PETROVIĆ: Dodik sutra u Bijeljini, nije mi se javio – MJESTO DOLASKA NEPOZNATO – domaćinski, dođi u Gradsku upravu (foto)

Datum:

Share post:

Fejsbuk status Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti:

„AKO SKUPŠTINSKA VEĆINA POČINJE DA ZASNIVA SVOJ RAD NA PRINCIPIMA PRAVDE I REDA,  ONDA MOŽDA IPAK IMA NADE??? 

U subotu 09.07.2022. godine je Slaviša Cacanović, inače kandidat za poslanika u Skupštini Republike Srpske ispred „PRAVDA I RED“ našeg Nebojše Vukanovića na svom fejsbuk-profilu objavio status koji se nalazi na priloženoj slici u kome me, kao Gradonačelnika, poziva da pokrenem inicijativu u vezi sa povećanjem sufinansiranja otkupne cijene pšenice, s obzirom na to da imamo suficit u budžetu. 

Juče na vanrednoj konferenciji koalicija „Dogovor za Bijeljinu“ izlazi sa pričom da su “obezbijedili” dodatna dva feninga za podsticaj prodaje pšenice. 

Ko je kome ukrao ideju za ovu inicijativu nije tema ovog teksta, ali je svakako inicijativa za pohvalu, a ja kao čovjek na prvom mjestu,  uvijek ću pohvaliti sve ono što smatram da je dobro i od čega narod ima koristi a što za cilj ima vraćanje narodnog novca narodu. 

Ipak, važno je znati da niko ništa ne obezbjeđuje već se narodni novac kroz budžet raspodjeljuje. Hvala Bogu, počeli smo da se prema budžetu odnosimo kako treba, kao državnoj i narodnoj svojini, a ne kao ličnom vlasništvu i dok god se tako bude radilo onda ćemo moći računati na različite podsticaje poput ovog. 

Ovu inicijativu neću nazvati populističkom kako to neki vole, jer neka je i populizam, ako je on u službi naroda onda je to dobar, zdrav populizam i narod može od toga imati koristi. 

Nacrt rebalansa budžeta je u izradi, ja kao gradonačelnik ga predlažem i ova inicijativa za dodatni podsticaj za prodaju pšenice biće uvrštena u nacrt budžeta. 

Sve je ovo lijepo samo moramo naglasiti da podsticaj za prodaju pšenice mora najvećim dijelom dolaziti iz republičkog budžeta, te molim nadležne sa republičkog nivoa da pokažu odgovornost i slijede primjer Grada Bijeljina te izdvoje dodatna sredstava kako bi pomogli našim poljoprivrednicima. Mi smo se domaćinski odnosili prema našem budžetu i imamo sredstava, da li je takav domaćinski odnos i sa druge strane ne znam ali iskreno se nadam da ćemo čuti da će država izdvojiti dodatna sredstva! 

Javljeno mi je da sutra u Bijeljinu dolazi Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, nije mi se javio, ali to ni ne očekujem. Mjesto njegovog dolaska je nepoznato, ja domaćinski sada nudim da to bude u Gradskoj upravi. Neka se pod krovom Gradske uprave naši poljoprivrednici i mlinari obrate Dodiku, pa da zajedno zatražimo dodatne podsticaje. Izborna je godina pa možda u ovome uspijemo, treba sve iskoristiti. Zato možda nije loše da izbore imamo svake ili svake druge godine, siguran sam da bi političari i državnici bolje radili.

Da sumiramo stvari: 

Mlinari daju prijedlog cijene pšenice 62-66 feninga, ako bi usaglasili da to bude uniformno 66, onda imamo 66 (mlinari) +5 (podsticaj kojj daje Grad) +oko 7 (400 maraka po hektaru daje ministarstvo što je pretočeno u feninge oko 7) dolazimo do računice da je trenutna cijena pšenice 78 feninga. 

Za većinu poljoprivrednika cijena od 78 feninga je dovoljna da pokrije troškove, ali nije cilj da poljoprivrednici budu na nuli već na dobitku, te sada apelujem na republički nivo vlasti da izdvoji iz budžeta dodatna sredstva kako bi se pomoglo našim poljoprivrednicima da doista nešto zarade, ne bi li nastavili da se bave poljoprivredom i oni i njihova djeca vidjeli budućnost ostanka u našoj Republici Srpskoj. 

Ostajem Vam na raspolaganju oko pomoći u pregovorima, podržavam iznijetu inicijativu  i spreman sam da ako republičke vlasti pokažu odgovornost i daju dodatne podsticaje za cijenu pšenica idemo na to da u nacrtu rebalansa podsticaj povećamo i na 6 feninga što bi bio istorijski maksimum izdvajanja na nivou lokalne zajednice u cijeloj Republici Srpskoj. 
Kao što sam već naglasio, ova priča nije politička roba, već je ovdje riječ o nasušnom hljebu i goloj egzistenciji. 

Predsjednik Skupštine Aleksandar Djurdjević mora pokazati odgovornost i nakon održanog presa potrebno je da što prije zakaže tematsku sjednicu na zahtjev naših poljoprivrednika, ovom pitanju se mora ozbiljno pristupiti! 

Takođe pozivam Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave, Agrarni fond i resorno ministarstvo da razmisle i o mogućnostima i načinima podsticaja ove godine za proizvođače lubenica obzirom da se radi o kulturi koja ove godine ima mizernu cijenu, a sa druge strane, ovo je vrlo skupa proizvodnja (zasijan hektar lubenica -neophodno oko 5000 evra). Imamo mogućnosti za pomoć te razmislite o modulu kako da se i ovim ljudima pomogne! 

Živi i zdravi mi bili, pa da zavladaju pravda i red, da bude ono što biti ne može a jednom i to mora biti!“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE za 15. april: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...

VRIJEME DANAS sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

Tokom većeg dijela dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, vrlo toplo i vjetrovitije. Kasnije tokom podneva i...

Bijeljinski gimnazijalci u akciji “April – mjesec čistoće“ u organizaciji Gradske upravi i PED “Majevica“ (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović se zahvalio profesorima i učenicima Medicinske i poljoprivredne škole, Gimnazije “Filip Višnjić” i Ekonomske...

Bijeljinski Radnik “OVJERIO TITULU“ i Premijer ligu BiH

Lider prvoligaškog karavana Republike Srpske Radnik je u posljednjoj utakmici 25. kola večeras na Gradskom stadionu u Bijeljini...