PETROVIĆ: EUTANAZIJA SE NASTAVLJA, OBEŠTEĆENJE U NAJAVI

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cijelosti:

EUTANAZIJA SE NASTAVLJA, OBEŠTEĆENJE U NAJAVI

Nakon dvoipočasovnog sastanka gradonačelnika Bijeljine sa predstavnicima Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja, po prvi put otkriveni su pojedini konkretni detalji vezani za obeštećenje uzgajivača svinja.

– I dalje smo insistirali na brzoj isplati obeštećenja, a danas smo čuli prvu naznaku resornog ministra da će isplata obeštećnja početi u posljednjoj sedmici jula, dakle za 10 do 12 dana. Ono što smo danas, takođe, ponovo zahtijevali jeste interventni otkup, tačnije donošenje hitne odluke na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije, za koju je ministar rekao da će biti održana u ponedjeljak, jer nam je u cilju da se sačuva i nutritivna i ekonomska vrijednost onih svinja koje naši uzgajivači imaju, a ne da imamo samo eutanaziju dan za danom, dok ne uništimo čitav stočni fond Semberije – bio je jasan gradonačelnik LJubiša Petrović.

Petrović se osvrnuo i na skorašnji sastanak sa stručnjacima iz Letonije, Mađarske i Češke, rekavši da svaka zemlja mora imati svoj način borbe protiv zaraze prilagođen svojim okolnostima i dodao da doktori veterinasrskih nauka u Republici Srpskoj, kojih je mnogo, moraju preuzeti odgovornost kada je u pitanju kreiranje mjera, jer nema svrhe prepisivati pravilnike iz EU koji su na našem terenu neprimjenjivi.

Juče je postavljen crni rekord sa eutanazijom preko 900 svinja, a zaključno sa jučerašnjim danom, izvršena je eutanazija nad ukupno 5080 svinja, što govori da do sad nastala šteta premašuje milion i po konvertibilnih maraka.

– Prošlo je 22 dana od upućivanja pitanja Upravi za indirektno oporezivanje i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na teritoriju kojih gradova i opština Republike Srpske su uvožene svinje, koji uvoznik ih je uvozio, u kom periodu i kog uzrasta su bile. Ne samo da nismo dobili odgovor na ta pitanja, nego smo danas saznali još jedan apsurd, a to je da se pri uvozu svježeg mesa, mesnih prerađevina i zamrznutog mesa ne kontroliše prisustvo virusa afričke kuge svinja, što je ogromna besmislica. Zato stručnjaci moraju te pravilnike prilagoditi našim potrebama, jer je neprihvatljivo da domaće svinje eutanaziramo, onda uvozimo meso i svinje, a ne znamo šta uvozimo. Zato, na nivou Srpske treba da iniciramo prijedlog zabrane, koji treba da ide prema Savjetu ministara BiH i da imamo zabranu uvoza, a ujedno da stimulišemo domaće prerađivae mesa, kako bi ušli u sanitarni otkup, da bismo sačuvali i vrijednost naših svinja, kao i da sačuvamo kakav takav obim prerade i da imamo normalnu ishranu našeg stanovništva – zaključio je Petrović.

On je podsjetio i da se inspekcijska kontrola farmi vrši na osnovu tačke 4, stav 1, koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, što govori da su pojedini farmeri jutros došli pred Gradsku upravu da nezakonito i neosnovano optužuju gradonačelnika, isnpekciju i sve postupajuće lokalne organe ko kršenju mjera i propisa. Ipak, o ovoj temi Gradska uprava prikuplja informacije, kao i saznanja koja se tiču uvoza svinja. Nakon dokumentovanja svih saznanja, odgovarajuće prijave će biti predate nadležnim istražnim organima i postoji sumnja da će se u narednom periodu otvoriti jedna od najvećih poljoprivrednih afera u Semberiji, veća i od one iz 2020. godine, kada je pod nerazjašnjenim i sumnjivim okolnostima podijeljen podsticaj poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od oko 620.000 KM, najavljuje gradonačelnik Bijeljine.

Ministar Savo Minić rekao je da će u ponedjeljak biti objavljen pravilnik na osnovu koga će biti određivani iznosi obeštećenja za sve farmere koji su pogođeni afričkom kugom svinja, bez obzira na to da li su u pitanju porodične, male ili velike farme i bez obzira na to da li su svinje imale ušne markice.

– Danas je zasjedao Kompenzacioni fond i hitno odobrio tri miliona KM za naknadu štete od afričke kuge svinja. Do sada je od 106 slučajeva već obrađeno više od 50. Od kraja sledeće sedmice ćemo početi sa izdavanjem rješenja, a nakon toga i sa isplatama šteta. Obeštećenje će ići preko Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a biće realizovano preko Agencije za agrarna plaćanja. Apelujemo na sve da ne prikrivaju slučajeve uginuća, jer ne samo da će biti sankcionisani, već neće imati ni pravo na naknadu štete – kazao je Minić.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...