cute cat and corgi dog are lying on a white bed together surrounded by knitted pink hearts

Ako volite pse i mačke i želite da ih držite u istom domaćinstvu, važno je da se dobro pripremite kako biste obezbijedili harmoničan odnos između ove dvije vrste.

Stručnjaci Američkog kinološkog kluba tvrde da se određene rase pasa bolje slažu sa mačkama od drugih. Na primjer, razni terijeri su uzgajani za lov na male životinje, zbog čega mogu da vide mačke kao svoj plijen. Sličan problem postoji i sa hrtovima koji su uzgajani da jure plijen.

Iako se određene rase bolje slažu sa mačkama, stručnjaci primjećuju da većina pasa može mirno da živi sa mačkama ako su od malih nogu socijalizovane i slušaju komande.

Osim toga, važno je uzeti u obzir starost psa ili mačke ako u kuću dovodite novog ljubimca. Ako imate stariju mačku koja voli da bude sama, postoji velika šansa da će se vrlo loše slagati sa razigranim štenetom, bez obzira na rasu.

AKC je izdvojio devet popularnih rasa koje se dobro slažu sa mačkama.

Na listi su se našle sljedeće rase:

Baset

Baseti su lojalni, strpljivi i mirni. Mogu biti tvrdoglavi, što otežava obučavanje, ali su po prirodi miroljubivi i tolerišu druge životinje.

Bigl

Biglovi su uzgajani za lov u čoporima, zbog čega su najčešće prijateljski raspoloženi prema drugim kućnim ljubimcima. Kako su društveni, najverovatnije će posmatrati porodične mačke kao dodatnog člana čopora.

Engleski buldog

Iako izgledaju zastrašujuće, engleski buldozi su poznati po svom prijateljskom temperamentu, a druge životinje vide kao prijatelje. Zbog svoje opuštene prirode, buldozi će sigurno uživati u društvu mačke.

Kavalije španijel kralja Čarlsa

Kavalije španijel kralja Čarlsa je prilagodljiva rasa pasa, nežni su i neustrašivi. Iako nisu mnogo veće od mačaka, malo šta ih može uplašiti. Osim što se dobro slažu sa ljudima, ovi psi vole i druge životinje.

Škotski ovčar

Škotski ovčari obožavaju djecu, a neki od njih tu ljubav pokazuju i prema mačkama. Veoma su aktivni i potrebno im je dosta fizičke aktivnosti, a mogu da tolerišu i druge životinje u domaćinstvu.

Zlatni retriver

Zlatni retriveri su prilagodljivi i razigrani i potrebno im je dosta fizičke aktivnosti. Pošto su društveni, dobro se slažu sa mačkama.

Labrador

Labradori su slatki i društveni i dobro se slažu sa svima, bez obzira na vrstu. Oni su nježni, inteligentni i vole da udovolje svojim vlasnicima.

Patuljasti kontinentalni španijel

Minijaturni kontinentalni španijeli su mali psi, veličine mačke, ali veoma razigrani i radoznali, zbog čega ih mačke vide kao prijatelje.

Mops

Mopsi su puni ljubavi prema svojim vlasnicima, a kada vlasnici nisu kod kuće, mačke im pružaju pažnju. Iako su mali, uvijek su spremni da se igraju sa mačkama, prenosi Index.hr.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: index.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име