada je u pitanju pričinjena šteta u njihovim oborima, a od ponedjeljka počinje isplata tih sredstava, potvrdio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je danas sa predstavnicima ministarstva i članovima Republičke uprave Civilne zaštite posjetio Bijeljinu i tom prilikom razgovarao sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem i uzgajivačima.

Uprskog brojnim peripetijama koje su vladale prethodnih dana na relaciji lokalna vlast u Bijeljini i Vlada RS, novinarima je potvrđeno da je konačno postignut dogovor o otkupnim cijenama za svinje.

Tako će otkup krmače koštati 1.000 KM, tovljenik od 80-130 kg biće otkupljen po jediničnoj cijeni koja će po kilogramu iznositi 4,20 KM, što je okvirno oko 500 KM.

Za prasad težine do 30 kg, cijena po kilogramu biće 6,50 KM.

Ovi iznosi su zadovoljavajući za gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića, koji je poručio da će insistirati na transparentnosti postupka, kako otkupom ne bi bili zanemareni mali proizvođači.

„Tražili smo da se putem interventnog otkupa ne izostave mala i srednja poljoprivredna gadzinstva. Jako je važno da putem tog otkupa imamo obuhvaćena ona gazdinstva koja imaju jednu, pet, 10, 20 ili 50 tovljenika“, rekao je Petrović.

On je naglasio da je vrlo važno da se ispoštuje otkup i sva priča oko klanja prasadi, te da će iz rebalansa budžeta grada Bijeljina biti izdvojena sredstva za obezbjeđivanje ugroženih farmi.

MINISTAR MINIĆ: Sa pet miliona KM Vlada namiruje štetu i spasava do 6.000 zdravih svinja (foto, video)

Sa druge strane, prvi čovjek Bijeljine smatra da nisu dovoljna sredstva od tri miliona KM koje je Vlada Srpske obezbijedila za ove namjene.

„Tri miliona nisu dovoljna za nadoknadu štete, tražimo da se kompletna država uključi u ovo, a ne samo Bijeljina, Republika Srpska. U najavi nažalost imamo i druge najave za eutanaziju na farmama. Broj eutanaziranih svinja preći će cifru od 7.500 što je u šteti u novcu sigurno preko dva ipo, tri miliona“, rekao je Petrović, te dodao da će u ponedjeljak u Bijeljini biti održan zajednički sastanak veterinarskih službi, kako bi se na republičkom nivou dogovorili kako da se postupa sa kompletnim stočnim fondom.

„Imamo dovoljan broj stručnih lica, doktora veterinasrske medicine u Srpskoj da izmijene postojeći Pravilnik, pa da se jasno definiše kako se prodaju goveda, kako se prodaju ovce, kako se kolju svinje i sve ostalo. Ne možemo se pomiriti sa time da naše domaće meso putem eutanazije ide u rupe, a da nam valja meso iz uvoza. Insistiramo da se Pravilnik na nivou Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS mijenja“, poručio je prvi čovjek Bijeljine.

Resorni ministar Savo Minić podsjeća da je Vlada zasad obezbijedila tri miliona KM za ove namjene, kao i dva miliona KM za Pravilnih o klanju zdravih životinja.

„Mjera koja se već počela sprovoditi prema novom Pravilniku jeste klanje zdravih životinja uz uzorkovanje od 100 odsto, što ne radi nijedna zemlja u regionu. Želimo da pokažemo društvenu odgovornost i da imamo mogućnosti za to u dvije klanice koje imaju biosigurnosne mjere. To meso će obavezno ići u preradu, a za to je Vlada RS obezbijedila dva miliona KM, koje će biti utrošeno kao učešće od 50 odsto u cijeni koštanja zdrave životinje, a prerađivači će obezbijediti ostalih 50 odsto. Konkretno, tu će biti iskorišćeno četiri miliona za kupovinu zdravih svinja, koje su u tovu u ugroženom području, a koje će onda ići u preradu“, pojasnio je Minić.

NOVITOVIĆ: Dobre mjere i odgovornost daju rezultate (foto, video)

Kada je u pitanju sastanak nadležnih veterinarskih službi, te zahtjeva za izmjenu postojećeg Pravilnika za saniranje posljedica afričke kuge svinje, Minić je poručio da će ukoliko bude trebalo donijeti izmjene i dopune tog pravilnika u smislu onoga što su tražili uzgajivači.

„U smislu kako da iskoristimo životinje koje su zdrave, te načine funkcionisanja stočnih pijaca“, naveo je on.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име