MINISTAR MINIĆ: Do kraja jula početak isplata za nadoknadu štete (video)

Datum:

Share post:

Minić: Do kraja jula početak isplata za nadoknadu štete

Do kraja jula krenuće se sa prvim isplatama naknade štete za sve koji su imali uginuće svinja od afričke kuge, izjavio je danas u Bijeljini ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

„Kompenzacioni fond odobrio je hitno tri miliona KM za ovu namjenu, pravilnik će biti objavljen u ponedjeljak, a do sada je od 106 slučajeva već obrađeno više od 50 kada je riječ o procjeni štete, a do kraja sljedeće sedmice počeće izdavanje rješenja i do kraja mjeseca i sa prvim isplatama“, rekao je Minić.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske ne pravi bilo kakvu razliku u tome između poljoprivrednih proizvođača koji su imali mali broj svinja i onih kojima je to profesionalna djelatnost.

„U 80 odsto slučajeva koji su otkriveni riječ je o ekstenzivnim imanjima sa nekoliko svinja, tamo gdje imamo iole ozbiljne bio-sigurnosne mjere nije bilo pojave afričke kuge svinja“, rekao je Minić novinarima nakon višečasovnog razgovora sa vršiocem dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milanom Novitovićem i predstavnicima vlasti u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama, gdje je Vlada proglasila vanrednu situaciju zbog pojave afričke kuge svinja.

Ministar kaže da će se za iduću godinu u pravilniku o kapitalnim ulaganjima planirati stavke kojima se prilagođava životu i sa ovom pošasti, kao što su duple ograde i barijere, kako bi se farmeri motivisali da se maksimalno pridržavaju bio-sigurnosnih mjera i omogućila zaštita stočnog fonda.

„Struka mora preuzeti odgovornost na sebe da spasimo ono što se može spasiti zdravih životinja“, istakao je Minić.

On je izrazio nadu da će u ovoj složenoj godini za domaću poljoprivredu biti sve manje političkih prepucavanja, a više rada na terenu na sprečavanju širenja afričke kuge svinja.

Minić je rekao i da je juče u Bijeljini bio crni rekord kada je odvezeno i ukopano više od 900 svinja, te najavio da danas u grad dolazi još jedno specijalno vozilo, kao i da će preko Omladinske zadruge biti angažovano još 10 do 15 lica za ove poslove.

Predsjednik Udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić kaže da će proizvođači u Semberiji ostati bez svinjskog fonda i da se trebaju tražiti rješenja da se spasi zdrava stoka i pokuša poklati, a država će platiti štetu za uginule i eutanazirane svinje.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je novinarima da je sa jučerašnjim danom na ovom prostoru eutanazirano 5.080 svinja i da je već riječ o šteti većoj od milion i po maraka.

On je dodao da je do sada predato 56 zahtjeva za isplatu štete od afričke kuge svinja.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: atvbl.rs/desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...