Episkop Fotije danas bogoslužio u Petropavlovskom hramu u Bijeljini (foto)

Datum:

Share post:

Na praznik  Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla bogoslužio je NJegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije u Petropavlovskom hramu u Bijeljini. 

Zaista je veliki i svečani doček upriličen za Vladiku Fotija od strane bratstva hrama i drugih sveštenika kao i vjernog naroda parohija petropavlovskih. Po ulasku u portu hrama i cjelivanja unikatne ikone Petra i Pavla koja pored standardnih likova ima prikazana i njihova žitija, otpočelo je ovo molivteno sabranje i proslavaljanje hramovne slave.

Arhijereju eparhije zvorničko-tuzlanske na Svetoj Liturgiji sasluživalo je više sveštenika iz naše eparhije, ali i arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara, koji je došao po pozivu i blagoslovu Episkopa Fotija da uveliča ovo slavlje i donese nama svima blagoslova sa Svete Gore iz carske srpske lavre manastira Hilandara. Porta je bila prepuna vjernog naroda, što je posebno radovalo sve nas, a naročito što je veliki broj tih ljudi sa strahom Božijim, vjerom i ljubavlju pristupio Svetoj tajni Evharistije.

Na Svetoj Liturgiji su molitveno prisustvovali i gospoda: ministar Nenad Popović, ministar u Vladi Republike Srbije, dr Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine i dr Zlatko Maksimović, direktor bolnice Sveti Vračevi u Bijeljini.
 
Po završetku Liturgije, Episkop Fotije se obratio vjernom narodu bogonadahnutom besjedom, iskazujuću najprije radost što je danas bio ovdje, a zatim nas je poučio o žitijima Svetih Apostola i njihovom značaju za nas ovdje, koji se možemmo slobodno smatrati da smo duhovno rođeni iz njihovih propovjedi i njihovog širenja Hristovih riječi po ovim prostorima. Vladika Fotije je između ostalog rekao: Bogoslovlje Svetoga Apostola Pavla je prebogato, ono je temelj našeg bogoslovlja, ono je temelj naših Svetih Otaca, Svetih Vaseljenskih sabora i onoga što imamo u Simvolu vere i u drugim učenjima Crkve poput kanona. Sve to se temelji na Novom Zavetu, na poslanicama Svetog Apostola Pavla i Svetog Apostola Petra. Zato kad njihova dela čitamo i idemo za njima braćo i sestre zaista idemo putem spasenja i zato im je Bog veliku blagodat dao. Apostol Petar je vaskrsavao mrtve,  činio je mnoga čudesa, izgonio demone, ali ono što je najčudnije je što kada bi samo senka Apostola Petra na nekoga pala on se isceljivao. Toliko je blagodati imao. 


Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović
 
Nakon besjede Episkopa Fotija izvršen je ophod oko hrama, zatim je kod spomenika palim borcima izvšren pomen, a po povratku u portu hrama, Vladika Fotije je osveštao slavse darove i slomio slavski kolač sa kumom ovogodišnjim, a to je dr Ljubiša Petrović, gradonačelnik grada Bijeljine. 
 
Na posletku je izvršeno i osvećenje novoizgrađenog zdanja u porti hrama, koje je završeno uz pomoć vjernog naroda petropavlovskih parohija, a biće dato na upotrebu jednom od vrtića iz Bijeljine.
 
Bratstvo hrama je darivalo Episkopa Fotija,  Arhimandrita Metodija i gradonačelnika Petrovića sa po jednom ikonom, a to je kopija njihove ikone Svetih Apostola sa žitijem, a ministar Nenad Popović je takođe  dobio dar, a to je svečani diptih, ikona Hristova i Majke Božije. 
 
Ovogodišnji kum je spremio trpezu ljubavi za sve prisutne, a u toku trpeze prisutni su uživali u pojanju i sviranju Petropavlovskih pojaca koji su sada već poznati širom naše eparhije. Za trpezom ljubavi, ministar Popović je uručio dar Episkopu Fotiju, na uspomenu i molitveno sjećanje na ovaj dan.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: eparhijazt.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Plate osobama koje se nalaze pod američkim sankcijama (OFAK lista) biće uplaćivane na pošte u Srpskoj (foto)

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod...

Poslanici NS RS danas raspravljaju i o Izbornom zakonu RS?

Kako se nezvanično saznaje, Izborni zakon Republike Srpske danas će se ipak naći na dnevnom redu u Narodnoj...

Evo šta piše u informaciji koju danas razmatra NS RS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su počeli 11. posebnu sjednicu na kojoj se nalazi "Informacija o aktuelnoj bezbjedonosnoj...

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić – Ljubav prema muzici koja se rodila u djetinjstvu, traje i dan danas

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić bili su gosti emisije „Pjesma za tebe“ i uljepšali veče pratiocima...