Pet načelnika opština ostavili po strani ratno naslijeđe da bi gradili bolji svijet na Majevici

Datum:

Share post:

Oružani sukob u jednom je trenutku podijelio teritoriju planine Majevice u Bosni i Hercegovini. Sada je pet opštinskih načelnika odlučilo ostaviti po strani naslijeđe rata, kako bi izgradilo bolju budućnost u svojim lokalnim zajednicama.

„Prije 27 godina, Majevica je bila poprište žestokih sukoba. To je tamna mrlja u našoj prošlosti. Vjerovatno vam nije teško zamisliti da se izgradnja saradnje s ljudima na drugoj strani te bolne linije na geografskoj karti činila kao nemoguć poduhvat. Međutim, udruživši snage, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i drugih važnih donatora, mi smo u tome uspjeli“, rekao je Rado Savić, načelnik Opštine Lopare.

Načelnici pet majevičkih opština – Čelića, Lopara, Sapne, Teočaka i Ugljevika – počeli su raditi zajedno 2019. godine, u sastavu Međuopštinske radne grupe Majevica, osnovane uz pomoć Misije OSCE-a u BiH. Radna grupa ovim opštinama dala je mogućnost da prevladaju ekonomske izazove i ubrzaju razvoj. Sada Radna grupa ima cilj da uspostavi saradnju na obje strane administrativne međuentitetske linije razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, u cilju pružanja podrške lokalnom razvoju u oblasti sigurnosti, ekonomije i ekologije.

„Saradnja ovih opština majevičke regije dovela je do udruživanja različitih aktera u zajedničkom interesu. Očekuje se da će to dovesti do većeg obima ekonomske i poslovne saradnje u području turizma i drugih djelatnosti, kao i do većeg obima saradnje u području zaštite životne sredine. Nadamo se da će ovaj pozitivan zamah privući buduće investitore, što bi pomoglo u daljnjem razvoju Majevice“, izjavio je Tajib Muminović, načelnik Opštine Teočak.

Radna grupa osmislila je niz dinamičnih načina zajedničkog rada. Između ostalog, Grupa je pružila podršku lokalnim institucijama osposobivši ih za planiranje projektnih aktivnosti, osmislila strategiju promocije turizma i okupila mlade informatičare koji će kreirati online alate za promociju. Grupa je također bila domaćin četiri biciklističke trke, realizirane u okviru projekta „Via Majevica“, izradila brojne projektne prijedloge te snimila film pod nazivom: „Majevica – drugačija priča“.

Veoma smo zadovoljni spremnošću i entuzijazmom koje predstavnici pet zajednica kontinuirano pokazuju. Bez njihove spremnosti, jednostavno rečeno, ne bi bilo ni ove inicijative. Mi smo pomogli u uspostavi saradnje, ali lokalni lideri sada su proces preuzeli u svoje ruke“, istakao je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

Podrška Misije OSCE-a u BiH pomogla je lokalnim liderima u sferi samouprave i uspostave partnerskih odnosa i regionalnih mreža, u cilju boljeg rješavanja zajedničkih problema i pronalaska novih pristupa prevladavanju niza izazova, uključujući tu uništavanje životne sredine, ekonomsku stagnaciju i turbulentnu političku klimu na višim nivoima vlasti. Podrška je također bila važna u izradi prijedloga projekata usmjerenih na unapređenje turističke infrastrukture, razmjenu dobrih primjera iz prakse i uspostavu koordinacije, uz posredovanje Terenskog ureda Misije u Tuzli.

main image

Misija je opštinama pomogla u povezivanju sa potencijalnim donatorima. Nedavno, Njemačka je pružila podršku Grupi obavezavši se na finansiranje aktivnosti deminiranja područja Majevice u periodu od tri godine.

„Posebno nam je zadovoljstvo što su ove pozitivne iskorake i predanost ljudi Čelića, Lopara, Sapne, Teočaka i Ugljevika prepoznali predstavnici država donatora. Nedavna donacija Njemačke, stvorila je pretpostavke za realizaciju veoma važnog trogodišnjeg projekta deminiranja. Ostale donacije izraz su podrške brojnim projektima i aktivnostima nešto manjeg obima“, rekao je ambasador Aggeler. „Majevička grupa pokazala je šta je sve moguće kada postoji istinska spremnost i politička volja za saradnju. Zahvaljujući ovoj Grupi, koja služi kao primjer drugima, uvjereni smo da će i druge opštinske i gradske vlasti u BiH prihvatiti prednosti trajne međuopštinske i međuentitetske saradnje i zajedničkog rada, u cilju postizanja konkretnih rezultata.“

Međuentitetska saradnja pet opština rezultat je progresivne inicijative koja je već dovela do konkretnih pozitivnih rezultata u deminiranju, dok se veliki trud ulaže u razvoj turizma i zaštitu životne sredine. Očekuje se da će ova saradnja u budućnosti samo jačati i širiti se kako opštine nastavljaju udruženim snagama doprinositi ostvarenju zajedničkih ciljeva. Uvažavajući sve veću potražnju za održivim turizmom, ove opštine sasvim sigurno će posvetiti pažnju razvoju eko-turizma i promoviranju prirodnih ljepota ove regije. Osim toga, tekuće aktivnosti deminiranja poboljšat će sigurnost i stvoriti nove mogućnosti razvoja. Opštine će međusobno sarađivati na prevladavanju izazova u oblasti zaštite životne sredine kao što su odlaganje otpada i očuvanje prirodnih staništa. Nakon usvajanja lokalnih akcionih planova odlaganja otpada u svih pet skupština opština i općinskih vijeća do sredine 2023. godine, pet opština zajednički će započeti sa izradom projektnih prijedloga i prikupljanjem novčanih sredstava za realizaciju tih projekata. Od svih učesnika u ovom procesu saradnje često čujemo da će kroz kontinuiranu saradnju pet majevičkih opština izgraditi bolju budućnost za svoje stanovništvo i pružiti primjer uspješne međuentitetske saradnje koji će drugi slijediti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: byka.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mirić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...